Armagnac het oudste Franse wijndistillaat Armagnac is ongetwijfeld het oudste wijndistillaat dat Frankrijk kent. Reeds in 1411 was er sprake van een ayga ardenterius, wat zoveel betekent als vurig water. Cognac daarentegen is eerst ontstaan in de zeventiende eeuw, en zelfs Calvados gaat niet verder terug dan 1553. De bereiding van armagnac, evenals die van een aantal andere edele produkten, is destijds ontstaan en sindsdien ononderbroken voortgezet dank zij de gelukkige combi natie van het vakmanschap van de mens en de gunstige natuurlijke omstandigheden. De Armagnac-streek is gezegend met een bodem die uitermate geschikt is voor wijnbouw. In dit gebied grenzend aan de Middellandse Zee vindt men zon in overvloed. Wat betreft de inbreng van de mens, kunnen we met vrij grote zekerheid stellen dat de Romeinen, langs de weg naar Burdigala (nu Bordeaux), de eersten waren die vorderingen hadden gemaakt met de techniek van cultivatie en verbeterde vinificatie van de wijndruiven. De Galliërs op hun beurt, die in de naburige bossen woonden en geschoolde houtwerkers waren, waren de uitvinders van het fust, dat later onmisbaar werd voor de rijping van ieder wijndistillaat. Later kwamen de Moren uit Spanje en onderwezen de Gasconjers de kunst van het distilleren waarin de Arabieren van weleer uitblonken. Onder dergelijke omstandigheden ontwikkelde de produktie van armag nac zich snel. In de negentiende eeuw echter gebeurde er niets min der dan een ramp. Een phylloxera- epidemie vernietigde de wijnstokken waardoor de belangrijkste schakel in het gehele armagnac-proces weg viel. Langzamerhand is men deze klap te boven gekomen door aanplant van nieuwe wijnstokken. De auteur Arnaud de Pesquidoux, die ten zeerste gehecht is aan zijn ge boortegrond in de Armagnac, schreef twintig jaar geleden: „Gedistilleerd van wijn, geproduceerd van druiven en gerijpt door zon en vruchtbare grond, is armagnac een zachte, verwarmende drank. De lege fles doet het als asbak heel decoratief. Alleen hier, in deze onder wijngaar den en eikenbossen bedolven streek van Frankrijk, waar de mimosa de daken van vele witte huizen, die af steken tegen een bijna altijd blauwe hemel, bedekt, vinden de wijnranken een grond die hen voedt met krachtig sap. De distilleerketel concentreert de hieruit ontstane wijnen met gretig heid. De mens is de tovenaar die de wijn van de zondoordrenkte druiven vormt tot dit fabelachtige produkt, dat de wereld zal veroveren". Helaas heeft armagnac nog niet de zelfde bekendheid gekregen als zijn krachtige concurrent cognac. En dat is jammer. Want armagnac is niet alleen het oudste Franse wijndistil laat, het is een edel wijndistillaat dat zijn kwaliteit te danken heeft aan zijn lange geschiedenis en eveneens aan de bekwaamheid van de mensen die zich met de bereiding bezighouden. De wijn uit de Armagnac-streek wordt slechts één keer gedistilleerd. Dit heeft tot gevolg dat armagnac een vollere smaak en meer geur heeft dan cognac. De rijping op vaten van een speciale houtsoort veroorzaakt een donkerder kleur dan bij cognac het geval is. Gezien de huidige prijsstijgingen in de Cognac-streek, verdient het aan beveling naast verschillende cognac merken een even goed produkt als armagnac te voeren. Armagnac Mar quis de Caussade wordt geïmporteerd door Coebergh B.V. te Schiedam. 11

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1973 | | pagina 11