[ZEB
BOUWERIJ
LEVEN
PUB IN HILTON
FLEVOHOF
Activiteiten van het Heineken bouwbureau.
Inlichtingen bij de gewestelijke verkoopkantoren.
ROTTERDAM
De keuze van het type van het horecabedrijf komt al in
een zeer vroeg stadium van de voorbereidingen aan de
orde. Het kan gebeuren, dat men voor een te bouwen
„type" een geschikte plaats zoekt. Het kan ook zo zijn,
dat men voor een vaststaande plaats zoekt naar een ge
schikt type.
Wanneer men de lijst van benamingen die aan de horeca
bedrijven worden gegeven eens doorneemt, dan zou men
licht tot de conclusie kunnen komen, dat er een oneindig
aantal typen bestaat. En natuurlijk, er zijn nogal wat
mogelijkheden. We mogen echter niet vergeten, dat iedere
andere oplossing nog geen nieuw type behoeft te zijn.
Iedere verschijningsvorm van het horecabedrijf is in
principe wel terug te brengen tot één der hoofdvormen,
namelijk bedrijven, die in hoofdzaak verstrekken:
a) dranken, onder meer café, taveerne, pub, bierstube,
kantine.
b) spijzen en dranken, onder meer café-restaurant, snack
bar, cafetaria, coffeeshop, specialiteiten- en wegrestau
rant.
c) logies, spijzen en dranken, onder meer hotel-café-restau
rant, motel, hotel, herberg, pension.
Daarbij valt op te merken, dat de wijze van verstrekking
of het artikel dat men brengt een bepaald „type" kan ken
merken.
Maar het is ook interessant na te gaan, bij welke handelin
gen van de mens een van de onderdelen van de ho-re-ca
betrokken zou kunnen zijn en welk type bedrijf dan kan
ontstaan. Het is duidelijk, dat bij de arbeid (fabriek of
kantoor) van de mens een ander type café of restaurant
zal ontstaan dan bij zijn vrijetijdsbesteding (recreatie, cul
tuur, sport, amusement, nachtleven). Datzelfde geldt ook
voor zijn maatschappelijk verkeer (winkelen of zaken doen)
en het wegverkeer (zakelijk of voor genoegen).
In het voorgaande is een aantal factoren genoemd, die te
maken hebben met de keuze van het type horecabedrijf.
De taak van degenen, die aan de voorbereiding van een
nieuw te vestigen horecabedrijf werken, is het type ver
antwoord vast te stellen.
Dat wil niet zeggen, dat op ieder punt aan elke vraag
moet worden beantwoord. De situering, het aantal vier
kante meters, de beschikbare exploitant, het bedrag dat
geïnvesteerd kan worden enzovoort zijn evenzovele fac
toren die kunnen leiden tot een keuze van een deel van de
aanwezige markt, waarmee dan het type is vastgesteld.
Ter gelegenheid van het British Festival werd in april in
enkele nachten een „originele" pub in Tudorstijl opgebouwd
in de Half Moon bar van Hilton Amsterdam. Het ontwerp
en de materialen werden geleverd door de firma John
Rogers te Londen, een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is.
Het bijzondere van deze pub is, dat de materialen voor
een groot deel bestaan uit een zeer lichte combinatie van
polyester en glasvezel. Gewerkt wordt met afgietsels van
originele Engelse pubs. Het resultaat is daarvan dan ook
nauwelijks te onderscheiden.
De opbouw, meubilering en dergelijke in Amsterdam ge
schiedde onder leiding van ons bouwbureau, als onderdeel
van het gehele project dat voor rekening van Heineken
werd uitgevoerd.
Na zeven weken werd de gehele pub weer gedemonteerd
en opnieuw, maar in gewijzigde vorm, geplaatst in de Jan
Steen bar van Hilton Rotterdam. Uit de foto's blijkt wel,
dat de Jan Steen bar een totale metamorfose heeft onder
gaan en dat de sfeer van een „real English pub" inderdaad
werd geschapen zonder verbouwing en tijdelijke sluiting.
De „Whitbreads Prince of Orange Pub" in het Hilton hotel te Rotterdam.
De bar in de Whitbread Pub.
Zoals u in het artikel op pagina 14 en 15 heeft kunnen
lezen belooft de horeca-exploitatie van de onlangs geopen
de Flevohof een van de grootste van ons land te worden.
Een aanzienlijk deel van de honderdduizenden bezoekers,
die jaarlijks op deze permanente landbouwmanifestatie
24