HULSTKAMP Het geheim van de oude heer HULSTKAMP PSgFJen^É 9üSjnéve5 f VIEUX I 'STAnt.GCLD Oude heer, vertel nog eens van toen Over hoe het begon en groeide Over wat er veranderde Over wat hetzelfde bleef Maar u gaat natuurlijk niét het fabrieksgeheim verklappen, waardoor Hulstkamp nu al zo'n twee eeuwen in en ver buiten Nederland, in proeflokaal, verlof huis én de huiskamer geprezen wordt Vertel nog eens van toen, oude heer. Moet ik u gaan vermoeien met te spre ken over maïs, rogge, gerstemout, waaruit de moutwijn getrokken is? Over de juniperus communis oftewel de jeneverbes, waarover we de drank distilleerden? Met daarbij de Angelica- wortel, Canuda, CalamusWilt ge weten van de kuipers, die vaklui die de fusten sloegen en ze op ieder nerf nakeken opdat het distillaat rijpen zou, nog terwijl het op reis naar de klant was? Nee. Het geheim van de oude heer moet ik voor me houden. Ook al zijn ik en het produkt, dat ik maak, eerlijk en openhartig. Oude heer, vertel tóch nog even ver der Over de geschiedenis van het huis Hulstkamp is een boek te schrijven. In 1823 kwam er als firmant Molijn nog bij. We perfectioneerden het stoken en distilleren. Al zeg ik het zelf: met per fect vakmanschap! En we brachten het produkt op die Cooivest naar buiten; in fusten, halve pijpen, okshoofden en demions. Zóveel dat ons bedrijf op de Cooivest te klein werd. Dus zijn we in 1919 naar het Noorder eiland verhuisd. We bouwden aan de Maaskade, op dat eiland in de rivier, de mooiste distilleerderij van het land. De mooiste van binnen, maar ook van buiten, met dat sierlijke front dat uit ziet op de Maas. Zo mooi staat Hulstkamp's distilleer derij er in onze dagen nóg. In de or ganisatievorm van ons bedrijf zijn de afgelopen jaren wat veranderingen ge weest, maar eigenlijk is er nooit wat veranderd En u, oude heer, u bent óók niet ver anderd Nee, ik leef op dezelfde zwierige voet van weleer. Ik ben tijdloos, door de zorg die men aan mijn goede naam besteedt. Ik draag nog steeds het zelfde pak. Ik zie er op toe dat er zorg besteed wordt aan mijn dranken. Ik ben tenslotte de peetvader. Ik heb de tijden zien veranderen. Ik heb Hulstkamp zien moderniseren. En ik wist dat die vooruitgang bedoeld was om steeds meer kenners van ons oude produkt te laten genieten. De vier troeven van de oude heer. Welaan I Dat mooie gebouw aan de Rotterdamse Maaskade op het Noor dereiland, waar we nu die grote ver scheidenheid van jenevers maken en naar de fijnproevers verzenden, stond er „toen" natuurlijk nog niet. Want we zijn al in 1775 begonnen en toen was er nog helemaal geen eiland in de Maas. Ik. noem Hendrik Hoogeweegen als de grondlegger van ons mooie bedrijf. Hij waagde het om in 1775 een likeursto kerij te beginnen in de Hofstraat, vlak bij de Cooivest. Twee jaar later verhief hij zich samen met zijn broer Jan tot een „sociëteit tot het doen van negotie in wijnen, brandewijnen en gedistil leerde wateren". En op de eerste dag van het jaar 1818 gingen de gebroeders Hoogeweegen een fusie aan met de wijnstoker en distillateur Jacobus Hulstkamp. Een nazaat van een banketbakker-stoker, die alles van de „snippermakerij" wist, de schil van appelsienen en citroenen: de „smaakmakers" van de fijne likeu ren. Met die naam „Hulstkamp" is het Huis historie gaan maken. Maar oude heer, hoe ging het met die beroemde jenevers van u? 7

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1974 | | pagina 11