Armagnac
het oudste Franse wijndistillaat
Armagnac is ongetwijfeld het oudste wijndistillaat dat
Frankrijk kent. Reeds in 1411 was er sprake van een
ayga ardenterius, wat zoveel betekent als vurig water.
Cognac daarentegen is eerst ontstaan in de zeventiende
eeuw, en zelfs Calvados gaat niet verder terug dan 1553.
De bereiding van armagnac, evenals die van een aantal
andere edele produkten, is destijds ontstaan en sindsdien
ononderbroken voortgezet dank zij de gelukkige combi
natie van het vakmanschap van de mens en de gunstige
natuurlijke omstandigheden.
De Armagnac-streek is gezegend met
een bodem die uitermate geschikt is
voor wijnbouw. In dit gebied
grenzend aan de Middellandse Zee
vindt men zon in overvloed.
Wat betreft de inbreng van de mens,
kunnen we met vrij grote zekerheid
stellen dat de Romeinen, langs de
weg naar Burdigala (nu Bordeaux),
de eersten waren die vorderingen
hadden gemaakt met de techniek van
cultivatie en verbeterde vinificatie
van de wijndruiven. De Galliërs op
hun beurt, die in de naburige bossen
woonden en geschoolde houtwerkers
waren, waren de uitvinders van het
fust, dat later onmisbaar werd voor
de rijping van ieder wijndistillaat.
Later kwamen de Moren uit Spanje
en onderwezen de Gasconjers de
kunst van het distilleren waarin de
Arabieren van weleer uitblonken.
Onder dergelijke omstandigheden
ontwikkelde de produktie van armag
nac zich snel. In de negentiende
eeuw echter gebeurde er niets min
der dan een ramp. Een phylloxera-
epidemie vernietigde de wijnstokken
waardoor de belangrijkste schakel
in het gehele armagnac-proces weg
viel.
Langzamerhand is men deze klap te
boven gekomen door aanplant van
nieuwe wijnstokken.
De auteur Arnaud de Pesquidoux, die
ten zeerste gehecht is aan zijn ge
boortegrond in de Armagnac, schreef
twintig jaar geleden:
„Gedistilleerd van wijn, geproduceerd
van druiven en gerijpt door zon en
vruchtbare grond, is armagnac een
zachte, verwarmende drank.
De lege fles doet het als asbak heel decoratief.
Alleen hier, in deze onder wijngaar
den en eikenbossen bedolven streek
van Frankrijk, waar de mimosa de
daken van vele witte huizen, die af
steken tegen een bijna altijd blauwe
hemel, bedekt, vinden de wijnranken
een grond die hen voedt met krachtig
sap. De distilleerketel concentreert
de hieruit ontstane wijnen met gretig
heid.
De mens is de tovenaar die de wijn
van de zondoordrenkte druiven vormt
tot dit fabelachtige produkt, dat de
wereld zal veroveren".
Helaas heeft armagnac nog niet de
zelfde bekendheid gekregen als zijn
krachtige concurrent cognac. En dat
is jammer. Want armagnac is niet
alleen het oudste Franse wijndistil
laat, het is een edel wijndistillaat dat
zijn kwaliteit te danken heeft aan zijn
lange geschiedenis en eveneens aan
de bekwaamheid van de mensen die
zich met de bereiding bezighouden.
De wijn uit de Armagnac-streek wordt
slechts één keer gedistilleerd. Dit
heeft tot gevolg dat armagnac een
vollere smaak en meer geur heeft dan
cognac. De rijping op vaten van een
speciale houtsoort veroorzaakt een
donkerder kleur dan bij cognac het
geval is.
Gezien de huidige prijsstijgingen in
de Cognac-streek, verdient het aan
beveling naast verschillende cognac
merken een even goed produkt als
armagnac te voeren. Armagnac Mar
quis de Caussade wordt geïmporteerd
door Coebergh B.V. te Schiedam.
11