Onze Commercieel Technische Dienst mm serviceschakel tussen brouwerij en horecabedrijf spe vuil In oude brouwerijarchieven treft men kra veel foto's aan van oude brouwerij installaties en -attributen, zoals brouw ketels, het koelschip, met natuurijs gekoelde kelders, gistkuipen, leger- HIJ vaten, brouwerskarren, brouwerspaar- Qrr den en wat al niet meer. caf In diezelfde archieven blijkt dat de dar belangstelling voor het horecagebeu- vöc ren zich beperkte tot het schilderen en k|e fotograferen van rustieke en karakte- hac ristieke exterieurs en in later stadium 0f ook interieurs. Afbeeldingen dus van wai brouwerij en afnemers. a|a Vergeefs zult u echter zoeken naar (-jat prenten of foto's, die speciaal de aan- wa, dacht vestigen op de wijze, waarop wy het bier de consument in het horeca bedrijf bereikte, dat wil zeggen op welke wijze het vatbier in stenen kruik, glazen pul of bierglas werd getapt. Nu waren vroegere camera's met de toenmalige mogelijkheden er wel aan- j zienlijk minder op uitgerust om hande- A lingen vast te leggen, maar ook van de 9 vroeger gebruikte biertapinstallaties is JM weinig of niets in beeld vastgelegd, ufl Wel weten wij uit oude verhalen en I uit hier en daar in het buitenland nog H voortlevende gebruiken, dat men in 9 In vele horecabedrijven vindt men nog een stukje historie in de vorm van een Majolica-zuil, de sier lijke, vaak fraai bewerkte porseleinen bierzuil. Ook tot de verleden tijd behoort het zogeheten wonderfust, dat met ruw ijs gevuld werd.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1972 | | pagina 16