AAN BOORD
Een apart facet van de activiteiten
van de Commercieel Technische Dienst
is de verzorging van de biertapinstal
laties en koelapparatuur aan boord van
marine- en koopvaardijschepen. De
problemen rond de aanleg van de tap
installatie op zichzelf blijven beperkt
tot het dikwijls werken door wanden,
vloeren of zolderingen waar men zo
maar geen gaten in kan boren of in kan
spijkeren of schroeven.
Wat de koelapparatuur betreft is het
probleem voornamelijk elektrotech
nisch. Men kent elektrotechnisch diver
se aansluitwaarden zoals 220 volt of
110 Volt, gelijkstroom of wisselstroom,
60 Hz of 50 Hz. Te land heeft men
vrijwel in geheel Europa gestandaar
diseerd op 220 Volt wisselstroom 50Hz.
Ter zee heeft men internationaal, on
der aanvoering van Amerika, gekozen
voor 110 Volt wisselstroom 60 Hz.
De verklaring voor dit verschil ligt
voornamelijk in het feit dat de radar,
in principe stammend uit Amerika,
steeds geleverd wordt op basis van
de in Amerika gebruikelijke 60 Hz.
In Europa is de koelapparatuur afge
stemd op 220 Volt wisselstroom 50 Hz
en op die basis in lopende band pro-
duktie. Voor het beperkte aantal koe
lingen voor schepen met andere aan
sluitwaarden zullen dus steeds ,,naar
maat" koelingen gefabriceerd moeten
worden, wat extra kosten en extra
moeite met zich mee brengt.
Kijkje vanuit de werkplaats naar het kantoor van
de chef van de vestiging Horst, de heer G. J. H.
Franssen.
Roestvrijstalen bierspiralen, symbool van de he
dendaagse bierservice.
Een ander scheepvaartprobleem is, dat
ons verkooppunt steeds van plaats
verandert en dat nieuwbouw en onder
houd steeds plotseling en in zeer
korte tijd verricht dienen te worden,
werk in de weekends inbegrepen.
SPECIAAL OBJECT
Tot slot willen wij nog even aandacht
besteden aan de wat van de normale
route afwijkende voorzieningen, die wij
troffen aan de biertapinstallaties van
café-restaurant Engels N.V. in het
Groothandelsgebouw te Rotterdam.
De café- en restaurantruimten zijn hier
verspreid over kelder, begane grond
en diverse verdiepingen, terwijl de
vatenopslagruimten zich in de kelder
bevinden. Bovendien zijn de diverse
tappunten niet boven de opslag gele
gen, maar verlopen tot op afstanden
van 40 meter. Teneinde het toch moge
lijk te maken fustbier te tappen, wordt
HeiTf
Van het gewestelijk Verkoopkantoor in Zwolle
werd dit gedeelte beganegronds voor de C.T.D.
gereserveerd.
In Horst is dit gedeelte van de aldaar gevestigde
drankenhandel voor de C.T.D. ingericht.
gebruik gemaakt van elektrisch be
diende tapautomaten, waarbij het bier
in de kelder door een waterbadkoeler
wordt gekoeld. Het gekoelde bier
wordt naar het tappunt getranspor
teerd door leidingen die in een gekoel
de mantelbuis zijn gelegen. Op deze
wijze kon bereikt worden, dat vanuit
één centraal punt het fustbier gekoeld
over de diverse tappunten kan worden
gedistribueerd.
20