BURNETT'S
Original English Gin
BURNETT'S
gentiaanwortels, duizendguldenkruid
en alsemkruid, terwijl galgant en
gember de drank de warme, bran
dend-scherpe smaak geven, die
zeer vaak op prijs wordt gesteld.
Sommige van deze grondstoffen
zijn zeer kostbaar. De ingrediënten
worden koel en droog in houten
vaten bewaard en de verwerking,
dat wil zeggen het schroten en
malen om de stoffen die zij bevat
ten nuttig te maken, gebeurt altijd
pas kort voor het begin van het
fabricageproces. PETRUS de
Ur-Boonekamp wordt volgens
het percolatieprocédé vervaardigd.
Bij dit proces stort men de ge
droogde kruiden en wortels in een
trechtervormige percolateur, waar
na men er van boven naar beneden
alcohol doorheen leidt, waarbij de
extractstoffen worden onttrokken.
Dit proces wordt enkele malen her
haald tot de napercolatie met wa
ter, waarbij alle alcohol aan de
gepercoleerde grondstoffen wordt
onttrokken.
Het op deze wijze verkregen half
fabrikaat wordt nu enkele maanden
gelagerd, zodat eventueel aanwe
zige troebelingen kunnen worden
afgescheiden. Vervolgens lengt men
het halffabrikaat met de dubbele
hoeveelheid alcohol en water aan,
controleert men de verzadigings-
graad en brengt men het op het
uiteindelijke alcoholgehalte. Bij PE
TRUS, de Ur-Boonekamp, bedraagt
dit 45 Het eindprodukt wordt
dan in koeltanks gedurende vijf
dagen sterk onderkoeld, waarbij de
oplosbare stoffen, die de troebe
lingen veroorzaken, door middel van
filtratie afgescheiden kunnen wor
den. Na het filtreren bottelt men het
in flesjes.
Gezien de grote verscheidenheid
kruidenbitters op de markt, die ge
bruik maken van de naam Boone
kamp, verdient het aanbeveling er
op te letten, dat men ook werkelijk
een merkprodukt krijgt. PETRUS
de Ur-Boonekamp bevat alle
bestanddelen, die kenmerkend zijn
voor een goede kruidenbitter.
Inlichtingen en verkoop: Gedistil
leerd Groep Nederland B.V.
Als we de puntjes op de i zetten, kunnen we zelfs
Burnett's geen originele Engelse Gin noemen. Originele
Engelse Gin in de letterlijke betekenis van het woord
bestaat namelijk niet. Gin is afgeleid van het Hollandse
woord jenever, en niet zonder gegronde redenen. Het
waren juist Hollandse jeneverdistillateurs die zich in de
loop van de zeventiende eeuw in Engeland vestigden,
teneinde de Hollandse stookkunst uit te dragen. Uit de
17e eeuw stammen de bekendste gindistilleerderijen.
Gin kan op twee manieren geproduceerd worden. Een
manier is ,,van de koude grond", dat wil zeggen smaak
stoffen toevoegen aan neutrale alcohol. De originele
London Dry Gin verkrijgt men echter door neutrale alco
hol nogmaals te distilleren over kruiden. Burnett's
London Dry Gin is zo'n gin.
Kwaliteit en smaak hangen dus duidelijk af van de ge
bruikte alcohol en de combinatie van kruiden uit alle
hoeken van de wereld. De alcohol wordt, met de kruiden,
gedistilleerd in een tamelijk kleine, traditionele distilleer
ketel, zodat de alcohol de gin-smaak langzaam aanneemt.
Deze procedure garandeert Burnett's Gin een harmo
nieuze en lichte smaak, zonder zware of zoete nasmaak.
Burnett's Gin is één van de beste London Dry Gins, ver
pakt in een exclusieve gin fles. Burnett's Gin wordt in
Nederland op fles geïmporteerd door Gedistilleerd
Groep Nederland B.V.
Omdat gin in Nederland bijna niet puur gedronken wordt,
geven wij hier graag nog enkele toepassingsmogelijk
heden voor longdrinks met gin. Een van de bekendste
is wellicht gin-tonic, die wij hier niet nader hoeven te
omschrijven. Enkele andere mixed-drinks zijn:
Gin Fizz
2 delen gin
1 deel citroensap
1 theelepel poedersuiker
Goed schudden met ijsschilfers.
Naar smaak aanvullen met gekoeld sodawater.
Dry Martini
1 deel droge vermouth
5 delen gin
Roeren met ijsblokjes. Óverschenken in een cocktail
glas. Met citroenschil zachtjes aan de oppervlakte roeren.
Schil weggooien. Decoreren met een olijf. Cheers I
SIR ROBERT
LONDON
<r~t
(gtOtilA
9