Onze Commercieel Technische Dienst
mm
serviceschakel tussen brouwerij en horecabedrijf
spe
vuil
In oude brouwerijarchieven treft men kra
veel foto's aan van oude brouwerij
installaties en -attributen, zoals brouw
ketels, het koelschip, met natuurijs
gekoelde kelders, gistkuipen, leger- HIJ
vaten, brouwerskarren, brouwerspaar- Qrr
den en wat al niet meer. caf
In diezelfde archieven blijkt dat de dar
belangstelling voor het horecagebeu- vöc
ren zich beperkte tot het schilderen en k|e
fotograferen van rustieke en karakte- hac
ristieke exterieurs en in later stadium 0f
ook interieurs. Afbeeldingen dus van wai
brouwerij en afnemers. a|a
Vergeefs zult u echter zoeken naar (-jat
prenten of foto's, die speciaal de aan- wa,
dacht vestigen op de wijze, waarop wy
het bier de consument in het horeca
bedrijf bereikte, dat wil zeggen op
welke wijze het vatbier in stenen kruik,
glazen pul of bierglas werd getapt.
Nu waren vroegere camera's met de
toenmalige mogelijkheden er wel aan- j
zienlijk minder op uitgerust om hande- A
lingen vast te leggen, maar ook van de 9
vroeger gebruikte biertapinstallaties is JM
weinig of niets in beeld vastgelegd, ufl
Wel weten wij uit oude verhalen en I
uit hier en daar in het buitenland nog H
voortlevende gebruiken, dat men in 9
In vele horecabedrijven vindt men nog een stukje
historie in de vorm van een Majolica-zuil, de sier
lijke, vaak fraai bewerkte porseleinen bierzuil.
Ook tot de verleden tijd behoort het zogeheten
wonderfust, dat met ruw ijs gevuld werd.