Petrus.de Ur- Boonekamp
De aanduiding Boonekamp, die men
tegenwoordig als soortnaam kan
beschouwen, is afgeleid van de
familienaam van een zekere apo
theker Boonekamp, die in 1734 in
Leidschendam werd geboren. Reeds
omstreeks het jaar 1780 kwam on
der de naam Petrus Boonekamp
een kruidenbitter op de markt, die
zich niet alleen in Nederland, maar
ook in de aangrenzende landen een
niet onaanzienlijk aantal liefhebbers
wist te verwerven.
De naam Boonekamp, die zuiver als
aanduiding van de oorspronkelijke
herkomst beschouwd dient te wor
den, is in de loop van de tijd een
niet wettelijk beschermde soort
naam geworden, zodat er intussen
veel andere produkten op de markt
zijn gekomen, die van deze naam
gebruik maken. Als de originele
Boonekamp mag echter alleen het
produkt PETRUS van de Wed. A. P.
Boonekamp GmbH worden aange
merkt, op grond van de aanduiding
„Ur".
Boonekamp, waarvoor een minimum
alcoholgehalte van 40 is voorge
schreven, behoort tot de bitters;
een goede Boonekamp bevat ten
minste 45% alcohol
Want hoe meer alcohol hij bevat,
des te meer harsen en oliën, die bij
de fabricage aan de wortels, schor
sen, bladeren en bloesems onttrok
ken worden, erin opgelost kunnen
worden, wat het produkt een betere
kwaliteit geeft dan die van de soor
ten met een lager alcoholgehalte.
Weliswaar steunen de beproefde
recepten op een ervaring van bijna
tweehonderd jaar, maar bij ver
schillende gelegenheden ondergin
gen ze kleine correcties, ook om
enigszins tegemoet te komen aan
de smaak van het publiek op een
bepaald ogenblik.
Als wortels, kruiden en vruchten,
die voor PETRUS de Ur-Boone-
kamp in aanmerking komen,
kunnen genoemd worden: anijs,
venkel, larikszwam, steranijs en
zoethout, citroenschillen, korian
der, kruidnagelen en kaneel. De
vereiste bittere smaak verkrijgt men
door bijvoorbeeld aloë, bitterklaver,