!k
ven komt naar voren dat het aantal cafés
enigszins afneemt, terwijl het aantal
barbedrijven niet onbeduidend stijgt.
Het pensionbedrijf kent een sterke te
ruggang. Bij de buffet/kantines is ten
dele sprake van een lichte vertekening
van het beeld, omdat de spectaculaire
groei niet alleen verband houdt met de
toename van het aantal, maar ook met
een verbeterde wijze van registratie bij
het Bedrijfschap Horeca. Vele van deze
exploitaties op sportvelden, in vereni
gingsgebouwen en dergelijke, beston
den reeds langer.
De sterke groei die wij zien in de sector
café/restaurant vindt, met name in de
laatste jaren, zijn oorzaak in de groei
van het kleinere en gespecialiseerde
restaurantbedrijf, zoals wij die kennen
in de vorm van eethuisjes, bistro s enzo
voort, waarvoor op het ogenblik een
grote belangstelling bestaat.
De uitbreiding van het aantal cafetaria's
in Nederland draagt als voornaamste
reden in zich dat men aldaar goedkoop
en zonder veel poespas dicht bij huis
kan eten, of eten kan afhalen. Meer en
meer heeft het cafetariabedrijf zich ook
ontwikkeld tot een trefpunt van vele
jongeren.
Wanneer men het oog richt op de
toekomst dan mag verwacht worden dat
Aantal bedrijven per provincie en 3 grote steden
basis 1963 100
Provincie
1963
index
1968
index
1973
index
Friesland
1.063
100
1.179
111
1.295
122
Groningen
1.268
100
1.292
102
1.292
102
Drenthe
800
100
895
112
961
120
Overijssel
1.859
100
2.015
108
2.107
113
Gelderland
3.972
100
3.957
99
3.990
100
Utrecht
1.618
100
1.632
101
1.664
103
Noord-Holland
5.834
100
6.046
104
6.169
106
Zuid-Holland
6.490
100
6.556
101
6.592
102
Zeeland
1.133
100
1.144
101
1.199
106
Noord-Brabant
4.549
100
4.650
102
5.110
112
Limburg
4.126
100
4.354
106
4.478
109
Nederland
32.712
100
33.720
103
34.890
107
Amsterdam
2.659
100
2.747
103
2.764
104
Den Haag
2.080
100
1.932
93
1.848
89
Rotterdam
1.647
100
1.669
101
1.615
98
Jaarverslag Bedrijfschap Horeca 1973
WieMfrWald
in de komende tien jaren het aantal
bedrijven in sommige sectoren verder
zal afnemen en daarentegen het in
andere sectoren zal groeien. Per saldo
wordt voor de komende tien jaar een
stijging in aantal verwacht van ongeveer
vijf procent.
Zcrvalt te voorzien dat het aantal pen-
sionbedrijven verder zal teruglopen en
dat het aantal hotels eveneens zal
blijven afnemen. Van deze teruggang
zullen vooral de kleinere hotels, die
slechts over enige kamers beschikken,
het slachtoffer worden. Een verdere
groei wordt verwacht in het aantal cafe
taria's, buffet/kantines en de
café/restaurants. Bij deze laatste cate
gorie kan worden aangetekend, dat het
wederom de kleinere en gespecialiseer
de restaurants zullen zijn die tot deze
toename bijdragen. Ook in de sector
van de café/bars wordt per saldo een
lichte toename verwacht. Naast cafébe
drijven die ten offer zullen vallen aan
saneringen in wijken en agglomeraties,
aan sluitingen wegens het ontbreken
van rentabiliteit, aan problemen rond
opvolging van de ouder wordende ex
ploitanten, zullen nieuwe café- en bar
bedrijven ontstaan. Deze groei in de
horecamarkt wordt verwacht in weerwil
van de economische druk waaronder de
branche zich geplaatst ziet.
Wanneer men kijkt naar de groei van het
aantal horecabedrijven in de achter ons
liggende jaren valt met name de ontwik
keling op in een aantal provincies bui
ten de randstad van Nederland. De
verwachting is dat deze groei in de
komende jaren, als gevolg van structu
rele wijzigingen en toenemende toeris
tische belangstelling, niet zal afnemen.
Het is typerend voor de positie van het
horecabedrijf in Nederland dat het in
13