[tfflN DRUTEN
G
Maar als om vier uur de deur
weer is ontgrendeld, wordt hij
al weer spoedig opgeslokt
door de grote toeloop van
klanten. Een breed gescha
keerde klantenkring ove-
rigens, want bij Jo van Oss
voelt iedereen zich thuis. Rijk
en arm, oud en jong, onder
wie vele scholieren. Een zaak
voor iedereen, zo mag je wel
stellen. Ten tijde van zijn op
81-jarige leeftijd overleden
vader Stet van Oss was dat
nog anders. Stet was namelijk
naast zijn horeca-activiteiten
ook nog boer, waardoor hij
overwegend boeren, fruitte
lers en veekooplui onder zijn
klanten vond.
De huidige exploitant ziet er
niet tegen op om per week
zo'n 125 uur in touw te zijn.
Het kost hem geen moeite,
want hij heeft graag mensen
om zich heen en bovendien
wil hij graag een goede gast
heer zijn. Maar wie hem beter
kent, weet, dat hij nog veel
meer is. Voor vele klanten is
hij de vertrouwensman als ze
met hun problemen geen weg
meer weten. Ook dikwijls de
bemiddelaar als het gaat om
een vertrouwelijke relatie is
ontstaan, tussen hem en die
ene klant en dat vertrouwen
wil hij nimmer beschamen.
Als men Jo van Oss vraagt
naar de functie van het café
in deze samenleving, heeft hij
een gefundeerde mening:
,,Een café is onmisbaar en
niet weg te denken. Het is een
trefpunt van vele mensen, die
er warmte zoeken, het lief en
leed met elkaar willen delen
en hun problemen kwijtwillen
door er met anderen over te
praten." Jo van Oss is al de
vierde generatie die het café
exploiteert. Zijn overgrootva
der laafde in hetzelfde pand
al ver vóór 1882 de dorstige
kelen. Het is dan ook niet
vreemd, dat Jo van Oss het
kastelein-zijn met de paplepel
kreeg ingegevén. Zelf zegt hij
ervan: ,,Een kastelein wordt
geboren, die kan nooit ge
maakt worden." Tot 1970 ex
ploiteerde hij echter naast
zijn cafébedrijf ook nog een
kolenhandel, maar toen deze
branche geen perspectief
meer bood, schakelde hij vol
ledig over op de horeca-sec-
tor. Hij liet er een slijterij bij
bouwen en de vroeger voor
de kolenhandel bestemde
ruimte werd getransformeerd
tot een fraaie zaal van 170 m2
met daarin twee bars (waar
wel tapbier wordt verkocht),
bestemd voor bruiloften, par
tijen en vergaderingen.
Vouwwanden maken het mo
gelijk de zaalruimte in drieën
te verdelen en dat gebeurt
dikwijls, omdat vele clubs hun
thuishaven hebben gevon
den bij Café Stet van Oss.
Het drukke bestaan biedt Jo
wat handel. Maar ook wordt
hij er vaak bijgehaald, als het
invullen van de belastingfor
mulieren bij de klant op te'
grote problemen stuit. Hij
staat voor een ieder klaar,
maar beseft daarbij heel
goed, dat er op zo'n moment
vormgeving betrekking heb
ben op de wijnen, wijnoogst
en dergelijke. Daarvoor on
derhoudt hij vele schriftelijke
contacten met het buiten
land. Maar hij is tevens een
verzamelaar van oude fles
sen, stenen kruiken, glas
werk, potten en houtsnijwerk.
Ondanks zijn drukke werk
zaamheden en vele hobby's
heeft hij in de loop der jaren
voortdurend geschaafd aan
zijn algemene ontwikkeling.
Na het lager onderwijs door
liep hij met goed gevolg de
landbouwschool. In zijn
schaarse vrije tijd studeerde
hij daarna verder voor de
vakdiploma's brandstoffen-
handel en hotel-café-restau-
rantbedrijf. Voorts maakte hij
zich de Engelse taal eigen en
laatstelijk sloot hij met succes
een studie voor het M.B.A.-
diploma af. Tussen de bedrij
ven door leerde hij ook nog
eens steno en typen. On
danks de opgedane kennis
en zijn goed florerend bedrijf
is Jo altijd met beide benen
op de grond blijven staan,
midden tussen zijn klanten.
Als je hem vraagt om een
profiel te schetsen van de
ideale kastelein, zegt hij:
,,Een kastelein moet kunnen
praten, doch op tijd zijn mond
weten te houden en bovenal
moet hij goed kunnen luiste
ren."
Jo van Os staat wat ons
betreft model voor de ideale
kastelein. Maar hij houdt ook
erg van de mensen. In Druten
weet men dat maar al te goed,
vandaar zijn grote klanten
kring.
J. Reppel
van Oss weinig mogelijkhe
den om met vakantie te gaan,
maar dat deert hem niet.
Hooguit zo'n vier a vijf dagen
per jaar trekt hij er even tus
sen uit voor een wijnreisje,
omdat wijnen zijn grote be
langstelling genieten. Hij
volgde dan ook een vinolo-
Exclusief houtsnijwerk uit Haiti
gencursus. Zijn kennis van
wijnen is groot. Dat heeft tot
gevolg, dat hij vele verzoeken
ontvangt van scholen en ver
enigingen om lezingen te
houden over dat onderwerp
Hij heeft echter meer hob
by's. Als postzegelverzame
laar is hij momenteel bezig
met het aanleggen van een
internationale verzameling
zegels, die qua uitbeelding en
Jo van Oss verpakt een fles wijn voor een
klant in zijn slijterij.
De eigenaar van het café met zijn assistente, achter de bar in zijn zaak Op de bar een fraaie
bierpul en enige kannen uit zijn verzameling.