merkentrouw aan. Een onderzoek onder
3.000 respondenten heeft aangetoond
dat:
van de kopers van Hein eken 61 pro
cent bijna uitsluitend dat merk kocht,
terwijl van de kopers van een B-merk 36
procent bijna uitsluitend dat merk kocht.
Aankoop per krat wordt steeds be
langrijker
De bierverkoop in kratten neemt steeds
meer toe. Nu al wordt ruim 65 procent
van de thuisverbruikomzet in kratten bier
verhandeld. Deze ontwikkeling geldt
voor alle merken pils. De goedkope
merken spannen echter de kroon met,
naar schatting, ongeveer 75 procent van
hun omzet, terwijl bij sommige organi
saties dit aandeel al op 90 procent ligt.
De huidige handelssituatie
Dit onderdeel is gebaseerd op de gege
vens van diverse onderzoekbureaus en
persoonlijke waarnemingen van de staf
van John Gordon B V. in een repre
sentatief aantal winkels van het
G.W.B./Coöp., het V.F.B. en de inkoop
verenigingen.
Deze winkels varieerden in grootte van
155 m2 tot 800 m2 en behoorden tot de
categorie zelfbediening en supermark
ten.
Er bestaan zeer grote verschillen in pre
sentatie van bier in de verschillende
winkels, zelfs als het winkels van het
zelfde G.W.B. of V.F.B. betrof.
Het was opvallend dat er in iets meer dan
de helft van de onderzochte grote win
kels onafhankelijk van het type
bierpresentaties zowel in als buiten het
schap voorkwamen. Sommige winkels
Zorg voor een uitgekiend schappenplan
Het winkelonderzoek gaf dit als volgt weer:
BIERPRESENTATIE V.F.B.
Alleen in schap
Alleen buiten schap
Beide
presenteren kratten in het schap, maar
in de meeste schapsecties is dit niet het
geval.
Een algemeen aanvaard beginsel in de
z.b.-levensmiddelenhandel is, dat de
G.W.B./Coöp.
klein
klein
27
27
45
Geen lege emballage bij de kassa
maximale impact en daarmee de
hoogste verkoop wordt bereikt door
alle artikelen van een produktgroep bij
elkaar te plaatsen. Opnieuw blijkt bier
echter een uitzondering. In meer dan de
helft van de onderzochte winkels met
presentaties binnen zowel als buiten het
schap, stonden de presentaties niet bij
elkaar.
Over het algemeen is men geneigd
in de winkel bier te veronachtzamen
omdat men het beschouwt als een
„ABC"-produkt.
Misschien komt dit voort uit een gemis
van een goede begeleiding voor bier.
Hieronder willen wij nog eens de aan
dacht vestigen op de belangrijkste pro
bleemgebieden die wij ontdekten, waar
verbeteringen wenselijk en mogelijk
zijn.
Men hanteert verschillende methoden
voor de verwerking van retouremballage
flessen en kratten. Deze worden hetzij
bij de kassa ingenomen, hetzij bij de ta
baksafdeling, of bij het magazijn. De
winkelindeling zal de keuze wel beper
ken, maar daarop kon toch niet volledig
de verscheidenheid van methoden die
wij in vele winkels aantroffen, worden
teruggevoerd. Het probleem leefde niet
zo sterk, ofschoon voor een verwerking,
die vrij kostbaar is in termen van winkel
ruimten en arbeidstijd, stroomlijning di
rect in aanmerking zou moeten komen.
12