CAFE-RESTAURANT-BAR D,
Inlichtingen
bij de gewestelijke
verkoopkantoren
Nieuwe conceptie
De herbouw van het bedrijf werd aange
grepen om de uitbreidingen en verbete
ringen, die in de oude zaak urgent waren
geworden, door te voeren. Na een eerste
advies inzake de afwikkeling van de
brandschade werd opnieuw het Heine-
ken bouwbureau ingeschakeld om de
herbouw te begeleiden. Dit leidde tot de
afspraak dat een plaatselijke architect
het bouwkundig gedeelte zou verzor
gen, terwijl het bouwbureau adviezen
zou geven inzake de lay-out, afbouw en
inrichting.
Voor de nieuwe conceptie kwam in prin
cipe een programma van eisen tot stand
voor de realisatie van de:
Een belangrijk uitgangspunt was tevens
dat de verdiepingen gemakkelijk toe
gankelijk en vanuit alle lokaliteiten be
reikbaar dienden te zijn.
Omdat het accent zou komen te liggen
op het aspect drankverstrekking met een
hoog rendement, zou het noodzakelijk
zijn te komen tot een groot aantal ver
kooppunten met een efficiënte bedie
ning.
Kelderlokaliteit
Met een schuin oog naar het buurland,
waarvandaan men ook publiek kon ver
wachten, werd voor de kelder een ei
gentijdse bierhal ontwikkeld.
De plattegrond werd onderverdeeld in
een bar-gedeelte (met discohoek) dat
zich onderscheidt door een verlaagd,
getoogd plafond van grof stucwerk, on
dersteund door gemetselde kolommen.
De wanden worden geaccentueerd door
de getoogde nissen, eveneens uitge
voerd in metselwerk en grof pleister
werk. Om te voldoen aan de akoestische
eisen werd een gedeelte van het plafond
uitgevoerd in groen geschilderde hout-
wolcementplaten, onderverdeeld met
geprofileerde houten ribjes.
De zitkuil, opgebouwd uit eiken spoor
biels, verdient zeker de aandacht. De
open haard met de fraai gesmede plaat
ijzeren schoorsteenkap, waarvan het
metaal een behandeling met agressieve
zuren kreeg, neemt een opvallende
plaats in.
Door de complete inrichting van de
pantry is het mogelijk ook in deze ruimte
maaltijden te serveren, waarbij de spij-
zenlift voor het verticaal transport van de
hoofdkeuken zorg draagt. Vermel
denswaard is de centrale drankenop
slag, van waaruit de drankenvoorziening
voor de negen bars/buffetten wordt
verzorgd. Door de grote omzet in korte
Deze barlokaliteit bevindt zich eveneens op
de begane grond.
Kijkje in het bargedeelte van de kelderlokali
teit.
In Denekamp, een drukke grensplaats in
het oostelijk deel van Overijssel, met een
inwonertal van slechts elfduizend werd
onlangs het herbouwde horecabedrijf
De Kul, als café-restaurant-bar-dancing
voor de grote brand reeds wijd en zijd
bekend,geopend.
De oorsprong van dit bedrijf dateert uit
1861 Het droeg toen de naam 't Dorstige
Hert en het was een combinatie van
smederij en herberg, geboren uit de be
hoefte van de burgerij om op zondag na
de kerkdienst zich te verpozen in een
sociale dorpssfeer.
Daarna heeft 't Dorstige Hert zich ont
wikkeld tot een café-restauram met een
openluchtkegelbaan. De naam van het
bedrijf, De Kul, was ontleend aan de bij
naam van de oorspronkelijke eigenaar.
De ontwikkeling ging verder, de open
luchtkegelbaan werd overdekt, de sme
derij werd opgeheven en omgebouwd
tot bioscoopzaal. In 1968 was de kegel
baan reeds verdwenen en werd de bio
scoopzaal tot bar-dancing omgevormd;
het bedrijf omvatte verder een café-res
taurant.
Streekfunctie
De behoefte van de streekbewoners aan
een centraal gelegen ontmoetingsplaats
werd door de exploitanten goed aange
voeld, waardoor de mogelijkheid van
verschillende exploitatievormen in een
gebouw verder kon worden ontwikkeld.
Het inwonertal van de dorpsgemeen
schap zelf is te laag voor een rendabele
exploitatie van een dancing. De mobili
teit van het tegenwoordige publiek ech
ter maakt een toeloop van grote aantal
len bezoekers voor deze bar-dancing
mogelijk.
Brand
De gunstige ontwikkeling van De Kul,
werd op 14 juni 1974 verstoord door een
brand, die het gehele bedrijf in de as
legde. Dat de overheidseisen betreffen
de brandpreventie geen overdreven luxe
zijn, bleek ook hier: Door het ontbreken
van voldoende brandwerende construc
ties kon het vuur zich genadeloos uit
breiden zodat het bedrijf tot op de grond
toe afbrandde.
kelderlokaliteit met pantry - centrale
drankenopslag toiletten en garde
robe;
begane grond, met zaal-cafe-foyer-
barlokaliteit, toegang en uitgang;
eerste verdieping, met restaurant-zaal
centrale keuken garderobe-toi
letten en een woning.