de andere whiskey bourbon «bon- whiskj? I riJOJDT lofiüUOHl [B'jUffiiMI 'Wiiisxa CRY STHAIOH I ICTlVilMOC# Het branden van de vaten, één van de oorzaken van de andere smaak van Bourbon Whiskey. bon neemt Seagram geen genoegen met goede maïs, maar alleen met de allerbeste kwaliteit. Seagram koopt niet op de open markt, maar stuurt in plaats daarvan haar experts erop uit om de fijnste maïskolven bij onafhankelijke boeren te kopen. Four Roses Kentucky Straight Bourbon, een ex clusieve Bourbon Whiskey. Nadat de maïs is uitgezocht, worden de maïsverbouwer twee eisen ge steld: In de eerste plaats dat hij de maïs op de kolf droogt en in de tweede plaats, dat hij de kolven opslaat in bakken die volgens Seagram-in- structies gebouwd moeten zijn. Deze bakken zijn speciaal ontwikkeld om vreemde stoffen en geuren te weren. Deze geselecteerde en gedroogde maïs wordt dan naar de distilleer derijen vervoerd in speciale, verze gelde wagons die het binnendringen van vocht en vreemde geuren, wel ke schadelijk zouden kunnen zijn BOURBON Bourbon Whiskey is een ongeëve naarde Amerikaanse traditie. De know-how, die toegepast wordt bij de produktie van Bourbon, is door de ruige pioniers van Kentuc ky overgedragen aan de latere ge neraties. Volgens de geschiedschrijving zou de eerste whiskey in Amerika omstreeks 1600 door de daar aanwezige Nederlanders gedistil leerd zijn. Deze pioniers wisten van de rijke, door de zon gerijpte maïs, die zij in het wild aantroffen, een geurig distillaat te maken dat zij Bourbon noemden. Bourbon dankt zijn naam aan de gelijknamige landstreek in de staat Kentucky, waar de Bourbon dus oorspronkelijk vandaan komt. Te genwoordig is het overigens zo, dat over de gehele Verenigde Staten Bourbon geproduceerd wordt Bourbon is een distillaat met een duidelijk en heel eigen karakter. Het wordt vervaardigd uit een beslag van gegiste mout, dat minstens 51 graan maïs bevat. Bourbon wordt gedistilleerd op een bij de Amerikaanse wet vastgestelde sterkte van 80 Door deze werk wijze blijft het zachte aroma van de maïs tot in het eindprodukt bewaard. Het resultaat van deze distillatie wordt vervolgens in nieuwe, ge brande, eiken vaten gedurende min stens twee jaar opgeslagen. Dit laatste proces is eveneens door de Amerikaanse wet voorgeschreven. Hoewel slechts een periode van twee jaar lagertijd is vereist, zijn er weinig Bourbons die minder dan vier jaar oud zijn. Algemeen aan vaardt men een periode van zes jaar als de ideale rijpingstijd voor Bourbon. Gedurende deze tijd be reikt de nieuwe Bourbon haar hoog ste kwaliteit. De kleur wordt ver kregen door het op elkaar inwerken van het gebrande hout van het vat en het distillaat. De aanvankelijke „scherpte" gaat gedurende de rijpingstijd over in een volle, rijke smaak, terwijl tege lijkertijd het beroemde bouquet van Bourbon zich verder ontwikkelt. Grote deskundigheid is noodzake lijk om een werkelijk goede Bourbon te produceren. De distillateurs van Seagram bezitten deze bijzondere deskundigheid. Velen van hen ko men voort uit families die al eeuwen lang de produktie van Bourbon in handen hadden. Seagram is trots op haar Bourbon en beschouwt het als een eer u „The great American spirit" te pre senteren. FOUR ROSES KENTUCKY STRAIGHT BOURBON WHISKEY Na deze inleiding over het produkt Bourbon, willen wij wat dieper in gaan op één van Seagram's parade- paardjes, namelijk Four Roses Bour bon. Aangezien Bourbon gemaakt wordt van een beslag dat voor minstens 51 uit maïs bestaat, is de kwali teit van de maïs van bijzonder grote invloed op het eindprodukt. De meeste distillateurs kopen tegen woordig maïs goedgekeurd door de regering op de open markt. Voor wat betreft Four Roses Bour- 10

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1973 | | pagina 10