CHATEAU DE COGNAC, de bakermat van Cognac Otard*** en Baron Otard Fine Champagne V.S.O.P. Baron Olard VSOP «©«HAS Cognac, een over de gehele wereld bekend begrip, is, zoals velen van u zullen weten, gebonden aan een nauw keurig afgebakend gebied even ten noorden van de Bor deaux-streek, de Charente geheten. Slechts deze streek levert door de combinatie van kli maat en grondsoort de druiven, die uiteindelijk via een lange weg tot cognac worden verwerkt. Het heeft lang geduurd voordat de Charente dit beroem de produkt ging voortbrengen. Tot ver in de 17e eeuw verkocht men in deze streek uitsluitend rode wijnen aan Engelse en Nederlandse zeelui. Het zijn met name Engel se immigranten geweest, zoals Hennessy, Martell en Hine, die aan het einde van de 17e eeuw begonnen zijn met de wijnen uit de Charente te branden". Hieruit is het produkt ontstaan, dat als enige de naam cognac mag voeren. De wijn, die via persing en gisting uit de druiven is ont staan, wordt twee keer gedistilleerd. De tweede distillatie geeft een waterheldere vloeistof, met een alcoholgehalte van ongeveer 70 Uit tien fusten wijn verkrijgt men na distillatie ongeveer één fust cognac. Door lagering op eikenhouten fusten, afkomstig uit de meer naar het oosten gelegen wouden van Limousin, krijgt de cognac zijn mooie kleur en de typische cognacsmaak. Iedere cognac is echter niet dezelfde, ook al is het distil latieproces ongeveer gelijk. De kwaliteit van de geproduceerde cognac hangt ten nauwste samen met de samenstelling van de bodem. In het hart van de Charente bevat de bodem veel kalk en het is dit gebied, dat de beste cognacs voortbrengt. De streek heet Grande en Petite Champagne. Langs de randen van dit gebied neemt het kalkgehalte ge leidelijk af en hierdoor verandert ook het karakter van de cognac. Dit gebied, de Borderies genaamd, brengt cognac voort met minder finesse dan het produkt uit de Grande en Petite Champagne, maar met meer karakter en smaak. Verder wordt de cognacdruif nog verbouwd in een drietal streken, de Fins Bois, de Bons Bois en Bois Ordinaires. In deze drie regio's bevat de bodem praktisch geen kalk meer. De op deze gronden verkregen cognac heeft een uitgesproken grondsmaak. Volgens de Franse wet moet cognac ten minste twee jaar op Limousinfusten rijpen. De meeste cognacs zijn echter minstens drie jaar op fust geweest, voordat zij in de han del gebracht worden. De cognacs, zoals wij deze in Nederland gewend zijn te drinken, zijn zogenaamde „blends" (mélanges van de ver schillende distilleerderijen in de Cognac-streek). In de Charente kent men een aantal benamingen en aan duidingen, die gebruikt worden op de etikettering van de verschillende cognachuizen om de kwaliteit en de leeftijd van een produkt aan te geven. De meest voorkomende benamingen in Nederland zijn op het ogenblik: Cognac Dit is een kwaliteitsaanduiding voor een cog nac, die tenminste drie jaar op fust gelagerd is. Cognac V.S.O.P. (Very Superior Old Pale). Deze aandui ding wordt gebruikt voor cognacs, die tenminste vijf jaar gelagerd zijn. Cognac Fine Champagne. Deze benaming wordt gebezigd voor een cognac, die bestaat uit een mélange van produk- ten uit de Grande en Petite Champagne. De twee cognacs, die het Huis Otard via Coebergh's Ver enigde Distilleerderijen in Nederland in de handel brengt, namelijk Cognac Otard en Baron Otard Fine Champag ne V.S.O.P., zijn beide van bijzonder hoge kwaliteit. Otard is één van de oudste cognachuizen in de Charente en de onderneming is gevestigd in een zeer oud kasteel, genaamd Chateau de Cognac, dat gebouwd werd om streeks de 10e eeuw. In dit kasteel, waar beroemde Franse prinsen tot koning zijn gekroond, rijpen de cognacs, die Otard haar reputatie in de wereld bezorgd heeft en het be drijf thans gemaakt heeft tot de vierde exporteur van cog nac. 4

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1972 | | pagina 4