HOTEL-CAFÉ-RESTAURANT BAARS een eeuw oud, maar nog springlevend Voor- en zijaanzicht van HCR Baars Op 28 mei jl. was het precies honderd jaar geleden, dat grootvader Baars het toen malige horecabedrijf Het Wa pen van Zutphen in Harder wijk overnam. Hij verbond er meteen zijn naam aan. En zo is het altijd gebleven. In 1876 was Harderwijk nog maar een plaatsje met zo'n achtdui zend inwoners. Het had ei genlijk alleen nog maar be kendheid als garnizoens plaats. Hotel-café-restaurant Baars was toen vooral in trek bij de officieren, die voor 2,50 per dag een volledige verzorging genoten. Voor lo gies met ontbijt werd aan passanten 1,50 in rekening gebracht. Grootvader Baars was niets te veel als het ser vice-verlening aan zijn gasten betrof. Indien zij dat wensten, werden zij voor slechts één dubbeltje per rijtuig of omni bus van het station gehaald. Voor de handelsreizigers, die per postkoets arriveerden, had hij speciale uitpakkamers gecreëerd Maar de tijden zijn veranderd. Het zand op de vloer heeft al lang plaats moeten maken voor een stof fering en de gasten behoeven hun kamers niet meer op te zoeken bij kaarslicht. Boven dien is ook de postkoets vol ledig uit het straatbeeld ver dwenen. In 1917 deed grootvader Baars de zaak over aan zijn zoon, die tot 1948 het bedrijf 24 exploiteerde. In die periode werd er een bovenverdieping op het bestaande pand ge bouwd. Na 31 jaar noeste ar beid deed hij het bedrijf over aan zijn zoon, de thans 58- jarige heer P. G. Baars, die nu ook al weer bijna zo'n dertig jaar het bedrijf leidt met zijn nog steeds actieve echtge note, mevrouw H. C Baars- van Bijsterveld. De heer Baars, een volle neef van de heer L. van Münching, de grote man achter het Heine- ken-bier in Amerika, voelde zich al op zeer jeugdige leef tijd aangetrokken tot het ho- recagebeuren. Hij besefte echter ook, dat het voor hem beter was om zich daarin te bekwamen buiten de ver trouwde eigen omgeving. Met gunstig gevolg doorliep hij de studie aan de Hogere Hotel vakschool in Den Haag, alvo rens hij op 17-jarige leeftijd zijn intrede deed in de hore- cawereld. Hij begon als leer ling-kelner bij het voormalige hotel-restaurant De Graaf in Enschede. Vervolgens deed hij ervaringen op in gere nommeerde restaurants als De Witte Brug, Des Indes en Sauer in Den Haag, voordat hij besloot om ook eens over de grenzen te gaan kijken. Het werd twee jaar Londen, waar hij werkzaam was in het Savoy-hotel. Toen hij de zaak van zijn vader overnam en als zelfstandig ondernemer ging optreden, kwamen alle opge dane ervaringen hem goea van pas. Zijn kennis van zaken, in de ruimste zin, bleef niet onop gemerkt. Dat leidde tot vele bestuurlijke functies buiten het eigen bedrijf. De heer Baars is onder meer lid van het hoofdbestuur van de Ho- recaf en tevens bestuurslid van die bond voor de afdeling Veluwe en Overijssel. Ook maakt hij deel uit van het plaatselijke VVV-bestuur en heeft hij zitting in de Kamer van Koophandel. In de loop der jaren schaafde hij voort durend aan zijn eigen bedrijf Op een aantal hotelkamers werden vele sanitaire voor zieningen getroffen, aange past aan deze tijd. Op de centraal gelegen binnen plaats projecteerde hij een zeer moderne keuken met een ruime koelcel en vol- Kijkje in het cafégedeelte. doende opslagruimte. De resterende ruimte werd benut voor een nieuwe toiletgroep. Momenteel omvat het bedrijf een aan vijftig personen plaatsbiedend café-gedeelte en een restaurant dat zestig gasten kan herbergen. Ver der een ruime zaal voor ver gaderingen en partijen met daarbij een gezellige bar, die echter alleen maar in gebruik is voor de aanwezige hotel gasten en tevens een be stemming heeft bij besloten partijen. Het hotelgedeelte bestaat uit 12 tweepersoons-

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1976 | | pagina 24