Het geheim van de sherry: EL FLOR DE SOLERA ~-w SHERRY Statige entree. De Bodega Grande achtduizend vaten. Wanneer men in Andalusië, Spanje op zijn best, de zongestoofde wijn gaarden ziet waar de Palomino-druiven in rijke trossen hangen te rijpen, dan weet men dat wat daaruit komt slechts vloeibare zonneschijn kan zijn. Barstens vol sap en glanzend als geel koper in de zon worden de rijpe trossen geplukt, waarna de „Pisadores" met hun leren tredlaarzen de druiven kneuzen. Door fijne zeven stroomt de druivenmost in fusten waar de gisting plaats vindt en de jonge wijn ontstaat. lot zover is er nauwelijks verschil met de traditionele wijnbereiding. In het voorjaar echter, vijf, zes maanden na de gisting verschijnt in de vaten plotseling het mysterieuze, witte wonder dat slechts in één landstreek ter wereld ontstaat en dat de wijn in sherry doet verande ren: EL FLOR (de bloem). In de vaten ontwikkelt zich een bac terie, die zich aankondigt als een grillig gevormd ,,dek" op de wijn, dat naar het jaar vordert, steeds dikker wordt, om op een bepaald moment naar de bodem te zinken. EL FLOR is in feite een schimmel die aan de oppervlakte van de wijn leeft en de kleurstoffen en suiker in de wijn afbreekt. Jarenlang rijpt de sherry, jarenlang maakt ,,de bloem" de sherry droger en lichter. Door een wisselwerking tussen deze „bloem" en de wijn krijgt de sherry een bepaald karakter waardoor hij FINO wordt, een strokleurige, lich te wijn, met een prachtig aroma, de allerfijnste aperitief die men zich maar denken kan. AMONTILLADO is een sherry-type donkerder en voller dan de FINO. Het is in principe een droge wijn, die dikwijls tot „Medium Dry" wordt gemengd. OLOROSO is een sherry type dat de basis vormt voor de beste sherries, zoals de CREAM sherry. MANZANILLA is een zeer droge en bijzonder lichte sherry met een lichte ziltheid op de tong, die men toeschrijft aan de nabijheid van de zee, omdat deze wijn afkom stig is uit San Lucar de Barrameda, dat direct aan de Atlantische Oce aan gelegen is. Bij sherry spreekt men niet zoals bij wijn van goede en slechte jaar gangen, Het is het solera-systeem dat zorgt voor een constante kwa liteit. Het bestaat uit lange rijen boven elkaar gestapelde vaten, al tijd maar half gevuld. De laagste trap van het solera-sys teem wordt gevormd door de cria- dera, de kinderkamer, waar de jonge wijnen in rusten en wachten

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1972 | | pagina 8