ii S> isa«4i! Inlichtingen bij de gewestelijke verkoopkantoren afé-restaurant 1 Evenzeer als de toevoeging Rotterdam aan de naam Engels enerzijds in feite overbodig is, geeft anderzijds de aan duiding café-restaurant onvoldoende weer welke mogelijkheden dit bedrijf biedt en welke activiteiten het (nog meer) ontplooit. De naam Engels staat niet alleen voor een bijzonder groot en veelzijdig café restaurantbedrijf, maar tevens voor een uitstekend geoutilleerd congres- en zalencentrum. Dit meer dan negentig jaar oude fami liebedrijf, dat enkele jaren na de oor log onderdak vond in het Groot handelsgebouw, geniet vooral bekend heid door zijn internationale restau rants. Met deze specialisatie werd reeds in de zestiger jaren een begin gemaakt. Na het Hongaarse restau rant ,,Tokaj" (1961) volgde in 1966 „Don Quijote", het Spaanse restau rant. Enige jaren later, toen bleek dat de opzet van het bedrijf grote restau rants en zalen niet meer beant woordde aan de eisen van het publiek, werd een vijfjarenplan opgesteld. Dit beoogde de realisering van een aan tal kleine, gezellige restaurants (zoals Tokaj en Don Quijote), die moesten worden ondergebracht in de bestaan de grote ruimte. Na 1969 kwamen ach tereenvolgens de New York counter, het New York restaurant en Engels Corner (het café) tot stand. De ruimte van deze drie afdelingen samen vorm de voorheen de grote cafézaal op de begane grond. De oorspronkelijke cen trale keuken, die ver van de verkoop plaatsen gelegen was, werd gesplitst in een produktiekeuken en een coun terkeuken, welke laatste in open ver binding staat met de drie genoemde ruimten. Ook werd in de oorspronkelijke café zaal een plafond gelegd, waardoor op de entresol een nieuwe zaal ontstond. Verder waren intussen alle overige af delingen gemoderniseerd en van nieuw meubilair voorzien Bij deze renovaties was het Heineken bouwbureau destijds reeds nauw be trokken. De opening, in november 1973, van het Engelse carvery-restaurant „The Beef- Eater" en de „Old John Pub" vormde het sluitstuk van het vijfjarenplan. Te vens werd toen het „Winckeltje", waar bij onverwachte-gelegenheden-thuis alle ingrediënten kunnen worden afge haald, in bedrijf genomen. In dit ver- de toenmalige snackbar, die volledig werd omgebouwd tot een typisch En gels (English) restaurant. De wanden zijn met mahoniehout in Victo riaanse stijl uitgevoerd. Het plafond is bekleed met koperen platen, die vóór het aanbrengen bewerkt moesten wor den om de hoogglans enigszins af te zwakken. Het resultaat was verrassend In het betonnen geheel van het Groothandelsge- bouw vormt de felrode, houten pui van het nieuwe Engelse restaurant van Engels een opvallend ele ment. band is zeker ook vermeldenswaard de reeds enkele jaren bestaande Home service van Engels, die een complete verzorging kan bieden van partijen bij particulieren en bedrijven. Daarbij kwamen reeds verscheidene malen re cepties en dergelijke voor met enkele duizenden gasten. Anno 1974 omvat Engels tien restau rants en bars/counters, een kegelzaal met zes volautomatische banen, een biljartzaal met twaalf (grote en kleine) tafels en achttien verschillende con gres- en vergaderzalen. Na deze korte kennismaking met dit geweldige bedrijf, dat een begrip is voor Rotterdam en ver daarbuiten, willen wij ons speciaal bepalen tot de jongste verbouwingen en de inrichting van de keuken. The Beef-Eater en Old John Pub De laatste fase van het vijfjarenplan betekende een grondige wijziging van en het geheel wordt als buitengewoon geslaagd ervaren. Het restaurant is van de entree ge scheiden door drie glasvlakken, die bestaan uit gezandstraalde ruiten met daarop enkele Londense stadsgezich ten. In het betonnen geheel van het Groot handelsgebouw vormt de voorzijde van het nieuwe eethuis een opvallend element door de felrode, houten pui, die vóór de bestaande ijzeren pui werd aangebracht De aanduidingen Pub en Restaurant Beef-Eater, in gouden let ters op een groene ondergrond, wor den 's avonds door twee kleine schijn werpers verlicht. In de rubriek Gegeten en Gedronken (Rotterdams Nieuwsblad, 26 januari jl.) gaf Mark van Vlierberghe na een be zoek aan The Beaf-Eater zijn indruk ken weer. Vanwege de exclusiviteit van het nieuwe Engels restaurant ne- Gedeelte van het interieur van The Beef-Eater; achterin bevindt zich de carvery.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1974 | | pagina 26