1 .EVEN HU BOUWERIJ VIERGEVER Activiteiten van het Heineken bouwbureau. Inlichtingen bij de gewestelijke verkoopkantoren. Café-restaurant-slijterij Westmaas m Het spreekt min of meer vanzelf, dat bij de keuze van het TYPE ook de keuze van het SYSTEEM behoort. Vele tvDen horecabedrijven kennen een eigen systeem. Onlangs konden we bij de opening van de eerste McDonald's in ons land lezen: McDonald's geen milli meter van het systeem afwijken. Wat verstaan we onder systeem? In het algemeen de totale georganiseerde gang van zaken van aanvoer, op slag, voorbereiding, afwerking, uitgifte en retouren. Het is duidelijk dat deze gang van zaken voor de vele, diverse typen (waarover we in de vorige aflevering het een en ander opmerkten) zeer verschillend kan zijn en ook wel moet zijn. Voor een belangrijk deel zal het sys teem worden bepaald door het programma, dat men bie den en het publiek dat men daarmee bereiken wil. Het is dan ook wel begrijpelijk, dat in het traditionele café restaurant, waar die keuze van programma en publiek veel minder duidelijk was, dikwijls nauwelijks sprake was van enig systeem. Nu er in deze tijd steeds meer naar arbeidsbesparing wordt gestreefd, zullen de systemen waarin op de meest efficiënte wijze wordt gewerkt, een steeds groter deel van de horeca- markt gaan veroveren. In de laatste jaren hebben dan ook diverse typen met hun eigen systeem hun intrede gedaan. Het publiek heeft een aantal typen leren kennen en zal steeds beter weten wat men in dat type verwachten mag. Het verschil tussen een „Wimpy" en een „Alberts Corner" of tussen een „Alex Inn" en een „Travellers Grill" is duidelijk waarneembaar en het publiek doet bewust of onbewust een keuze en zal zelfs vandaag het ene type verkiezen boven het andere, maar morgen onder andere omstandigheden een omge keerde keuze doen. Reeds opgemerkt werd dat het programma, dat men biedt en het publiek dat men bereiken wil, van grote invloed is, niet alleen op het type bedrijf, maar vooral ook op het gehele systeem. Is dat programma naar verhouding toch nog vrij uitgebreid, dan zal dit betekenen dat alle ruimten, zowel voor opslag als voor voorbereiding, afwerking en uitgifte, belangrijk groter zullen zijn dan in het bedrijf, waar met een zeer beperkt programma wordt gewerkt. En waar de arbeid zoveel mogelijk wordt vervangen door ap paratuur, zal naast de aankoop daarvan ruimte voor de op stelling nodig zijn. En zal de investering hoog zijn. Bedra gen van meer dan 5.000,- per uiteindelijke zitplaats zijn dan ook geen uitzondering meer. Typerend voor vrijwel alle systemen is in de eerste plaats de logische volgorde van aanvoer naar opslag, voorberei ding, afwerking en uitgifte, waarbij zoveel mogelijk zonder omwegen en gelijkvloers van de ene naar de andere fase wordt gewerkt en in de tweede plaats de scheiding tussen voorbereiding en afwerking. Dat laatste is begrijpelijk, omdat de loopafstanden in een keuken, waarin voorbe reiding en afwerking zijn gecombineerd, onvermijdelijk groter worden. Nog afgezien van de verleiding om ook in de spitsuren een deel van de voorbereiding te combineren met de afwerking, waardoor de snelheid van de bediening in gevaar komt. De scheiding van voorbereidings- en af- werkkeuken maakt het eenvoudiger over te gaan tot con venience foods. Pok in de drankenuitgifte is het traditionele buffet aan het verdwijnen om plaats te maken voor het volledig ge automatiseerde buffet of een zodanig goed en efficiënt in gericht buffet dat zelfbediening voor de ober mogelijk is. In diverse nieuwe typen is toch wel gebleken, dat de mo derne wijze van voorbereiding, afwerking en uitgifte goed te combineren is met een systeem van volledige zelfbedie ning door de klant. Een van de taken van het bouwbureau is op de hoogte te blijven van alle bestaande en nieuw verschijnende typen en systemen, teneinde de relatie bij de bouw of inrichting van zijn bedrijf te kunnen helpen een juiste keuze te doen. Omdat het bestaande café in de loop der jaren te klein geworden was, kocht de eigenaar enkele tegenover gelegen panden teneinde daarin een groter bedrijf te kunnen ves tigen. Het bouwbureau werd ingeschakeld voor het ontwer pen van een café-restaurant met aangrenzend een slijterij, alsmede het vernieuwen van de bestaande woning. Deze woning moest dienst doen als huisvesting voor de familie Viergever. Op de begane grond werd, gescheiden van het horecagedeelte, een slijterij ingericht. Naast de woning werd een nieuwbouw ontworpen in een eigentijdse stijl, welke uiteraard moest passen in de omgeving. Om dit te bereiken, werden de nieuwe gevels grotendeels samenge steld uit glas en hout met enkele penanten van metselwerk. Dit maakte de nieuwbouw enigszins transparant en der halve neutraal van architectuur. De nieuwe gevels van café-restaurant-slijterij Viergever in Westmaas, gro tendeels bestaande uit glas en hout, passen goed in de omgeving. AT 23

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1971 | | pagina 23