f|||
S
De wijnbereiding en wat daaraan voorafgaat
E Q B) t ïrt
ft i a
w
gcNA/rJ
De belangstelling voor wijn neemt in ons land steeds
meer toe. De verkoop houdt daarmee gelijke tred.
Nederlanders zijn geen grote wijndrinkers. Maar wie
eenmaal de smaak te pakken heeft, eenmaal tot de
ontdekking is gekomen dat wijn steeds weer een aan
gename verrassing in petto heeft, blijft zijn leven lang
deze edele drank trouw.
Na het artikel in onze vorige editie over de huizen
Ginestet en Bouchard Père et Fils, in Nederland ver
tegenwoordigd door Coebergh B.V., volgt nu een en
ander over de wijnbereiding en de wijnbouw.
WIJNBOUW
Hoewel er wijnbouw wordt bedreven in alle werelddelen
is die cultuur toch in elk werelddeel beperkt tot bepaalde
streken.
Zelfs in Frankrijk, dat toch het wijnbouwland bij uitstek
is, zijn er streken waar de wijnstok bepaald niet tot zijn
recht komt.
De wijnstok geeft slechts lonende opbrengst, waar
klimaat en bodem dat mogelijk maken. De
invloed van een bepaalde bodemsoort op de bijzondere
eigenschappen van een wijn is zeer groot.
In het algemeen is het zo, dat een steenachtige bodem,
waarvan de bovenlaag in voldoende mate kan worden
losgewerkt, zich goed voor de wijnbouw leent. Enkele
voorbeelden hiervan zijn:
de veel kiezel bevattende zandgronden in sommige
streken bij Bordeaux;
de leisteengronden langs de Rijn en Moezel;
de bazaltgronden in het noordoosten van Hongarije;
de kalksteengronden in het gebied van de Champagne.
Juist op de gronden, die eigenlijk te arm en te mager zijn
voor de verbouw van andere gewassen, kan men dikwijls
wijnen van hoge klasse verkrijgen.
Ook wordt er veel witte wijn gemaakt in de streken, waar
zand en leem en ook vaak klei het hoofdbestanddeel van
de bodem vormen. Zulke gronden leveren echter zelden
wijnen op, die kwalitatief vergelijkbaar zijn met de van
steenachtige gronden afkomstige wijnen.
De wijnbouwer tracht zich dan schadeloos te stellen door
te streven naar grote opbrengsten, hetgeen door keuze
Het oogsten van de druiven (Clos-Vougeot, Cóte-d'Or, Bourgogne).
Élt
S3
- Tl
\V/j3
12