BIERVERBRUIK NEEMT TOE
HOPPt
Het praktisch zuivere effluent wordt
door een lange pijpleiding afgevoerd
naar 't Korte Vlietkanaal voorbij Leiden.
De kosten van de zuiveringsinstallatie,
inclusief de pijpleiding, hebben onge
veer 20 miljoen gulden bedragen, een
tiende deel van de totale stichtings-
kosten van het brouwerijgedeelte.
Blijven tenslotte over ter bezichtiging in
de zuid-oosthoek van het terrein de
„Barremolen" uit 1657, die inmiddels
is gerestaureerd. En in het westelijk
gedeelte het kantoor- en het ontvangst
gebouw.
Het postagentschap.
Kantoorgebouw
Heineken wilde .vermijden, dat het kan
toorgebouw als hoogbouw zou worden
ontworpen: geen schijf in de ruimte dus.
Mede hierdoor ontstond een gebouw,
dat uit twee vleugels bestaat: één van
vijf en één van twee lagen. Het geheel is
45 graden gedraaid ten opzichte van de
brouwerijgebouwen, waardoor het vrijer
van zijn omgeving is komen te staan.
Er is een uitbreidingsmogelijkheid voor
een verdubbeling van de huidige ruimte,
waarbij de vleugels in carrévorm rond
een patio zijn geprojecteerd.
De hoofdconstructie van het kantoor is
van gewapend beton. De gevelmateria
len zijn van hout, betonplaten met in
gestorte witte tegels en witte metalen
bekledingsplaten.
In het kantoorgebouw zijn gehuisvest
de bedrijfsleiding en de administratie
van de brouwerij, de afdelingen van
Central Engineering en het Techno
logisch Centrum, alsmede een aantal
technici uit de Divisie Overseas.
Zowel het lokale als het centrale labo
ratorium zijn in dit gebouw onderge
bracht. Er is ook een postagentschap in
gevestigd.
Naast het kantoorgebouw is een bruin
houten ontvangstgebouw opgetrokken
voor gasten, die de brouwerij bezoeken.
Er is een ruimte beschikbaar met 150
zitplaatsen en een filmzaal voor 55 per
sonen. Daar dit gebouw voor velerlei
doeleinden geschikt moet zijn is opti
male flexibiliteit nagestreefd, zodat het
onder andere ook gebruikt kan worden
voor een „staande" ontvangst van
ongeveer duizend personen.
Het ontvangstgebouw wordt omgeven
door een recreatiepark van ongeveer
2,5 hectare, waarin onder meer een
voetbalveld en twee tennisbanen zijn
opgenomen.
Zo, dat was dan een bovengrondse
wandeling door het Heinekendorp, ge
bouwd door hoofdaannemer Visser
Smit B.V. te Papendrecht. Wie nog
ondergronds zou willen kijken, kan
gebruik maken van het 26 km lange
buizennet voor de riolering. Maar daar
is alleen maar water te zien.
§38
de bevolking, de ontstane wijzi
gingen in levenspatronen en niet in
het minst dankzij de aanvaarding van
deze produkten door consumenten
over de gehele wereld, een steeds
grotere markt verworven. Heineken
gelooft in staat te zijn de verkopen in
de komende jaren te kunnen blijven
uitbreiden. Met de nieuwe vestiging
in Zoeterwoude is weer een stap
gezet in de richting van het con
tinueren van de commerciële slag
vaardigheid van Heineken in de
Nederlandse en internationale
biermarkt.
De ontwikkeling van de wereldbier-
consumptie zal'zich, naar verwacht
wordt, voortzetten.
Export geschiedt naar een 170-tal
markten, die velerlei eisen aan
verpakkingen en etikettering stellen
en hun eigen warenwettelijke voor
schriften hebben. Aanpassen aan die
markt onder behoud van onze tech
nische kwaliteitseisen is een levens
voorwaarde voor de export. Maar het
is vooral van belang daar waar zich
een trend voordoet, de ontwikke
lingen vóór te zijn. Om op de hoogte
te blijven van wat er leeft reizen de
exportmedewerkers van Heineken
jaarlijks de gehele wereld rond.
Hetzelfde geldt voor de technici van
Heineken, die ook tot taak hebben de
vinger aan de pols van de ontwikke
lingen te houden, waar in de wereld
die zich ook voordoen.
Er wordt niet alleen geëxporteerd
Ook in het buitenland worden op
vele plaatsen zelfs onze merken
bier gebrouwen. Het spreekt vanzelf,
dat hetdaargebrouwen bier van even
hoogwaardige kwaliteit dient te zijn.
Daarom geschiedt het brouwen
onder directe technische supervisie
van Heineken.
Het bouwen om te brouwen is niet in
eerste instantie doorslaggevend ge
weest om het nieuwe bedrijf van
Heineken in Zoeterwoude te stich
ten. Maar het brouwen én verkopen
samen met de noodzaak up to date te
blijven.
Een kwaliteitsprodukt kan alleen tot
stand komen met een belangrijke
technische kennis. Alle know how,
die Heineken in de loop der jaren
nationaal en internationaal heeft
opgedaan op het gebied van pro-
duktie van kwaliteitsbieren, is in dit
nieuwe complex ondergebracht ten
einde op deze wijze te trachten de
beste kansen te scheppen om de
ontwikkelingen van de markt vóór te
blijven.
De produkten Heineken en Amstel
hebben in de loop der jaren dankzij
de groeiende welvaart, de groei van