de andere whiskey
bourbon
«bon- whiskj?
I riJOJDT
lofiüUOHl
[B'jUffiiMI
'Wiiisxa
CRY STHAIOH
I ICTlVilMOC#
Het branden van de vaten, één van de oorzaken
van de andere smaak van Bourbon Whiskey.
bon neemt Seagram geen genoegen
met goede maïs, maar alleen met
de allerbeste kwaliteit. Seagram
koopt niet op de open markt, maar
stuurt in plaats daarvan haar experts
erop uit om de fijnste maïskolven
bij onafhankelijke boeren te kopen.
Four Roses Kentucky Straight Bourbon, een ex
clusieve Bourbon Whiskey.
Nadat de maïs is uitgezocht, worden
de maïsverbouwer twee eisen ge
steld:
In de eerste plaats dat hij de maïs
op de kolf droogt en in de tweede
plaats, dat hij de kolven opslaat in
bakken die volgens Seagram-in-
structies gebouwd moeten zijn. Deze
bakken zijn speciaal ontwikkeld om
vreemde stoffen en geuren te
weren.
Deze geselecteerde en gedroogde
maïs wordt dan naar de distilleer
derijen vervoerd in speciale, verze
gelde wagons die het binnendringen
van vocht en vreemde geuren, wel
ke schadelijk zouden kunnen zijn
BOURBON
Bourbon Whiskey is een ongeëve
naarde Amerikaanse traditie.
De know-how, die toegepast wordt
bij de produktie van Bourbon, is
door de ruige pioniers van Kentuc
ky overgedragen aan de latere ge
neraties.
Volgens de geschiedschrijving zou
de eerste whiskey in Amerika
omstreeks 1600 door de daar
aanwezige Nederlanders gedistil
leerd zijn. Deze pioniers wisten
van de rijke, door de zon gerijpte
maïs, die zij in het wild aantroffen,
een geurig distillaat te maken dat zij
Bourbon noemden.
Bourbon dankt zijn naam aan de
gelijknamige landstreek in de staat
Kentucky, waar de Bourbon dus
oorspronkelijk vandaan komt. Te
genwoordig is het overigens zo, dat
over de gehele Verenigde Staten
Bourbon geproduceerd wordt
Bourbon is een distillaat met een
duidelijk en heel eigen karakter.
Het wordt vervaardigd uit een beslag
van gegiste mout, dat minstens
51 graan maïs bevat.
Bourbon wordt gedistilleerd op een
bij de Amerikaanse wet vastgestelde
sterkte van 80 Door deze werk
wijze blijft het zachte aroma van de
maïs tot in het eindprodukt bewaard.
Het resultaat van deze distillatie
wordt vervolgens in nieuwe, ge
brande, eiken vaten gedurende min
stens twee jaar opgeslagen. Dit
laatste proces is eveneens door de
Amerikaanse wet voorgeschreven.
Hoewel slechts een periode van
twee jaar lagertijd is vereist, zijn er
weinig Bourbons die minder dan
vier jaar oud zijn. Algemeen aan
vaardt men een periode van zes
jaar als de ideale rijpingstijd voor
Bourbon. Gedurende deze tijd be
reikt de nieuwe Bourbon haar hoog
ste kwaliteit. De kleur wordt ver
kregen door het op elkaar inwerken
van het gebrande hout van het vat
en het distillaat.
De aanvankelijke „scherpte" gaat
gedurende de rijpingstijd over in
een volle, rijke smaak, terwijl tege
lijkertijd het beroemde bouquet van
Bourbon zich verder ontwikkelt.
Grote deskundigheid is noodzake
lijk om een werkelijk goede Bourbon
te produceren. De distillateurs van
Seagram bezitten deze bijzondere
deskundigheid. Velen van hen ko
men voort uit families die al eeuwen
lang de produktie van Bourbon in
handen hadden.
Seagram is trots op haar Bourbon
en beschouwt het als een eer u
„The great American spirit" te pre
senteren.
FOUR ROSES KENTUCKY
STRAIGHT BOURBON WHISKEY
Na deze inleiding over het produkt
Bourbon, willen wij wat dieper in
gaan op één van Seagram's parade-
paardjes, namelijk Four Roses Bour
bon.
Aangezien Bourbon gemaakt wordt
van een beslag dat voor minstens
51 uit maïs bestaat, is de kwali
teit van de maïs van bijzonder grote
invloed op het eindprodukt. De
meeste distillateurs kopen tegen
woordig maïs goedgekeurd door
de regering op de open markt.
Voor wat betreft Four Roses Bour-
10