CHATEAU DE COGNAC,
de bakermat van Cognac Otard*** en Baron Otard Fine Champagne V.S.O.P.
Baron Olard
VSOP
«©«HAS
Cognac, een over de gehele wereld bekend begrip, is,
zoals velen van u zullen weten, gebonden aan een nauw
keurig afgebakend gebied even ten noorden van de Bor
deaux-streek, de Charente geheten.
Slechts deze streek levert door de combinatie van kli
maat en grondsoort de druiven, die uiteindelijk via een
lange weg tot cognac worden verwerkt.
Het heeft lang geduurd voordat de Charente dit beroem
de produkt ging voortbrengen. Tot ver in de 17e eeuw
verkocht men in deze streek uitsluitend rode wijnen aan
Engelse en Nederlandse zeelui. Het zijn met name Engel
se immigranten geweest, zoals Hennessy, Martell en Hine,
die aan het einde van de 17e eeuw begonnen zijn met de
wijnen uit de Charente te branden". Hieruit is het produkt
ontstaan, dat als enige de naam cognac mag voeren.
De wijn, die via persing en gisting uit de druiven is ont
staan, wordt twee keer gedistilleerd. De tweede distillatie
geeft een waterheldere vloeistof, met een alcoholgehalte
van ongeveer 70 Uit tien fusten wijn verkrijgt men na
distillatie ongeveer één fust cognac.
Door lagering op eikenhouten fusten, afkomstig uit de
meer naar het oosten gelegen wouden van Limousin, krijgt
de cognac zijn mooie kleur en de typische cognacsmaak.
Iedere cognac is echter niet dezelfde, ook al is het distil
latieproces ongeveer gelijk.
De kwaliteit van de geproduceerde cognac hangt ten
nauwste samen met de samenstelling van de bodem. In het
hart van de Charente bevat de bodem veel kalk en het is
dit gebied, dat de beste cognacs voortbrengt. De streek
heet Grande en Petite Champagne.
Langs de randen van dit gebied neemt het kalkgehalte ge
leidelijk af en hierdoor verandert ook het karakter van de
cognac. Dit gebied, de Borderies genaamd, brengt cognac
voort met minder finesse dan het produkt uit de Grande en
Petite Champagne, maar met meer karakter en smaak.
Verder wordt de cognacdruif nog verbouwd in een drietal
streken, de Fins Bois, de Bons Bois en Bois Ordinaires. In
deze drie regio's bevat de bodem praktisch geen kalk
meer. De op deze gronden verkregen cognac heeft een
uitgesproken grondsmaak.
Volgens de Franse wet moet cognac ten minste twee jaar
op Limousinfusten rijpen. De meeste cognacs zijn echter
minstens drie jaar op fust geweest, voordat zij in de han
del gebracht worden.
De cognacs, zoals wij deze in Nederland gewend zijn te
drinken, zijn zogenaamde „blends" (mélanges van de ver
schillende distilleerderijen in de Cognac-streek).
In de Charente kent men een aantal benamingen en aan
duidingen, die gebruikt worden op de etikettering van de
verschillende cognachuizen om de kwaliteit en de leeftijd
van een produkt aan te geven.
De meest voorkomende benamingen in Nederland zijn op
het ogenblik:
Cognac Dit is een kwaliteitsaanduiding voor een cog
nac, die tenminste drie jaar op fust gelagerd is.
Cognac V.S.O.P. (Very Superior Old Pale). Deze aandui
ding wordt gebruikt voor cognacs, die tenminste vijf jaar
gelagerd zijn.
Cognac Fine Champagne. Deze benaming wordt gebezigd
voor een cognac, die bestaat uit een mélange van produk-
ten uit de Grande en Petite Champagne.
De twee cognacs, die het Huis Otard via Coebergh's Ver
enigde Distilleerderijen in Nederland in de handel brengt,
namelijk Cognac Otard en Baron Otard Fine Champag
ne V.S.O.P., zijn beide van bijzonder hoge kwaliteit.
Otard is één van de oudste cognachuizen in de Charente
en de onderneming is gevestigd in een zeer oud kasteel,
genaamd Chateau de Cognac, dat gebouwd werd om
streeks de 10e eeuw. In dit kasteel, waar beroemde Franse
prinsen tot koning zijn gekroond, rijpen de cognacs, die
Otard haar reputatie in de wereld bezorgd heeft en het be
drijf thans gemaakt heeft tot de vierde exporteur van cog
nac.
4