samenvoegen van tientallen whiskies van allerlei her
komst de distilleerderijen, zelfs de concurrenten ko
pen van elkaar een harmonieus en altijd gelijkblijvend
geheel te krijgen, waardoor men een merk groot kan ma
ken.
De whiskies, die wij gewend zijn te drinken, zijn bijna
alle Blended Whiskies. Dit betekent, dat aan de mout-
whisky een hoeveelheid grainwhisky is toegevoegd, die
voor een zekere lichtheid zorgt. Grainwhisky wordt na
melijk van graan gestookt in Patent Stills, een uitvinding
van de belastingambtenaar Coffey.
Men stookt hier de whisky in een continu proces en be
reikt daardoor een veel hoger alcoholpercentage, waar-
In 1970 werd een hoeveelheid van ruim 372 miljoen liter
Schotse whisky geëxporteerd. Van deze hoeveelheid
ging iets meer dan 50% naar de Verenigde Staten.
Men verwacht, dat de export van Schotse whisky de ko
mende jaren gemiddeld 6 a 8% per jaar zal groeien.
Van de totale Schotse whisky-produktie wordt meer dan
85% geëxporteerd; 15% wordt in Groot-Brittannië ge
consumeerd.
In Nederland werd in 1970 een hoeveelheid van ruim 2
miljoen liter Schotse whisky geïmporteerd. Wanneer men
dit cijfer projecteert op de totale import van gedistilleerde
dranken in Nederland, dan betekent dit, dat de Schotse
whisky ruim 21% daarvan voor zijn rekening neemt.
volgend distillaat weer mee te spelen. Het distillaat met
een alcoholgehalte van 64% wordt nu op eikenhouten
vaten gebracht en vervolgens opgelegd voor rijping
Iedere mout-distilleerderij in Schotland heeft zijn eigen
type whisky, ondanks dat men dezelfde grondstoffen ge
bruikt. Dit komt zowel door het water, de turf, als de
ligging van het bedrijf. Het kan gebeuren dat twee distil
leerderijen, die op een steenworp van elkaar liggen, elk
een geheel verschillende moutwhisky brengen.
Het is de kunst van de blenders (mengers) om door het
Het vuur van de eest wordt met turf gestookt.
De rijping van de whisky vindt plaats in eikenhouten vaten.
door de uiteindelijke drank zeer licht van smaak en geur
wordt.
Het was de distillateur Usher, die in de vijftiger jaren van
de vorige eeuw ontdekte, dat door het toevoegen van
deze grainwhisky, die voordien slechts als een nieuwer
wets onbruikbaar produkt werd beschouwd, men een veel
drinkbaarder whisky kreeg.
Wanneer de whiskies geblend (vermengd) zijn, laat men
ze nog een tijdlang op fust om ze te laten „trouwen",
waardoor men een harmonieus geheel krijgt.
Na een drietal jaren op fust is de whisky gereed om ver
zonden te worden nadat hij eerst op het normale alco
holgehalte van 43% is gebracht.
Door het feit dat de Schotse whisky over de gehele we
reld een zeer populaire drank is geworden, is de export
van Schotse whisky van groot belang voor de Britse eco
nomie.
De export van Schotse whisky begon omstreeks het jaar
1890, met name naar de Britse koloniën.
Na de opheffing van de „Prohibition" van 1933 in de Ver
enigde Staten werd deze markt na korte tijd het belang
rijkste exportgebied voor Schotse whisky.
De Tweede Wereldoorlog heeft de grote stoot gegeven
tot de export van Schotse whisky naar het Europese vas
teland.
Het still house, waar de distilleerketels, afwisselend een Wash Still en
een Spirit Still, staan opgesteld.
9