MONTILLA, EEN ALTERNATIEF APERITIEF?
W - -t.n
--fW jrr
v
De laatste jaren heeft zich over de
gehele wereld een sterk toegenomen
belangstelling voor wijnen en sherry
gemanifesteerd. Bij toenemende
vraag in een markt waar het aanbod
niet snel aangepast kan worden leidt
dit onherroepelijk tot prijsstijging.
De prijsstijgingen die zich echter in
het afgelopen jaar, met name in de
traditionele wijnbouwgebieden Bor
deaux en Bourgogne hebben voorge
daan, staan in geen verhouding tot de
gestegen vraag. Hier speelt de spe
culatie eveneens een belangrijke rol.
Prijsstijgingen van drie- tot vierhon
derd procent zoals die zich in Bor
deaux en Bourgogne hebben voor
gedaan gaven een groot aantal wijn
handelaren aanleiding op zoek te
gaan naar gebieden waar goede
wijnen tegen nog betaalbare prijzen
te vinden waren.
Met Nederlands meest verkochte ape
ritief dreigt hetzelfde te gebeuren.
In nog geen twaalf maanden tijd zijn
de basisprijzen van sherry-op-fust
verdrievoudigd en voor sherry-op-
fles verdubbeld.
Heeft de consument daar tot op he
den nog betrekkelijk weinig van ge
merkt (de prijzen zijn „slechts" met
ongeveer 25 procent gestegen), de
komende maanden zullen hierin een
drastische verandering brengen.
Prijzen uit het verleden, zoals drie
flessen voor een tientje, zijn voorbij
en vóór het jaar 1973 ten einde is zal
een prijs van ƒ6,per fles meer
regel dan uitzondering zijn.
Het lijkt dan ook niet moeilijk te
voorspellen dat de consument zijn
- -w? mHT
belangstelling zal verleggen naar
„alternatieve" drankjes.
De drank die daarbij hoge ogen gooit
is ongetwijfeld de Montilla.
In het hart van Andalusië, met als
hoofdstad Cordoba, ligt het Montilla-
Moriles district.
Er is een grote gelijkenis met het
sherry-district. Dezelfde kalkbodem
die de fijne sherries van Jerez en
San Lucar oplevert vindt men terug
in de buurt van Cordoba.
Ook het Montilla-gebied is rijk aan
historie. De mensen van Montilla
zeggen het zelfs als volgt: Montilla
is meer dan alleen maar een wijn.
Het is de parel der Spaanse wijnen,
het schitterend resultaat van meer
dan duizend jaar van toewijding en
vakmanschap.
In vroeger jaren waren het sherry-
gebied en het Montilla-gebied niet zo
duidelijk gescheiden. Dit blijkt bij
voorbeeld wel uit de naamgeving van
de sherry Amontillado, wat zoveel
betekent alssherry van het type
Montilla.
Dit type Amontillado lijkt veel op de
Fino-Oloroso van het Montilia-dis-
trict.
Pas in de laatste tijd, als gevolg van
duidelijk vastgelegde begrenzingen,
is men verschil gaan maken in de
naamgeving van de wijnen uit het
Jerez-gebied en uit het gelijksoortige,
maar wel warmere heuvelland waar
de Montilla vandaan komt.
Omdat de sherry-prijzen zo sterk ge
stegen zijn en de Montilla hierin niet
direct gevolgd is, spreekt het haast
vanzelf dat de belangstelling voor
Montilla in Nederland de laatste tijd
sterk gestegen is.
Montilla-wijnen hebben het voordeel
dat zij van nature een hoog alcohol
gehalte hebben, zodat zij niet zoals
dat bij sherry bijna altijd het geval is
versterkt hoeven te worden met
wijn-alcohol.
De verschillen tussen sherry en mon
tilla zijn uiterst klein. Zij berusten in
feite alleen op het verschil in drui-
vensoort (in Montilla de Pedro Ximé-
nez en in Jerez de Palominodruif) en
in de ligging van het gebied. Door
het nog warmere klimaat van Mon
tilla krijgen de druiven een hoger
suikergehalte en zodoende een hoger
alcoholgehalte.
De bodega's en de opbouw van de
solera's is niet anders dan in het
sherry-gebied en de uiteindelijke
types worden genomen uit de solera's
die weer gevoed worden uit de cria-
dera (de kinderkamer), echter niet
voordat deze tenminste twee jaar oud
zijn. Binnen twee jaar is de wijn klaar
en heeft dan alle finesse van een
Fino.
Montilla is evenals sherry zeer ge
schikt als aperitief. Men kent net als
in het sherry-gebied een groot aantal
types met als belangrijkste de
Fino, de Amontillado, de Oloroso en
de Pedro Ximénez.
Doordat de Montilla-wijnen in te
genstelling tot de sherries onver-
sterkt worden geëxporteerd, vindt
men er in het buitenland altijd de
^"üïïltiinUUlII^
PRODUCT:
^?SlT0»S,a*BfRGH5CF«twU
wijn in terug die men in Spanje
proefde.
Zoals gezegd begint de populariteit
van Montilla ook in Nederland snel te
stijgen. Het is daarom jammer dat het
Montilla-gebied slechts half zo groot
is als het sherry-gebied. Toenemende
vraag zal ook hier ongetwijfeld leiden
tot stijgende prijzen.
Vooralsnog kunnen de Montilla-
wijnen echter zowel in prijs als in
kwaliteit wedijveren met de sherry,
reden genoeg voor Coebergh B.V.
om aan haar aperitieven onder het
merk Tenido ook de Tenido Montilla
toe te voegen. De handelsprijs be
draagt ƒ3,40 per fles van 0,7 liter.
In de maand mei zal een speciale
introductieprijs gelden.
10