AAN BOORD Een apart facet van de activiteiten van de Commercieel Technische Dienst is de verzorging van de biertapinstal laties en koelapparatuur aan boord van marine- en koopvaardijschepen. De problemen rond de aanleg van de tap installatie op zichzelf blijven beperkt tot het dikwijls werken door wanden, vloeren of zolderingen waar men zo maar geen gaten in kan boren of in kan spijkeren of schroeven. Wat de koelapparatuur betreft is het probleem voornamelijk elektrotech nisch. Men kent elektrotechnisch diver se aansluitwaarden zoals 220 volt of 110 Volt, gelijkstroom of wisselstroom, 60 Hz of 50 Hz. Te land heeft men vrijwel in geheel Europa gestandaar diseerd op 220 Volt wisselstroom 50Hz. Ter zee heeft men internationaal, on der aanvoering van Amerika, gekozen voor 110 Volt wisselstroom 60 Hz. De verklaring voor dit verschil ligt voornamelijk in het feit dat de radar, in principe stammend uit Amerika, steeds geleverd wordt op basis van de in Amerika gebruikelijke 60 Hz. In Europa is de koelapparatuur afge stemd op 220 Volt wisselstroom 50 Hz en op die basis in lopende band pro- duktie. Voor het beperkte aantal koe lingen voor schepen met andere aan sluitwaarden zullen dus steeds ,,naar maat" koelingen gefabriceerd moeten worden, wat extra kosten en extra moeite met zich mee brengt. Kijkje vanuit de werkplaats naar het kantoor van de chef van de vestiging Horst, de heer G. J. H. Franssen. Roestvrijstalen bierspiralen, symbool van de he dendaagse bierservice. Een ander scheepvaartprobleem is, dat ons verkooppunt steeds van plaats verandert en dat nieuwbouw en onder houd steeds plotseling en in zeer korte tijd verricht dienen te worden, werk in de weekends inbegrepen. SPECIAAL OBJECT Tot slot willen wij nog even aandacht besteden aan de wat van de normale route afwijkende voorzieningen, die wij troffen aan de biertapinstallaties van café-restaurant Engels N.V. in het Groothandelsgebouw te Rotterdam. De café- en restaurantruimten zijn hier verspreid over kelder, begane grond en diverse verdiepingen, terwijl de vatenopslagruimten zich in de kelder bevinden. Bovendien zijn de diverse tappunten niet boven de opslag gele gen, maar verlopen tot op afstanden van 40 meter. Teneinde het toch moge lijk te maken fustbier te tappen, wordt HeiTf Van het gewestelijk Verkoopkantoor in Zwolle werd dit gedeelte beganegronds voor de C.T.D. gereserveerd. In Horst is dit gedeelte van de aldaar gevestigde drankenhandel voor de C.T.D. ingericht. gebruik gemaakt van elektrisch be diende tapautomaten, waarbij het bier in de kelder door een waterbadkoeler wordt gekoeld. Het gekoelde bier wordt naar het tappunt getranspor teerd door leidingen die in een gekoel de mantelbuis zijn gelegen. Op deze wijze kon bereikt worden, dat vanuit één centraal punt het fustbier gekoeld over de diverse tappunten kan worden gedistribueerd. 20

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1972 | | pagina 20