[tfflN DRUTEN G Maar als om vier uur de deur weer is ontgrendeld, wordt hij al weer spoedig opgeslokt door de grote toeloop van klanten. Een breed gescha keerde klantenkring ove- rigens, want bij Jo van Oss voelt iedereen zich thuis. Rijk en arm, oud en jong, onder wie vele scholieren. Een zaak voor iedereen, zo mag je wel stellen. Ten tijde van zijn op 81-jarige leeftijd overleden vader Stet van Oss was dat nog anders. Stet was namelijk naast zijn horeca-activiteiten ook nog boer, waardoor hij overwegend boeren, fruitte lers en veekooplui onder zijn klanten vond. De huidige exploitant ziet er niet tegen op om per week zo'n 125 uur in touw te zijn. Het kost hem geen moeite, want hij heeft graag mensen om zich heen en bovendien wil hij graag een goede gast heer zijn. Maar wie hem beter kent, weet, dat hij nog veel meer is. Voor vele klanten is hij de vertrouwensman als ze met hun problemen geen weg meer weten. Ook dikwijls de bemiddelaar als het gaat om een vertrouwelijke relatie is ontstaan, tussen hem en die ene klant en dat vertrouwen wil hij nimmer beschamen. Als men Jo van Oss vraagt naar de functie van het café in deze samenleving, heeft hij een gefundeerde mening: ,,Een café is onmisbaar en niet weg te denken. Het is een trefpunt van vele mensen, die er warmte zoeken, het lief en leed met elkaar willen delen en hun problemen kwijtwillen door er met anderen over te praten." Jo van Oss is al de vierde generatie die het café exploiteert. Zijn overgrootva der laafde in hetzelfde pand al ver vóór 1882 de dorstige kelen. Het is dan ook niet vreemd, dat Jo van Oss het kastelein-zijn met de paplepel kreeg ingegevén. Zelf zegt hij ervan: ,,Een kastelein wordt geboren, die kan nooit ge maakt worden." Tot 1970 ex ploiteerde hij echter naast zijn cafébedrijf ook nog een kolenhandel, maar toen deze branche geen perspectief meer bood, schakelde hij vol ledig over op de horeca-sec- tor. Hij liet er een slijterij bij bouwen en de vroeger voor de kolenhandel bestemde ruimte werd getransformeerd tot een fraaie zaal van 170 m2 met daarin twee bars (waar wel tapbier wordt verkocht), bestemd voor bruiloften, par tijen en vergaderingen. Vouwwanden maken het mo gelijk de zaalruimte in drieën te verdelen en dat gebeurt dikwijls, omdat vele clubs hun thuishaven hebben gevon den bij Café Stet van Oss. Het drukke bestaan biedt Jo wat handel. Maar ook wordt hij er vaak bijgehaald, als het invullen van de belastingfor mulieren bij de klant op te' grote problemen stuit. Hij staat voor een ieder klaar, maar beseft daarbij heel goed, dat er op zo'n moment vormgeving betrekking heb ben op de wijnen, wijnoogst en dergelijke. Daarvoor on derhoudt hij vele schriftelijke contacten met het buiten land. Maar hij is tevens een verzamelaar van oude fles sen, stenen kruiken, glas werk, potten en houtsnijwerk. Ondanks zijn drukke werk zaamheden en vele hobby's heeft hij in de loop der jaren voortdurend geschaafd aan zijn algemene ontwikkeling. Na het lager onderwijs door liep hij met goed gevolg de landbouwschool. In zijn schaarse vrije tijd studeerde hij daarna verder voor de vakdiploma's brandstoffen- handel en hotel-café-restau- rantbedrijf. Voorts maakte hij zich de Engelse taal eigen en laatstelijk sloot hij met succes een studie voor het M.B.A.- diploma af. Tussen de bedrij ven door leerde hij ook nog eens steno en typen. On danks de opgedane kennis en zijn goed florerend bedrijf is Jo altijd met beide benen op de grond blijven staan, midden tussen zijn klanten. Als je hem vraagt om een profiel te schetsen van de ideale kastelein, zegt hij: ,,Een kastelein moet kunnen praten, doch op tijd zijn mond weten te houden en bovenal moet hij goed kunnen luiste ren." Jo van Os staat wat ons betreft model voor de ideale kastelein. Maar hij houdt ook erg van de mensen. In Druten weet men dat maar al te goed, vandaar zijn grote klanten kring. J. Reppel van Oss weinig mogelijkhe den om met vakantie te gaan, maar dat deert hem niet. Hooguit zo'n vier a vijf dagen per jaar trekt hij er even tus sen uit voor een wijnreisje, omdat wijnen zijn grote be langstelling genieten. Hij volgde dan ook een vinolo- Exclusief houtsnijwerk uit Haiti gencursus. Zijn kennis van wijnen is groot. Dat heeft tot gevolg, dat hij vele verzoeken ontvangt van scholen en ver enigingen om lezingen te houden over dat onderwerp Hij heeft echter meer hob by's. Als postzegelverzame laar is hij momenteel bezig met het aanleggen van een internationale verzameling zegels, die qua uitbeelding en Jo van Oss verpakt een fles wijn voor een klant in zijn slijterij. De eigenaar van het café met zijn assistente, achter de bar in zijn zaak Op de bar een fraaie bierpul en enige kannen uit zijn verzameling.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1976 | | pagina 23