BIJ LORD NELSON IN DE KANSEL
Bas Nijstad achter de bar van de
Kansel.
richting. Aan de Groenmarkt,
op een steenworp afstand
van het centrum, ontdekte
men een ongeveer tweehon
derd jaar oud pandje, waarin
op dat moment een groente
zaak gevestigd was. De eige
naar was bereid het pand te
verkopen en na die transactie
stortten Wiecher en Bas zich
in de verbouwingswerkzaam
heden. Daarbij geholpen
door vele goede vrienden.
Dag en nacht werkten zij aan
hun ideaal Tussen de bedrij
ven door gingen zij op zoek
naar een geschikt interieur. In
Oldebroek wisten zij beslag te
Wiecher Schieving en Bas
Nijstad, in de Meppeler hore-
cawereld een „paar apart".
Zo mag dat wel gesteld wor
den, ondanks het feit dat de
30-jarige Wiecher en zijn 25-
jarige compagnon zich pas
enige jaren geleden als hore
caondernemers aandienden
in hun geboortestad. Dat was
om precies te zijn 13 decem
ber 1973, toen zij hun eerste
bedrijf openden.
Tot die datum had de impo
sante Schieving al een bezig
leven achter de rug. Hij be
voer de wereldzeeën, was
werkzaam in het garagebe
drijf van zijn vader en hij ver
kocht auto's. Toen pa Schie
ving zich in Meppel uit de za
ken terugtrok, deed hij een
goed-lopend benzinestation
over aan zijn zoon. Aan de
pomp leerde deze zijn huidi
ge compagnon Bas Nijstad
kennen, toen nog een leerling
op de M T S. Maar wel een
knaap met pit, die graag een
zakcentje wilde verdienen
door wat karweitjes op te
knappen voor zijn vriend de
pomphouder.
Aanleg van nieuwe wegen
was de oorzaak van een om
zetdaling bij het pompstation.
Reden, om naar nieuwe in
komstenbronnen uit te zien.
Ondertussen had Bas het
M.T.S.-diploma verworven,
maar vanwege zijn kleuren
blindheid lukte het hem niet
om aan de slag te komen.
Beiden besloten toen een
compagnonschap aan te
gaan en hun ondernemer
schap te gaan richten op de
horecasector. Zij lieten zich
voorlichten door Bill de Jong,
26
een goede kennis met hore-
ca-ervaring. Een man, die
momenteel ook een goedlo
pend horecabedrijf in Steen-
wijk exploiteert. De stad
Meppel beschikte toen nog
niet over een echt ouderwets
bruin café. Bij de twee com
pagnons gingen de gedach
ten dan ook duidelijk in die
Kijkje, over de bar heen, in het
interieur van Meppels eerste
bruine café.
Aan het Prinsenplein exploiteert
het horeca-duo een tweede be
drijf.
Bas Nijstad. oog in oog met de
'naamgever'.
leggen op een oude kansel uit
het jaar 1898 en de nodige
kerklampen. Tevens bleken
zij zeer bedreven in het op
sporen van antiek. Voor de
rest werd het interieur aan
gevuld met wat oude houten
tafels, stoelen, een piano,
enige oude prenten en uiter
aard barkrukken In tien we
ken werd alles gerealiseerd
en kon het bruine café De
Kansel geopend worden. Een
horecabedrijf met een duide
lijk sociale functie Trefpunt
voor mensen uit alle lagen
van de bevolking tussen
achttien en tachtig jaar. De
eerste maanden was er nogal
wat drempelvrees bij de
geachte horeca-clientèle.
Vooral ook, omdat de Mep
peler jeugd nog niet eerder
kennis had gemaakt met een
dergelijk horecabedrijf. Maar
al vrij snel was de schroom
overwonnen en groeide het
klantenbestand gestaag