V ;S "fifTCPl
tehuis*
I BROUWeRSHUVS
GR01C WAA*
boden moeten worden, want het is een
misvatting te veronderstellen dat een
ieder die een horecabedrijf binnengaat,
al weet wat hij zal bestellen. De visuele
presentatie en de toepassing van ver-
koopstimulerende middelen in andere
bedrijfstakken zouden voor de horeca
ondernemer een leerschool kunnen
zijn. Natuurlijk zal de presentatie altijd
aangepast moeten worden aan de eigen
geaardheid van het horecabedrijf. De
aversie van vele ondernemers tegen
reclame in hun bedrijf is verklaarbaar,
maar indien produktreclame smaakvol
en functioneel is, in die zin dat zij
bijdraagt tot de keuzevorming van de
bezoeker, is het onverstandig deze zon
der meer af te wijzen. Naast presentatie
en reclame is ook het persoonlijk advies
van de ondernemer en/of zijn personeel
onontbeerlijk.
Menigmaal wordt een nieuw bedrijf op
gezet, de verbouwing van een bestaand
bedrijf uitgevoerd, de exploitatie-opzet
bij overname gewijzigd, zonder dat vol
doende rekening gehouden wordt met
de marktomstandigheid, zoals die ter
plaatse geldt. Hoewel men niet van
iedere horeca-ondernemer mag ver
wachten dat hij een stuk lokale marke
ting bedrijft, zou het goed zijn als hij
ervan doordrongen raakte dat hij zijn
bedrijf en toekomstige exploitatie niet
dient te zien vanuit de optiek van zijn
eigen wensen, maar in het licht van
datgene waaraan de consument in zijn
buurt of regio behoefte heeft. De hore
ca-ondernemer die uitsluitend vanuit
zijn eigen doelstellingen en optiek wil
handelen - beide kunnen zeer juist zijn-
zou er beter aan doen deze niet te
projecteren tegen de toevallige lokatie
waarmee hij geconfronteerd wordt,
maar op een brede markt uit te kijken
naar een stad of dorp waar zijn ideeën
wel tot hun recht komen.
„Bier en wijn zoek je even: maar de
Waart moet daarvan leven". Zo gaf een
kastelein in de 17e eeuw op een uit
hangbord te kennen wat hij van zijn
exploitatie verwachtte.
„De horeca-ondernemer van nu dient in
eerste instantie te bepalen welke groep
consumenten hij trekken wil en welke
prijzen hij deze groep berekenen kan
voor het totale dienstenpakket dat hij te
bieden heeft, en daarnaar stelt hij zijn
dienstenpakket samen. Eerst dan komt
rentabiliteit, winst, kapitaalvorming en
personeel". Zo wordt het anno 1974
uitgedrukt in het jaarverslag van het
Bedrijfschap Horeca.
Getuigt het laatste van een op de consu
ment gerichte marketingvisie, de doel
stelling van nu en zoveel eeuwen gele
den is er niet anders om. De kortston
digheid van het bezoek van de consu
ment is nog steeds hetzelfde als op de
tekst van het uithangbord. De onderne
mer van die tijd kon hem slechts bier en
wijn verstrekken; de ondernemer van
deze tijd heeft hem in de vorm van zijn
dienstenpakket, waarvan ook het assor
timent een onderdeel vormt, zo veel
méér aan te bieden.
Hem bewust te maken van de mogelijk
heden, die het dienstenpakket biedt, is
een taak van allen die bij deze bedrijfs
tak betrokken zijn.