VOOR DE BOUW VAN DE NIEUWE BROUWERIJ
IN ZOETERWOUDE IS STARTSEIN GEGEVEN
Nadat het geruime tijd stil was geweest rond de plannen
voor de bouw van het nieuwe brouwerijcomplex in Zoeter-
woude, klonk begin mei toch nog vrij onverwacht het start
schot, dat de eerste fase van de werkzaamheden inluidde.
Wanneer deze op 1 januari 1975 zal zijn afgesloten, zal in
het nieuwe bedrijf per jaar anderhalf miljoen hectoliter
bier geproduceerd kunnen worden, vijftig procent méér dan
aanvankelijk was gepland.
Heineken beschikt in Zoeterwoude over een terrein van
78 hectare waarvan ongeveer een derde zal worden be
bouwd. De eerste fase omvat ongeveer vijftien procent van
de totale toekomstige bebouwing.
Het is op dit moment uiteraard niet mogelijk exact aan te
geven wanneer het gehele brouwerijcomplex voltooid zal
zijn. Wel kunnen we zeggen dat de bouw gelijke tred zal
houden met de verkoopplanning, zodat de produktie te
allen tijde een toenemende vraag naar bier kan opvangen.
Naar verwacht wordt zal het echter nog wel jaren
duren voordat de eindfase en daarmee een capaciteit
van tien miljoen hectoliter bereikt zal zijn. Deze uitbouw
zal geleidelijk tot stand komen in ongeveer tien fasen, die
elkaar steeds ten dele zullen overlappen. Het is beslist niet
zo, dat wanneer op 1 januari 1975 de eerste fase zal zijn
afgesloten, aan de tweede pas begonnen zal worden.
De periode van stilte na de bekendmaking van destijds, dat
Heineken op den duur de brouwerij in Rotterdam ging
verlaten en in Zoeterwoude een nieuw bedrijf zou stichten,
heeft geenszins betekend dat men intern heeft stilgezeten.
In nauwe samenwerking met de opdrachtgever, Heineken
Brouwerijen N.V., heeft een team bestaande uit het archi
tectenbureau Van den Broek en Bakema, het ingenieurs
bureau Dwars, Heederik en Verhey, Heineken Central
Engineering en Heineken Technologisch Centrum de plan
nen in de vorm van een compleet tot in de finesses uitge
werkt ontwerp gereedgemaakt. Een belangrijk onderdeel
hiervan vormde de waterhuishouding. Een brouwerij ver
bruikt, zoals bekend is, enorme hoeveelheden water en bij
het stichten van een nieuw bedrijf vormen het verkrijgen
van goed water en het lozen van afvalwater dan
ook de eerste punten van bespreking. Wanneer te zijner
tijd het totale complex zal zijn voltooid, kan men het
waterverbruik vergelijken met dat van een stad met een
half miljoen inwoners (uitsluitend particuliere waterver
bruikers, dus zonder verzorgende industrie). Na afsluiting
van de eerste bouwfase is het waterverbruik te vergelijken
met de hoeveelheid, die een stad van 50 tot 60.000 inwo
ners nodig heeft.
Aan het vraagstuk van het afvalwater is bijzonder veel
aandacht besteed. In de noordoosthoek van het terrein
zullen drie waterzuiveringsinstallaties worden gebouwd.
Van daar zal het water via een pijpleiding naar een plaats
in de Oude Rijn ten westen van Leiden worden gepompt.
Een belangrijk, visueel onderdeel van het ontwerp vormt
de reusachtige maquette, die door een aantal medewerkers
van het architectenbureau werd gebouwd. De maquette,
36 vierkante meter groot (6 x 6 m) en met een schaal van
1 200, toont het gehele brouwerijcomplex zoals dat na de
voltooiing er uit zal zien. Aan de hand van enkele foto's
van deze maquette, op de voorpagina en bij dit artikel,
kunt u zich enigszins een indruk vormen van de grootte
en indeling van de nieuwe vestiging van Heineken in het
hart van Holland.
De maquettefoto op de
frontpagina toont het
grootste gedeelte van
het complex, in vogel
vlucht gezien, vanuit
het zuidwesten.
De „luchtfoto" hier
naast geeft een over
zicht vanuit het oosten.
Links op de voorgrond
het expeditieterrein, de
opslag en de bottelarij.
Vervolgens het gedeel
te, met de verticale
tanks en net hoge ge
bouw, waarin de ver
gisting en lagering zal
plaatsvinden. Geheel
linksboven ligt het kan
toor. Rechtsboven een
markant herkennings
punt, de Oude Rijn, met
daarvóór de Hoge Rijn
dijk. Naar beneden
gaand op de foto ziet u
de energiedienst (met
de kleine tanks). Daar
onder ligt het ziederij-
complex met de drie
torens van het siloge
bouw, het hoogste punt
van de brouwerij (on
geveer 40 meter). Op
de voorgrond rechts
een deel van de zuive
ringsinstallatie voor het
afvalwater.
3