PORTO voor de kwaliteit van de maïs, voor komen. Nadat het zegel van de wagon op de distilleerderij is verbroken, worden de maïskorrels geïnspec teerd. Als deze voldoen aan de strenge eisen van de experts, wordt de maïs gemalen en gekookt. Na dit stadium wordt geselecteerde gist aan het beslag toegevoegd om het te doen gisten en er Four Roses Bourbon van te bereiden. De pro- duktie wordt gedurende dit stadium nauwkeurig gecontroleerd om ervan verzekerd te zijn dat het produkt zacht, rijp en van constante kwali teit is. Na het distilleren wordt de Four Roses Bourbon gebracht op nieuwe, gebrande, eiken fusten die in de eigen kuiperijen gefabriceerd zijn. Daarna worden de vaten geplaatst in speciaal gebouwde opslagplaat sen, waar de juiste vochtigheids graad en temperatuur heersen die nodig zijn voor een optimale rijping. Na zes jaar, als de Four Roses Bourbon de top van perfectie heeft bereikt, wordt hij uit de opslag plaatsen gehaald en wederom on derzocht door de Seagram-distilla- teurs. Als hij deze laatste proef doorstaan heeft, wordt de Four Roses Bourbon gebotteld. Het feit dat Four Roses Bourbon wereldwijd vermaard is, is niet toe vallig. Vakmanschap, zorgvuldig geselecteerde en gecontroleerde grondstoffen leveren u de fijnste Bourbon van Amerika. Four Roses Bourbon „Great Bour bon from the States", wordt geïm porteerd door Coebergh B.V. te Schiedam. Er is geen wijnbouwgebied in de wereld te vinden, dat zo onherberg zaam is als het bergland, waar de rivier de Douro doorheen stroomt. Uit deze granieten streek komt één van de meest geacheveerde wijnen: de port. Er is ook geen wijn in de wereld te vinden, die zo verweven is met de Engelse traditie als juist de port, want het zijn Engelse vissers ge weest, die het belangrijkste voed sel, de stokvis, naar het ruige berg land brachten en in ruil daarvoor een koppige, stoere wijn meena men, waaruit later de port ontstond. De oorlog tussen Engeland en Frankrijk in de 17de eeuw met de daaruit ontstane boycot van Franse wijn gaf de grote stoot tot de enor me populariteit van port in Enge land. Port werd de nationale wijn van Groot-Brittannië en ettelijke Engelse wijnhandelaren vestigden zich in Oporto en Vila Nova De Gaia, de twee plaatsen aan de mon ding van de Douro. Vandaar dat in de porthandel zeer veel merken Engelse namen dragen. De port ontleent zijn naam aan de reeds eerder genoemde havenstad Oporto. Ruim 60 kilometer oostelijk van Oporto ligt het wijnbouwgebied, dat in twee gedeelten wordt ge splitst, namelijk Alto Douro het westelijke en Douro Superior het oostelijke gedeelte. De beste wijnen komen uit de Alto Douro. Dit wijnbouwgebied is bij zonder pittoresk en doet enigszins denken aan het Rijn- en Moezelge bied; het is echter ruiger en steiler. In deze prachtige streek liggen de quintas (boerderijen), waar de wijn bouwers wonen. Men verbouwt voor de wijn ver schillende druivensoorten, onder andere de „touriga", de „mourisco" en de „tinta fransisca". De wijnoogst, die meestal medio september begint, is een bijzondere gebeurtenis. De druiven worden namelijk niet in persen geplet, maar Port is evenals sherry een mengsel van wijnen van de verschillende quintas. De jonge wijn heeft lange tijd nodig om het speciale port- karakter te verkrijgen en vandaar dat de wijnverbouwer al vrij snel zijn wijn verkoopt aan de handela ren in Oporto en Vila Nova De Gaia, die het ontwikkelingsproces en de melanges afronden. Men kent in de porthandel twee soorten port, de rode port en de witte port. Witte port is lichter van kleur en minder vol van aroma dan rode port. In kleur is ze echter be langrijk donkerder dan bijvoorbeeld een witte Bordeaux. Rode port wordt onderverdeeld in drie typen: FULL PORT dit is een jonge port; rood van kleur. RUBY PORT een iets oudere port. De kleur gaat over van rood naar robijn. Meestal een volle krachtige port. TAWNY PORT oude port. De kleur is overgegaan van robijn naar bruinachtig. Wanneer een oogstjaar bijzonder geslaagd is, komt het voor, dat men de wijn niet mengt met andere soorten, maar deze onversneden in de handel brengt. Een dergelijke port heet: VINTAGE PORT. Behalve Engelse firma's bemoeien ook enkele Portugese bedrijven zich intensief met de port-handel. Coebergh B.V. vertegenwoordigt één van de grootste Portugese porthuizen, Sociedade Dos Vinhos Borges Irmao te Oporto. Van dit huis brengt Coebergh drie typen in de handel. Deze zijn: BORGES RUBY PORT hanaelsprijs ƒ6.15 BORGES SUPERIOR TAWNY PORT handelsprijs 6,55 BORGES WHITE PORT handelsprijs 6,15 Deze portsoorten zijn in Portugal op fles gebotteld. PORT in grote platte bakken, lagars ge naamd, door dertig tot veertig man nen onder uitbundige muziek met de blote voeten tot een dikke brij vertrapt. Deze dikke brij vergist vrij snel. Tijdens de verdere vergisting voegt men een weinig wijnalcohol toe, zodat men uiteindelijk een jonge wijn verkrijgt met een alco holgehalte van boven de 15%. 11

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1973 | | pagina 11