'^ttietramw 13 D'ALS/lCi genoemde druivesoort moet zijn gepro duceerd. Dit brengt mij op een bijzon derheid bij het lezen van het etiket op een fles Elzasser wijn. Ik bedoel de be namingen Zwicker en Edelzwicker. De eerste duidt aan dat de wijn een versnij ding is van eenvoudige druivesoorten terwijl de Edelzwicker uit een melange van edele druivesoorten werd gemaakt. Sinds 1972 mogen de Elzasser A.C. wij nen uitsluitend op fles worden geëxpor teerd. Met deze maatregel wordt mis bruik van populaire benamingen erg moeilijk gemaakt, zo niet onmogelijk. Met fles wordt bedoeld het enige type dat gebruikt mag worden: de flüte d'Alsace. In het algemeen worden de Elzassers jong gedronken dat wil zeggen van en kele maanden na de oogst tot drie jaar daarna, maar ces diables de vins kunnen ook erg oud worden, dat geldt met name voor de Riesling. Ik vond een proef-aan- tekening uit 1963, daar stond voor een Riesling uit 1834: ,,beau nez, vin de grande classe qui n'a pas perdu de qua- lité" en bij een Riesling uit 1865: ,,est resté jeune et frais. Trés harmonieux". (vert.: mooie neus, wijn van grote klasse die niets verloren heeft van z'n oor spronkelijke waarde. Voor de 1865,er: is jong en fris gebleven. Zeer evenwichtig.) Dergelijke aantekeningen zouden voor een rode wijn als zeer bijzonder worden beschouwd. Voor een witte wijn klinken ze gewoon ongelofelijk. Tot nu toe schreef ik alleen nog maar over de witte wijnen van de Elzas. Er is echter nog een bijzondere wijn die de Elzassers rood, maar wij rosé zouden noemen: dePinotNoir. Niet goedkoop als rosé, dat geef ik toe, maar werkelijk apart, 'k Zou hem graag willen aanbevelen bij de zakenlunch op warme dagen wan neer de rode wijnen wat zwaar liggen en de doorsnee roséwijnen aan smaak en frisheid tekort komen. Dan is zo'n Pinot Noir een vondst. Lekker koel 12-14° C is hij een uitstekende begeleider van vleesgerechten. Elzasser witte wijnen drinkt men op een temperatuur van 8-10° C, dat is zéér koel. Lager dan 8° C mag volgens mij geen enkele wijn worden gedronken. De onervaren wijndrinker raad ik aan in het begin eens wat te experimenteren met 'n vloeistofthermometertje. In de toekomst zal ik nog eens een heel hoofdstuk wij den aan de temperatuur waarop ver schillende wijnen het best gedronken kunnen worden. Wanneer men enige ervaring heeft stelt men snel genoeg, zonder hulpmiddel, vast of een wijn te koud of te warm wordt geserveerd. De opslag voor langere tijd van Elzasser wijnen geeft wel enkele problemen. Zij zijn namelijk erg gevoelig voor tempera tuurschommelingen. In een oud boekje vond ik het advies elke fles in krante papier te wikkelen. Dat lijkt me een beetje te omslachtig. Zoek, indien u El zassers lang wilt bewaren, een plekje waar de temperatuur vrij gelijkmatig is en niet boven de 16° C komt. Toen ik in juni in de Elzas was stonden de wijnvelden er goed bij. Je staat ver steld hoe elk jaar opnieuw de wijnranken uitlopen. In mei is het nog een kale boel en in juni moet de wijnbouwer alle zeilen bijzetten om door opbinden en snoeien uitvoerige beschrijving opgenomen over onze Elzasleverancier, het huis Louis Sipp. Resumerend kan ik daaruit aanha len dat zij 30 ha (toen 27 ha) eigen wijngaard bezitten voornamelijk beplant met Riesling en Gewürztraminer; dit zijn de beste druivesoorten in de Elzas. Ri- beauvillé (spreek uit Riebovillee) ligt met Riquewihr in het hart van de Elzasser wijnbouw en wijnhandel. Het zijn stadjes die gaaf bewaard als ze zijn, stil getuigen van het bewogen verleden. 'n Heerlijk land, waar je terugkomt. Te rugkomt om te kijken en te proeven. Proeven in juni, de jonge wijn van de vorige oogst die juist op fles gebracht is. Keurend herproevend dit wordt een goede wijn; deze gist na een andere smaakt nog naar de ,,lie" bezinksel) of naar de gist, nog ongeschikt om ge proefd te worden. De Elzasser wijnhandel bloeit. Trots toont men de voortdurend belangrijk stijgende exportcijfers naar alle landen van de wereld met als grootste afnemer Duitsland, dat alleen al 57.400 hl af neemt. Want ook de Duitsers houden van deze wijn met zijn typische ,,goüt de terroir" (de smaak die voortkomt uit de bodemsoort waarop de druif is ge groeid). De Elzassers hebben het voor elkaar. Een oude vergeten erenaam is hersteld of zoals ik het in mijn lectuur las: ,,Ce ne fut pas sans mal que la viticulture alsa- cienne a obtenu ce résultat. C'est une belle récompense pour sa patience et son opiniatreté." (Vertaling: Het was niet zonder moeilijkheden dat de Elzasser wijnhandel dit resultaat verkreeg. Het is een fraaie beloning voor hun geduld en koppigheid). Het plukken van de druiven gebeurt nog steeds met de hand. verwildering te voorkomen. Het is nu nog wat vroeg om al uitspraken over de oogstverwachtingen te doen, er kan nog van alles gebeuren. Het laat zich aanzien dat we het beste mogen verwachten. Als wijngebied heeft de Elzas in zulke hete, droge zomers als we in 1976 meemaken het grote voordeel dat er mede dank zij de nabijheid van twee grote rivieren, de Rijn en de lil, 's nachts veel vocht in de lucht is en van tijd tot tijd een buitje wel wat opfrissing brengt. Degenen die Tap en Schap bewaren moeten nog eens het nummer van sep tember 1973 opzoeken. Daarin is een De drie parade- paardjes van Louis Sipp.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1976 | | pagina 13