Petrus.de Ur- Boonekamp De aanduiding Boonekamp, die men tegenwoordig als soortnaam kan beschouwen, is afgeleid van de familienaam van een zekere apo theker Boonekamp, die in 1734 in Leidschendam werd geboren. Reeds omstreeks het jaar 1780 kwam on der de naam Petrus Boonekamp een kruidenbitter op de markt, die zich niet alleen in Nederland, maar ook in de aangrenzende landen een niet onaanzienlijk aantal liefhebbers wist te verwerven. De naam Boonekamp, die zuiver als aanduiding van de oorspronkelijke herkomst beschouwd dient te wor den, is in de loop van de tijd een niet wettelijk beschermde soort naam geworden, zodat er intussen veel andere produkten op de markt zijn gekomen, die van deze naam gebruik maken. Als de originele Boonekamp mag echter alleen het produkt PETRUS van de Wed. A. P. Boonekamp GmbH worden aange merkt, op grond van de aanduiding „Ur". Boonekamp, waarvoor een minimum alcoholgehalte van 40 is voorge schreven, behoort tot de bitters; een goede Boonekamp bevat ten minste 45% alcohol Want hoe meer alcohol hij bevat, des te meer harsen en oliën, die bij de fabricage aan de wortels, schor sen, bladeren en bloesems onttrok ken worden, erin opgelost kunnen worden, wat het produkt een betere kwaliteit geeft dan die van de soor ten met een lager alcoholgehalte. Weliswaar steunen de beproefde recepten op een ervaring van bijna tweehonderd jaar, maar bij ver schillende gelegenheden ondergin gen ze kleine correcties, ook om enigszins tegemoet te komen aan de smaak van het publiek op een bepaald ogenblik. Als wortels, kruiden en vruchten, die voor PETRUS de Ur-Boone- kamp in aanmerking komen, kunnen genoemd worden: anijs, venkel, larikszwam, steranijs en zoethout, citroenschillen, korian der, kruidnagelen en kaneel. De vereiste bittere smaak verkrijgt men door bijvoorbeeld aloë, bitterklaver,

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1973 | | pagina 8