f||| S De wijnbereiding en wat daaraan voorafgaat E Q B) t ïrt ft i a w gcNA/rJ De belangstelling voor wijn neemt in ons land steeds meer toe. De verkoop houdt daarmee gelijke tred. Nederlanders zijn geen grote wijndrinkers. Maar wie eenmaal de smaak te pakken heeft, eenmaal tot de ontdekking is gekomen dat wijn steeds weer een aan gename verrassing in petto heeft, blijft zijn leven lang deze edele drank trouw. Na het artikel in onze vorige editie over de huizen Ginestet en Bouchard Père et Fils, in Nederland ver tegenwoordigd door Coebergh B.V., volgt nu een en ander over de wijnbereiding en de wijnbouw. WIJNBOUW Hoewel er wijnbouw wordt bedreven in alle werelddelen is die cultuur toch in elk werelddeel beperkt tot bepaalde streken. Zelfs in Frankrijk, dat toch het wijnbouwland bij uitstek is, zijn er streken waar de wijnstok bepaald niet tot zijn recht komt. De wijnstok geeft slechts lonende opbrengst, waar klimaat en bodem dat mogelijk maken. De invloed van een bepaalde bodemsoort op de bijzondere eigenschappen van een wijn is zeer groot. In het algemeen is het zo, dat een steenachtige bodem, waarvan de bovenlaag in voldoende mate kan worden losgewerkt, zich goed voor de wijnbouw leent. Enkele voorbeelden hiervan zijn: de veel kiezel bevattende zandgronden in sommige streken bij Bordeaux; de leisteengronden langs de Rijn en Moezel; de bazaltgronden in het noordoosten van Hongarije; de kalksteengronden in het gebied van de Champagne. Juist op de gronden, die eigenlijk te arm en te mager zijn voor de verbouw van andere gewassen, kan men dikwijls wijnen van hoge klasse verkrijgen. Ook wordt er veel witte wijn gemaakt in de streken, waar zand en leem en ook vaak klei het hoofdbestanddeel van de bodem vormen. Zulke gronden leveren echter zelden wijnen op, die kwalitatief vergelijkbaar zijn met de van steenachtige gronden afkomstige wijnen. De wijnbouwer tracht zich dan schadeloos te stellen door te streven naar grote opbrengsten, hetgeen door keuze Het oogsten van de druiven (Clos-Vougeot, Cóte-d'Or, Bourgogne). Élt S3 - Tl \V/j3 12

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1973 | | pagina 12