samenvoegen van tientallen whiskies van allerlei her komst de distilleerderijen, zelfs de concurrenten ko pen van elkaar een harmonieus en altijd gelijkblijvend geheel te krijgen, waardoor men een merk groot kan ma ken. De whiskies, die wij gewend zijn te drinken, zijn bijna alle Blended Whiskies. Dit betekent, dat aan de mout- whisky een hoeveelheid grainwhisky is toegevoegd, die voor een zekere lichtheid zorgt. Grainwhisky wordt na melijk van graan gestookt in Patent Stills, een uitvinding van de belastingambtenaar Coffey. Men stookt hier de whisky in een continu proces en be reikt daardoor een veel hoger alcoholpercentage, waar- In 1970 werd een hoeveelheid van ruim 372 miljoen liter Schotse whisky geëxporteerd. Van deze hoeveelheid ging iets meer dan 50% naar de Verenigde Staten. Men verwacht, dat de export van Schotse whisky de ko mende jaren gemiddeld 6 a 8% per jaar zal groeien. Van de totale Schotse whisky-produktie wordt meer dan 85% geëxporteerd; 15% wordt in Groot-Brittannië ge consumeerd. In Nederland werd in 1970 een hoeveelheid van ruim 2 miljoen liter Schotse whisky geïmporteerd. Wanneer men dit cijfer projecteert op de totale import van gedistilleerde dranken in Nederland, dan betekent dit, dat de Schotse whisky ruim 21% daarvan voor zijn rekening neemt. volgend distillaat weer mee te spelen. Het distillaat met een alcoholgehalte van 64% wordt nu op eikenhouten vaten gebracht en vervolgens opgelegd voor rijping Iedere mout-distilleerderij in Schotland heeft zijn eigen type whisky, ondanks dat men dezelfde grondstoffen ge bruikt. Dit komt zowel door het water, de turf, als de ligging van het bedrijf. Het kan gebeuren dat twee distil leerderijen, die op een steenworp van elkaar liggen, elk een geheel verschillende moutwhisky brengen. Het is de kunst van de blenders (mengers) om door het Het vuur van de eest wordt met turf gestookt. De rijping van de whisky vindt plaats in eikenhouten vaten. door de uiteindelijke drank zeer licht van smaak en geur wordt. Het was de distillateur Usher, die in de vijftiger jaren van de vorige eeuw ontdekte, dat door het toevoegen van deze grainwhisky, die voordien slechts als een nieuwer wets onbruikbaar produkt werd beschouwd, men een veel drinkbaarder whisky kreeg. Wanneer de whiskies geblend (vermengd) zijn, laat men ze nog een tijdlang op fust om ze te laten „trouwen", waardoor men een harmonieus geheel krijgt. Na een drietal jaren op fust is de whisky gereed om ver zonden te worden nadat hij eerst op het normale alco holgehalte van 43% is gebracht. Door het feit dat de Schotse whisky over de gehele we reld een zeer populaire drank is geworden, is de export van Schotse whisky van groot belang voor de Britse eco nomie. De export van Schotse whisky begon omstreeks het jaar 1890, met name naar de Britse koloniën. Na de opheffing van de „Prohibition" van 1933 in de Ver enigde Staten werd deze markt na korte tijd het belang rijkste exportgebied voor Schotse whisky. De Tweede Wereldoorlog heeft de grote stoot gegeven tot de export van Schotse whisky naar het Europese vas teland. Het still house, waar de distilleerketels, afwisselend een Wash Still en een Spirit Still, staan opgesteld. 9

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1972 | | pagina 9