SERB
Een smaaktestpanel aan het werk.
eindprodukt echter wordt voortdu
rend gecontroleerd.
U zult misschien zeggen: Alles goed
en wel, maar de belangrijkste eigen
schap van bier is toch dat het lekker
smaakt en makkelijk te drinken is.
Wel, ook de keuring op smaak wordt
beslist niet vergeten. Geregeld vinden
smaaktesten plaats in een ruimte, die
met de technische term „organolep-
tische afdeling" wordt aangeduid.
De smaaktesten worden gehouden
met een groep getrainde proevers, het
panel. Dit soort organoleptische keu
ringen met een getraind panel duiden
wij aan met analytische smaaktesten,
in tegenstelling tot smaaktesten met
consumentenpanels, die voor markt
onderzoek worden toegepast.
Afgezien van de lokale kwaliteits
dienst is er binnen het Heineken con
cern ook een centrale organisatie, die
zich met de beheersing en bewaking
van de kwaliteit in de ruimste zin
van het woord bezighoudt. Deze cen
trale organisatie is gevestigd in Rot
terdam en heeft als groepnaam Tech
nologisch Centrum. Onderdelen van
deze groep zijn onder andere het
Centraal Laboratorium, de Centrale
Researchafdeling en de Centrale
Brouwtechnische Dienst. Hier con
centreren zich vooral de nieuwe ont
wikkelingen en vinden ook die keu
ringen plaats, die ingewikkelde me
thodieken vergen of waarvoor zeer
dure apparatuur nodig is.
Een nieuwe ontwikkeling op het ge-
Een gaschromatograaf. De elektronische schrij
ver maakt de analyseresultaten zichtbaar, elke
piek op de papierstrook (chromatogram) stelt
een bepaalde aroma-component voor.
bied van aroma-onderzoek is de gas-
chromatografie. Met deze nieuwe la
boratoriumtechniek kunnen de indi
viduele aromacomponenten worden
aangetoond en kwantitatief worden
bepaald. Deze techniek vereist mo
menteel nog zeer kostbare apparatuur
en ook gespecialiseerde analisten.
Monsters van de verschillende brou
werijen van ons concern worden dan
ook in het Centraal Laboratorium te
Rotterdam gaschromatografisch on
derzocht. Het is uiteraard niet uitge
sloten dat deze moderne techniek te
zijner tijd ook toepassing zal vinden
in de afzonderlijke brouwerijen.
19