CAFE STET VAN OSS NIET WEG TE DENKEN IN DE SAMENLEVING
J° Van °SS achter de toont>ank van zijn café, met op de voorgrond zijn klanten aan de stamtafel
Wie in Druten niet bekend is,
kost het toch maar weinig
moeite om Café Stet van Oss
aan de Hogestraat 51 te vin
den. Eén vraag aan een
voorbijganger in dit lieflijke
Betuwse plaatsje met zijn
13.000 inwoners is meestal al
voldoende, want het reeds
genoemde horeca-bedrijf is
een begrip in de Drutense
gemeenschap. Wanneer je
het café betreedt, begrijp je
dat direct. Er hangt binnen
een fijne sfeer en er heerst
een gemoedelijke stemming
onder de aanwezige klanten.
Een joviale goedlachse man
in overhemd met opge
stroopte mouwen, want zo
willen de klanten dat graag,
komt op je af en stelt zich
voor als Jo van Oss, de kas
telein. Nog een echt ouder
wets bruin café met een niet
al te grote toonbank zonder
krukken, een flinke stamtafel,
een biljart met fraaie gedraai
de poten en wat tafels en
stoelen. Op de houten vloer,
enige jaren geleden voor een
pittige prijs gerenoveerd, ligt
geen vloerbedekking. Televi
sie, radio, bandrecorder of
pick-up ontbreken en er
wordt uitsluitend bier per fles
verkocht. Zo willen de klan
ten het graag en daarom blijft
het ook zo. En er wordt wat
bier verkocht in dit bruine
café. Enkele honderden hec
toliters gaan er per jaar over
de toonbank en veel daarvan
wordt opgedronken zonder
dat er een glas aan te pas
komt. Een klantenbestand,
dat veel weg heeft van één
grote vriendenclub. Er valt
geen wanklank, ondanks het
vele gepraat. Als de kastelein
zich even moet verwijderen
om in de slijterij zijn diensten
aan te bieden, is er altijd wel
iemand onder de stamgasten,
die het werk even overneemt.
Het gaat allemaal in goed
vertrouwen en er wordt nim
mer misbruik van gemaakt.
Het café is geopend van halt
zeven 's morgens tot twaalf
uur 's avonds en het gebeurt
maar zelden, dat gedurende
de openinqstijden de zaak
niet is bevolkt. Jo van Oss, 50
jaar, geboren en getogen in
het pand, zwaait er momen
teel als zelfstandig onderne
mer al zo'n zeven jaar de
scepter; daarvóór exploiteer
de hij het bedrijf samen met
zijn broer. Hij heeft één vaste
kracht in dienst, maar zelf is
hij ook bijna altijd in zijn zaak
aanwezig. Door de grote
drukte komt het er nagenoeg
niet van om erbij te zijn
wanneer zijn vrouw en drie
kinderen aan tafel gaan.
Daarom heeft hij op de zon
dagmiddag een sluitingstijd
ingesteld van twee tot vier uur
en in die korte spanne tijds
deelt hij de vreugde van het
samenzijn met zijn gezin.
Een kostbaar
exemplaar
uit zijn collectie
glaswerk, een
Oudhollandse
schenkkaraf.