CAFE STET VAN OSS NIET WEG TE DENKEN IN DE SAMENLEVING J° Van °SS achter de toont>ank van zijn café, met op de voorgrond zijn klanten aan de stamtafel Wie in Druten niet bekend is, kost het toch maar weinig moeite om Café Stet van Oss aan de Hogestraat 51 te vin den. Eén vraag aan een voorbijganger in dit lieflijke Betuwse plaatsje met zijn 13.000 inwoners is meestal al voldoende, want het reeds genoemde horeca-bedrijf is een begrip in de Drutense gemeenschap. Wanneer je het café betreedt, begrijp je dat direct. Er hangt binnen een fijne sfeer en er heerst een gemoedelijke stemming onder de aanwezige klanten. Een joviale goedlachse man in overhemd met opge stroopte mouwen, want zo willen de klanten dat graag, komt op je af en stelt zich voor als Jo van Oss, de kas telein. Nog een echt ouder wets bruin café met een niet al te grote toonbank zonder krukken, een flinke stamtafel, een biljart met fraaie gedraai de poten en wat tafels en stoelen. Op de houten vloer, enige jaren geleden voor een pittige prijs gerenoveerd, ligt geen vloerbedekking. Televi sie, radio, bandrecorder of pick-up ontbreken en er wordt uitsluitend bier per fles verkocht. Zo willen de klan ten het graag en daarom blijft het ook zo. En er wordt wat bier verkocht in dit bruine café. Enkele honderden hec toliters gaan er per jaar over de toonbank en veel daarvan wordt opgedronken zonder dat er een glas aan te pas komt. Een klantenbestand, dat veel weg heeft van één grote vriendenclub. Er valt geen wanklank, ondanks het vele gepraat. Als de kastelein zich even moet verwijderen om in de slijterij zijn diensten aan te bieden, is er altijd wel iemand onder de stamgasten, die het werk even overneemt. Het gaat allemaal in goed vertrouwen en er wordt nim mer misbruik van gemaakt. Het café is geopend van halt zeven 's morgens tot twaalf uur 's avonds en het gebeurt maar zelden, dat gedurende de openinqstijden de zaak niet is bevolkt. Jo van Oss, 50 jaar, geboren en getogen in het pand, zwaait er momen teel als zelfstandig onderne mer al zo'n zeven jaar de scepter; daarvóór exploiteer de hij het bedrijf samen met zijn broer. Hij heeft één vaste kracht in dienst, maar zelf is hij ook bijna altijd in zijn zaak aanwezig. Door de grote drukte komt het er nagenoeg niet van om erbij te zijn wanneer zijn vrouw en drie kinderen aan tafel gaan. Daarom heeft hij op de zon dagmiddag een sluitingstijd ingesteld van twee tot vier uur en in die korte spanne tijds deelt hij de vreugde van het samenzijn met zijn gezin. Een kostbaar exemplaar uit zijn collectie glaswerk, een Oudhollandse schenkkaraf.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1976 | | pagina 22