ii S>
isa«4i!
Inlichtingen
bij de gewestelijke
verkoopkantoren
afé-restaurant 1
Evenzeer als de toevoeging Rotterdam
aan de naam Engels enerzijds in feite
overbodig is, geeft anderzijds de aan
duiding café-restaurant onvoldoende
weer welke mogelijkheden dit bedrijf
biedt en welke activiteiten het (nog
meer) ontplooit.
De naam Engels staat niet alleen voor
een bijzonder groot en veelzijdig café
restaurantbedrijf, maar tevens voor
een uitstekend geoutilleerd congres-
en zalencentrum.
Dit meer dan negentig jaar oude fami
liebedrijf, dat enkele jaren na de oor
log onderdak vond in het Groot
handelsgebouw, geniet vooral bekend
heid door zijn internationale restau
rants. Met deze specialisatie werd
reeds in de zestiger jaren een begin
gemaakt. Na het Hongaarse restau
rant ,,Tokaj" (1961) volgde in 1966
„Don Quijote", het Spaanse restau
rant.
Enige jaren later, toen bleek dat de
opzet van het bedrijf grote restau
rants en zalen niet meer beant
woordde aan de eisen van het publiek,
werd een vijfjarenplan opgesteld. Dit
beoogde de realisering van een aan
tal kleine, gezellige restaurants (zoals
Tokaj en Don Quijote), die moesten
worden ondergebracht in de bestaan
de grote ruimte. Na 1969 kwamen ach
tereenvolgens de New York counter,
het New York restaurant en Engels
Corner (het café) tot stand. De ruimte
van deze drie afdelingen samen vorm
de voorheen de grote cafézaal op de
begane grond. De oorspronkelijke cen
trale keuken, die ver van de verkoop
plaatsen gelegen was, werd gesplitst
in een produktiekeuken en een coun
terkeuken, welke laatste in open ver
binding staat met de drie genoemde
ruimten.
Ook werd in de oorspronkelijke café
zaal een plafond gelegd, waardoor op
de entresol een nieuwe zaal ontstond.
Verder waren intussen alle overige af
delingen gemoderniseerd en van nieuw
meubilair voorzien
Bij deze renovaties was het Heineken
bouwbureau destijds reeds nauw be
trokken.
De opening, in november 1973, van het
Engelse carvery-restaurant „The Beef-
Eater" en de „Old John Pub" vormde
het sluitstuk van het vijfjarenplan. Te
vens werd toen het „Winckeltje", waar
bij onverwachte-gelegenheden-thuis
alle ingrediënten kunnen worden afge
haald, in bedrijf genomen. In dit ver-
de toenmalige snackbar, die volledig
werd omgebouwd tot een typisch En
gels (English) restaurant. De wanden
zijn met mahoniehout in Victo
riaanse stijl uitgevoerd. Het plafond is
bekleed met koperen platen, die vóór
het aanbrengen bewerkt moesten wor
den om de hoogglans enigszins af te
zwakken. Het resultaat was verrassend
In het betonnen geheel van het Groothandelsge-
bouw vormt de felrode, houten pui van het nieuwe
Engelse restaurant van Engels een opvallend ele
ment.
band is zeker ook vermeldenswaard de
reeds enkele jaren bestaande Home
service van Engels, die een complete
verzorging kan bieden van partijen bij
particulieren en bedrijven. Daarbij
kwamen reeds verscheidene malen re
cepties en dergelijke voor met enkele
duizenden gasten.
Anno 1974 omvat Engels tien restau
rants en bars/counters, een kegelzaal
met zes volautomatische banen, een
biljartzaal met twaalf (grote en kleine)
tafels en achttien verschillende con
gres- en vergaderzalen.
Na deze korte kennismaking met dit
geweldige bedrijf, dat een begrip is
voor Rotterdam en ver daarbuiten,
willen wij ons speciaal bepalen tot de
jongste verbouwingen en de inrichting
van de keuken.
The Beef-Eater en Old John Pub
De laatste fase van het vijfjarenplan
betekende een grondige wijziging van
en het geheel wordt als buitengewoon
geslaagd ervaren.
Het restaurant is van de entree ge
scheiden door drie glasvlakken, die
bestaan uit gezandstraalde ruiten met
daarop enkele Londense stadsgezich
ten.
In het betonnen geheel van het Groot
handelsgebouw vormt de voorzijde
van het nieuwe eethuis een opvallend
element door de felrode, houten pui,
die vóór de bestaande ijzeren pui werd
aangebracht De aanduidingen Pub en
Restaurant Beef-Eater, in gouden let
ters op een groene ondergrond, wor
den 's avonds door twee kleine schijn
werpers verlicht.
In de rubriek Gegeten en Gedronken
(Rotterdams Nieuwsblad, 26 januari jl.)
gaf Mark van Vlierberghe na een be
zoek aan The Beaf-Eater zijn indruk
ken weer. Vanwege de exclusiviteit
van het nieuwe Engels restaurant ne-
Gedeelte van het interieur van The Beef-Eater;
achterin bevindt zich de carvery.