rr 23 COUNTER z UITGIFTE Plattegrond van HCR Mondragon te Zierikzee. Het verbeteren van het café-restau rant door dit om te bouwen tot een tweeledig restaurant, dat wil zeggen een counter-exploitatie, die ook als aperitiefruimte c.q. als bar kan func tioneren ter ondersteuning van de restaurant-exploitatie; een klein sfeervol specialiteiten-res taurant teneinde te kunnen blijven voldoen aan de eisen ten aanzien van de representativiteit. Er moeten duidelijke verschillen zijn in service, assortiment, presentatie en prijsstelling van deze beide afdelingen. Maatregelen van bedrijfstechnische aard die moeten leiden tot verbeterde opbrengsten bij minstens gelijke zo niet lagere kosten. Tegen de algeme ne ontwikkelingen in de horeca in, die wijzen op steeds verdergaande speciali satie in type en methode, is hier sprake Het specialiteitenrestaurant van grote spreiding in de activiteiten met gebruikmaking van vrij conventio nele technieken. Vergroting van de coffeeshop en ver betering van de aanpak door verbou wing van en aansluiting met het naast gelegen leegstaande pand. Op deze wij ze ontstaat een exploitatie, gericht op drie totaal verschillende deelmarkten. Uitwerking Uitgaande van deze hoofdlijnen werd het plan verder uitgewerkt. Op basis van de gemiddelde tafelbezet ting werd gekozen vooreen specialitei tenrestaurant met twintig zitplaatsen. Mede door inspraak van een kern vaste bezoekers bleef dit gedeelte van de zaal gehandhaafd in de oude stijl, zij het aangepast aan de nieuwe formule. Het overige deel werd door middel van separaties en luifels omgevormd tot een besloten counterrestaurant, de zoge noemde Sailorsgrill, met een warme, ei gentijdse aankleding en veertig zitplaat sen waarvan twaalf aan de counter Naast het wijzigen van dit interieur dien de ook een aangepaste menukaart te worden ontworpen met kleinere en an dere gerechten. De huidige keuken, hoewel goed van afmetingen, was qua routing niet zodanig ingedeeld dat snel een grote variatie kon worden doorge geven. Zodoende werd in de Sailorsgrill een kleine, op de kaart afgestemde af- werkkeuken geprojecteerd, uitsluitend ten dienste van dit counterrestaurant. Keuken De grote keuken werd efficiënter inge deeld en werkt nu gedeeltelijk als voor bereidingskeuken en verder voor de di ners in het specialiteitenrestaurant en de zalen. Doordat voor het specialiteiten restaurant vaste openingstijden werden vastgesteld, kan in de resterende tijd in de keuken worden voorbereid. De voor delen hiervan zijn het voorkómen van piekbelasting en het bereiken van ar beidsbesparing. De kleine counter is te vens ingericht als zelfbedieningsdran- kenbuffet voor de kelners. Samen met een nieuw, op computerver werking ingesteld, kasregister is ook hier een besparing bereikt doordat de vaste buffetbediening kon vervallen. Tussen beide restaurants bleef de open haard als rustpunt gehandhaafd. Hier vóór werd een kleine zitgroep gesitueerd die dient om de gasten op te vangen of hen in de gelegenheid te stellen na het diner een kopje koffie te drinken. De verbouwing van de coffeeshop zal in een later stadium worden gerealiseerd Zoals thans blijkt, voldoet de nieuwe formule, ook in deze oude stad, en is een belangrijke toename van het aantal be zoekers bereikt. GROTE KEUKEN RESTAURANT SAILORSGRILL A LA CARTE AUT M HAl NAAR DE ZALEN

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1975 | | pagina 23