SERB Een smaaktestpanel aan het werk. eindprodukt echter wordt voortdu rend gecontroleerd. U zult misschien zeggen: Alles goed en wel, maar de belangrijkste eigen schap van bier is toch dat het lekker smaakt en makkelijk te drinken is. Wel, ook de keuring op smaak wordt beslist niet vergeten. Geregeld vinden smaaktesten plaats in een ruimte, die met de technische term „organolep- tische afdeling" wordt aangeduid. De smaaktesten worden gehouden met een groep getrainde proevers, het panel. Dit soort organoleptische keu ringen met een getraind panel duiden wij aan met analytische smaaktesten, in tegenstelling tot smaaktesten met consumentenpanels, die voor markt onderzoek worden toegepast. Afgezien van de lokale kwaliteits dienst is er binnen het Heineken con cern ook een centrale organisatie, die zich met de beheersing en bewaking van de kwaliteit in de ruimste zin van het woord bezighoudt. Deze cen trale organisatie is gevestigd in Rot terdam en heeft als groepnaam Tech nologisch Centrum. Onderdelen van deze groep zijn onder andere het Centraal Laboratorium, de Centrale Researchafdeling en de Centrale Brouwtechnische Dienst. Hier con centreren zich vooral de nieuwe ont wikkelingen en vinden ook die keu ringen plaats, die ingewikkelde me thodieken vergen of waarvoor zeer dure apparatuur nodig is. Een nieuwe ontwikkeling op het ge- Een gaschromatograaf. De elektronische schrij ver maakt de analyseresultaten zichtbaar, elke piek op de papierstrook (chromatogram) stelt een bepaalde aroma-component voor. bied van aroma-onderzoek is de gas- chromatografie. Met deze nieuwe la boratoriumtechniek kunnen de indi viduele aromacomponenten worden aangetoond en kwantitatief worden bepaald. Deze techniek vereist mo menteel nog zeer kostbare apparatuur en ook gespecialiseerde analisten. Monsters van de verschillende brou werijen van ons concern worden dan ook in het Centraal Laboratorium te Rotterdam gaschromatografisch on derzocht. Het is uiteraard niet uitge sloten dat deze moderne techniek te zijner tijd ook toepassing zal vinden in de afzonderlijke brouwerijen. 19

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1971 | | pagina 19