!k ven komt naar voren dat het aantal cafés enigszins afneemt, terwijl het aantal barbedrijven niet onbeduidend stijgt. Het pensionbedrijf kent een sterke te ruggang. Bij de buffet/kantines is ten dele sprake van een lichte vertekening van het beeld, omdat de spectaculaire groei niet alleen verband houdt met de toename van het aantal, maar ook met een verbeterde wijze van registratie bij het Bedrijfschap Horeca. Vele van deze exploitaties op sportvelden, in vereni gingsgebouwen en dergelijke, beston den reeds langer. De sterke groei die wij zien in de sector café/restaurant vindt, met name in de laatste jaren, zijn oorzaak in de groei van het kleinere en gespecialiseerde restaurantbedrijf, zoals wij die kennen in de vorm van eethuisjes, bistro s enzo voort, waarvoor op het ogenblik een grote belangstelling bestaat. De uitbreiding van het aantal cafetaria's in Nederland draagt als voornaamste reden in zich dat men aldaar goedkoop en zonder veel poespas dicht bij huis kan eten, of eten kan afhalen. Meer en meer heeft het cafetariabedrijf zich ook ontwikkeld tot een trefpunt van vele jongeren. Wanneer men het oog richt op de toekomst dan mag verwacht worden dat Aantal bedrijven per provincie en 3 grote steden basis 1963 100 Provincie 1963 index 1968 index 1973 index Friesland 1.063 100 1.179 111 1.295 122 Groningen 1.268 100 1.292 102 1.292 102 Drenthe 800 100 895 112 961 120 Overijssel 1.859 100 2.015 108 2.107 113 Gelderland 3.972 100 3.957 99 3.990 100 Utrecht 1.618 100 1.632 101 1.664 103 Noord-Holland 5.834 100 6.046 104 6.169 106 Zuid-Holland 6.490 100 6.556 101 6.592 102 Zeeland 1.133 100 1.144 101 1.199 106 Noord-Brabant 4.549 100 4.650 102 5.110 112 Limburg 4.126 100 4.354 106 4.478 109 Nederland 32.712 100 33.720 103 34.890 107 Amsterdam 2.659 100 2.747 103 2.764 104 Den Haag 2.080 100 1.932 93 1.848 89 Rotterdam 1.647 100 1.669 101 1.615 98 Jaarverslag Bedrijfschap Horeca 1973 WieMfrWald in de komende tien jaren het aantal bedrijven in sommige sectoren verder zal afnemen en daarentegen het in andere sectoren zal groeien. Per saldo wordt voor de komende tien jaar een stijging in aantal verwacht van ongeveer vijf procent. Zcrvalt te voorzien dat het aantal pen- sionbedrijven verder zal teruglopen en dat het aantal hotels eveneens zal blijven afnemen. Van deze teruggang zullen vooral de kleinere hotels, die slechts over enige kamers beschikken, het slachtoffer worden. Een verdere groei wordt verwacht in het aantal cafe taria's, buffet/kantines en de café/restaurants. Bij deze laatste cate gorie kan worden aangetekend, dat het wederom de kleinere en gespecialiseer de restaurants zullen zijn die tot deze toename bijdragen. Ook in de sector van de café/bars wordt per saldo een lichte toename verwacht. Naast cafébe drijven die ten offer zullen vallen aan saneringen in wijken en agglomeraties, aan sluitingen wegens het ontbreken van rentabiliteit, aan problemen rond opvolging van de ouder wordende ex ploitanten, zullen nieuwe café- en bar bedrijven ontstaan. Deze groei in de horecamarkt wordt verwacht in weerwil van de economische druk waaronder de branche zich geplaatst ziet. Wanneer men kijkt naar de groei van het aantal horecabedrijven in de achter ons liggende jaren valt met name de ontwik keling op in een aantal provincies bui ten de randstad van Nederland. De verwachting is dat deze groei in de komende jaren, als gevolg van structu rele wijzigingen en toenemende toeris tische belangstelling, niet zal afnemen. Het is typerend voor de positie van het horecabedrijf in Nederland dat het in 13

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1975 | | pagina 13