PORTO
voor de kwaliteit van de maïs, voor
komen.
Nadat het zegel van de wagon op
de distilleerderij is verbroken,
worden de maïskorrels geïnspec
teerd. Als deze voldoen aan de
strenge eisen van de experts, wordt
de maïs gemalen en gekookt.
Na dit stadium wordt geselecteerde
gist aan het beslag toegevoegd om
het te doen gisten en er Four Roses
Bourbon van te bereiden. De pro-
duktie wordt gedurende dit stadium
nauwkeurig gecontroleerd om ervan
verzekerd te zijn dat het produkt
zacht, rijp en van constante kwali
teit is.
Na het distilleren wordt de Four
Roses Bourbon gebracht op nieuwe,
gebrande, eiken fusten die in de
eigen kuiperijen gefabriceerd zijn.
Daarna worden de vaten geplaatst
in speciaal gebouwde opslagplaat
sen, waar de juiste vochtigheids
graad en temperatuur heersen die
nodig zijn voor een optimale rijping.
Na zes jaar, als de Four Roses
Bourbon de top van perfectie heeft
bereikt, wordt hij uit de opslag
plaatsen gehaald en wederom on
derzocht door de Seagram-distilla-
teurs.
Als hij deze laatste proef doorstaan
heeft, wordt de Four Roses Bourbon
gebotteld.
Het feit dat Four Roses Bourbon
wereldwijd vermaard is, is niet toe
vallig. Vakmanschap, zorgvuldig
geselecteerde en gecontroleerde
grondstoffen leveren u de fijnste
Bourbon van Amerika.
Four Roses Bourbon „Great Bour
bon from the States", wordt geïm
porteerd door Coebergh B.V. te
Schiedam.
Er is geen wijnbouwgebied in de
wereld te vinden, dat zo onherberg
zaam is als het bergland, waar de
rivier de Douro doorheen stroomt.
Uit deze granieten streek komt één
van de meest geacheveerde wijnen:
de port.
Er is ook geen wijn in de wereld te
vinden, die zo verweven is met de
Engelse traditie als juist de port,
want het zijn Engelse vissers ge
weest, die het belangrijkste voed
sel, de stokvis, naar het ruige berg
land brachten en in ruil daarvoor
een koppige, stoere wijn meena
men, waaruit later de port ontstond.
De oorlog tussen Engeland en
Frankrijk in de 17de eeuw met de
daaruit ontstane boycot van Franse
wijn gaf de grote stoot tot de enor
me populariteit van port in Enge
land. Port werd de nationale wijn
van Groot-Brittannië en ettelijke
Engelse wijnhandelaren vestigden
zich in Oporto en Vila Nova De
Gaia, de twee plaatsen aan de mon
ding van de Douro. Vandaar dat in
de porthandel zeer veel merken
Engelse namen dragen.
De port ontleent zijn naam aan de
reeds eerder genoemde havenstad
Oporto. Ruim 60 kilometer oostelijk
van Oporto ligt het wijnbouwgebied,
dat in twee gedeelten wordt ge
splitst, namelijk Alto Douro het
westelijke en Douro Superior het
oostelijke gedeelte.
De beste wijnen komen uit de Alto
Douro. Dit wijnbouwgebied is bij
zonder pittoresk en doet enigszins
denken aan het Rijn- en Moezelge
bied; het is echter ruiger en steiler.
In deze prachtige streek liggen de
quintas (boerderijen), waar de wijn
bouwers wonen.
Men verbouwt voor de wijn ver
schillende druivensoorten, onder
andere de „touriga", de „mourisco"
en de „tinta fransisca".
De wijnoogst, die meestal medio
september begint, is een bijzondere
gebeurtenis. De druiven worden
namelijk niet in persen geplet, maar
Port is evenals sherry een mengsel
van wijnen van de verschillende
quintas. De jonge wijn heeft lange
tijd nodig om het speciale port-
karakter te verkrijgen en vandaar
dat de wijnverbouwer al vrij snel
zijn wijn verkoopt aan de handela
ren in Oporto en Vila Nova De Gaia,
die het ontwikkelingsproces en de
melanges afronden.
Men kent in de porthandel twee
soorten port, de rode port en de
witte port. Witte port is lichter van
kleur en minder vol van aroma dan
rode port. In kleur is ze echter be
langrijk donkerder dan bijvoorbeeld
een witte Bordeaux.
Rode port wordt onderverdeeld in
drie typen:
FULL PORT dit is een jonge port;
rood van kleur.
RUBY PORT een iets oudere
port. De kleur gaat over van rood
naar robijn. Meestal een volle
krachtige port.
TAWNY PORT oude port. De
kleur is overgegaan van robijn
naar bruinachtig.
Wanneer een oogstjaar bijzonder
geslaagd is, komt het voor, dat men
de wijn niet mengt met andere
soorten, maar deze onversneden in
de handel brengt. Een dergelijke
port heet: VINTAGE PORT.
Behalve Engelse firma's bemoeien
ook enkele Portugese bedrijven
zich intensief met de port-handel.
Coebergh B.V. vertegenwoordigt
één van de grootste Portugese
porthuizen, Sociedade Dos Vinhos
Borges Irmao te Oporto. Van dit
huis brengt Coebergh drie typen in
de handel. Deze zijn:
BORGES RUBY PORT
hanaelsprijs ƒ6.15
BORGES SUPERIOR TAWNY PORT
handelsprijs 6,55
BORGES WHITE PORT
handelsprijs 6,15
Deze portsoorten zijn in Portugal op
fles gebotteld.
PORT
in grote platte bakken, lagars ge
naamd, door dertig tot veertig man
nen onder uitbundige muziek met
de blote voeten tot een dikke brij
vertrapt. Deze dikke brij vergist vrij
snel. Tijdens de verdere vergisting
voegt men een weinig wijnalcohol
toe, zodat men uiteindelijk een
jonge wijn verkrijgt met een alco
holgehalte van boven de 15%.
11