VOOR DE BOUW VAN DE NIEUWE BROUWERIJ IN ZOETERWOUDE IS STARTSEIN GEGEVEN Nadat het geruime tijd stil was geweest rond de plannen voor de bouw van het nieuwe brouwerijcomplex in Zoeter- woude, klonk begin mei toch nog vrij onverwacht het start schot, dat de eerste fase van de werkzaamheden inluidde. Wanneer deze op 1 januari 1975 zal zijn afgesloten, zal in het nieuwe bedrijf per jaar anderhalf miljoen hectoliter bier geproduceerd kunnen worden, vijftig procent méér dan aanvankelijk was gepland. Heineken beschikt in Zoeterwoude over een terrein van 78 hectare waarvan ongeveer een derde zal worden be bouwd. De eerste fase omvat ongeveer vijftien procent van de totale toekomstige bebouwing. Het is op dit moment uiteraard niet mogelijk exact aan te geven wanneer het gehele brouwerijcomplex voltooid zal zijn. Wel kunnen we zeggen dat de bouw gelijke tred zal houden met de verkoopplanning, zodat de produktie te allen tijde een toenemende vraag naar bier kan opvangen. Naar verwacht wordt zal het echter nog wel jaren duren voordat de eindfase en daarmee een capaciteit van tien miljoen hectoliter bereikt zal zijn. Deze uitbouw zal geleidelijk tot stand komen in ongeveer tien fasen, die elkaar steeds ten dele zullen overlappen. Het is beslist niet zo, dat wanneer op 1 januari 1975 de eerste fase zal zijn afgesloten, aan de tweede pas begonnen zal worden. De periode van stilte na de bekendmaking van destijds, dat Heineken op den duur de brouwerij in Rotterdam ging verlaten en in Zoeterwoude een nieuw bedrijf zou stichten, heeft geenszins betekend dat men intern heeft stilgezeten. In nauwe samenwerking met de opdrachtgever, Heineken Brouwerijen N.V., heeft een team bestaande uit het archi tectenbureau Van den Broek en Bakema, het ingenieurs bureau Dwars, Heederik en Verhey, Heineken Central Engineering en Heineken Technologisch Centrum de plan nen in de vorm van een compleet tot in de finesses uitge werkt ontwerp gereedgemaakt. Een belangrijk onderdeel hiervan vormde de waterhuishouding. Een brouwerij ver bruikt, zoals bekend is, enorme hoeveelheden water en bij het stichten van een nieuw bedrijf vormen het verkrijgen van goed water en het lozen van afvalwater dan ook de eerste punten van bespreking. Wanneer te zijner tijd het totale complex zal zijn voltooid, kan men het waterverbruik vergelijken met dat van een stad met een half miljoen inwoners (uitsluitend particuliere waterver bruikers, dus zonder verzorgende industrie). Na afsluiting van de eerste bouwfase is het waterverbruik te vergelijken met de hoeveelheid, die een stad van 50 tot 60.000 inwo ners nodig heeft. Aan het vraagstuk van het afvalwater is bijzonder veel aandacht besteed. In de noordoosthoek van het terrein zullen drie waterzuiveringsinstallaties worden gebouwd. Van daar zal het water via een pijpleiding naar een plaats in de Oude Rijn ten westen van Leiden worden gepompt. Een belangrijk, visueel onderdeel van het ontwerp vormt de reusachtige maquette, die door een aantal medewerkers van het architectenbureau werd gebouwd. De maquette, 36 vierkante meter groot (6 x 6 m) en met een schaal van 1 200, toont het gehele brouwerijcomplex zoals dat na de voltooiing er uit zal zien. Aan de hand van enkele foto's van deze maquette, op de voorpagina en bij dit artikel, kunt u zich enigszins een indruk vormen van de grootte en indeling van de nieuwe vestiging van Heineken in het hart van Holland. De maquettefoto op de frontpagina toont het grootste gedeelte van het complex, in vogel vlucht gezien, vanuit het zuidwesten. De „luchtfoto" hier naast geeft een over zicht vanuit het oosten. Links op de voorgrond het expeditieterrein, de opslag en de bottelarij. Vervolgens het gedeel te, met de verticale tanks en net hoge ge bouw, waarin de ver gisting en lagering zal plaatsvinden. Geheel linksboven ligt het kan toor. Rechtsboven een markant herkennings punt, de Oude Rijn, met daarvóór de Hoge Rijn dijk. Naar beneden gaand op de foto ziet u de energiedienst (met de kleine tanks). Daar onder ligt het ziederij- complex met de drie torens van het siloge bouw, het hoogste punt van de brouwerij (on geveer 40 meter). Op de voorgrond rechts een deel van de zuive ringsinstallatie voor het afvalwater. 3

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1971 | | pagina 3