BIJ LORD NELSON IN DE KANSEL Bas Nijstad achter de bar van de Kansel. richting. Aan de Groenmarkt, op een steenworp afstand van het centrum, ontdekte men een ongeveer tweehon derd jaar oud pandje, waarin op dat moment een groente zaak gevestigd was. De eige naar was bereid het pand te verkopen en na die transactie stortten Wiecher en Bas zich in de verbouwingswerkzaam heden. Daarbij geholpen door vele goede vrienden. Dag en nacht werkten zij aan hun ideaal Tussen de bedrij ven door gingen zij op zoek naar een geschikt interieur. In Oldebroek wisten zij beslag te Wiecher Schieving en Bas Nijstad, in de Meppeler hore- cawereld een „paar apart". Zo mag dat wel gesteld wor den, ondanks het feit dat de 30-jarige Wiecher en zijn 25- jarige compagnon zich pas enige jaren geleden als hore caondernemers aandienden in hun geboortestad. Dat was om precies te zijn 13 decem ber 1973, toen zij hun eerste bedrijf openden. Tot die datum had de impo sante Schieving al een bezig leven achter de rug. Hij be voer de wereldzeeën, was werkzaam in het garagebe drijf van zijn vader en hij ver kocht auto's. Toen pa Schie ving zich in Meppel uit de za ken terugtrok, deed hij een goed-lopend benzinestation over aan zijn zoon. Aan de pomp leerde deze zijn huidi ge compagnon Bas Nijstad kennen, toen nog een leerling op de M T S. Maar wel een knaap met pit, die graag een zakcentje wilde verdienen door wat karweitjes op te knappen voor zijn vriend de pomphouder. Aanleg van nieuwe wegen was de oorzaak van een om zetdaling bij het pompstation. Reden, om naar nieuwe in komstenbronnen uit te zien. Ondertussen had Bas het M.T.S.-diploma verworven, maar vanwege zijn kleuren blindheid lukte het hem niet om aan de slag te komen. Beiden besloten toen een compagnonschap aan te gaan en hun ondernemer schap te gaan richten op de horecasector. Zij lieten zich voorlichten door Bill de Jong, 26 een goede kennis met hore- ca-ervaring. Een man, die momenteel ook een goedlo pend horecabedrijf in Steen- wijk exploiteert. De stad Meppel beschikte toen nog niet over een echt ouderwets bruin café. Bij de twee com pagnons gingen de gedach ten dan ook duidelijk in die Kijkje, over de bar heen, in het interieur van Meppels eerste bruine café. Aan het Prinsenplein exploiteert het horeca-duo een tweede be drijf. Bas Nijstad. oog in oog met de 'naamgever'. leggen op een oude kansel uit het jaar 1898 en de nodige kerklampen. Tevens bleken zij zeer bedreven in het op sporen van antiek. Voor de rest werd het interieur aan gevuld met wat oude houten tafels, stoelen, een piano, enige oude prenten en uiter aard barkrukken In tien we ken werd alles gerealiseerd en kon het bruine café De Kansel geopend worden. Een horecabedrijf met een duide lijk sociale functie Trefpunt voor mensen uit alle lagen van de bevolking tussen achttien en tachtig jaar. De eerste maanden was er nogal wat drempelvrees bij de geachte horeca-clientèle. Vooral ook, omdat de Mep peler jeugd nog niet eerder kennis had gemaakt met een dergelijk horecabedrijf. Maar al vrij snel was de schroom overwonnen en groeide het klantenbestand gestaag

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1976 | | pagina 26