DE ZORG VOOR DE KWALITEIT VAN ONS BIER
Modern laboratoriumapparaat om de kwaliteit
van mout te onderzoeken. Het is als het ware
een miniatuur brouwhuis, waar volgens een
standaardrecept de te onderzoeken mout wordt
verwerkt.
Hier een schudapparaat waarop snelle labora-
toriumvergistingen worden uitgevoerd. De kol
ven, waarin zich gist en de te vergisten sui
kerhoudende vloeistof bevinden, zijn met een
wattenprop afgesloten om te voorkomen dat
andere micro-organismen in het monster te
rechtkomen en het onderzoek beïnvloeden.
deze afdeling vooral aandacht be
steedt aan de verpakkingsmaterialen.
We weten allen dat vooral op dit
terrein in de naoorlogse periode grote
veranderingen zijn opgetreden. Bij de
vaten heeft hout plaats gemaakt voor
roestvrij staal. Het cilindrische roest
vrijstalen fust met ingebouwde tap-
stang heeft daarna zijn intrede ge
daan.
Het flessebier is enorm in belangrijk
heid gestegen. Hier is de ouderwetse
„glasklomp", de pul, opgevolgd door
de moderne Eurofles. De houten krat
wordt langzamerhand vervangen door
plastic emballage. De blikverpakking
heeft zijn intrede gedaan. Eerst had
men een blikopener nodig, nu is het
blik voorzien van een „easy-opening".
Al deze materiaalveranderingen eisen
een strenge keuring op hun geschikt-
De term „een kwaliteitsprodukt" is
vooral na de oorlog in zwang geko
men. Zo is men onder andere textiel
gaan voorzien van kwaliteitslabels.
Deze kwaliteitsactie was in het begin
zeker verantwoord en betrouwbaar,
vooral omdat bepaalde organisaties
achter deze kwaliteitsaanduidingen
stonden.
Naarmate echter steeds meer artike
len werden voorzien van fraai ge
drukte kaartjes, plastic zegels, minia
tuurboekjes en dergelijke, die de kwa
liteit in alle toonaarden aanprezen,
werd de zaak voor de koper ondoor
zichtiger. Zo ontstond de situatie dat
de klant zich steeds meer ging afvra
gen „Koop ik een merkartikel?". Dit
merkartikel is dan vooral gebonden
aan een bepaalde industrie, die het
grote publiek van naam kent en
waarvan het in vele gevallen, uit
krante-artikelen bijvoorbeeld, ook iets
meer weet.
Een industrie die een merkartikel
produceert en verkoopt heeft dus
een naam te verliezen indien zij de
kwaliteit van haar produkt of pro-
dukten niet weet te handhaven. Dit
handhaven van de kwaliteit is daar
om zeer belangrijk en bij Heineken
wordt hieraan dan ook bijzonder veel
aandacht geschonken.
Elke produktie-eenheid, dus elke
brouwerij, heeft zijn eigen kwaliteits
dienst. Deze dienst omvat verschil
lende laboratoria te weten het analy
tisch, het microbiologisch en het fy
sisch laboratorium. In deze afdelin
gen worden om te beginnen de grond
stoffen brouwwater, mout en hop
gecontroleerd. De verschillende
halfprodukten zoals wort, jongbier,
uitgelagerd bier enzovoort worden
zowel analytisch als microbiologisch
onderzocht.
Uiteraard is de controle van de Hei
neken gist een belangrijke taak van
het microbiologisch laboratorium.
Het fysisch laboratorium neemt steeds
meer in belangrijkheid toe, omdat
heid als bierverpakking.
De bovengenoemde afdelingen van de
kwaliteitsdienst onderzoeken of het
gewenste kwaliteitsniveau van alle
onderdelen van het produktieproces
gehandhaafd blijft. Uiteraard worden
er maatregelen getroffen wanneer af
wijkingen van de gestelde normen
optreden en vindt bijsturing plaats.
Wanneer nu alle onderdelen inder
daad onder controle zijn, dat wil zeg
gen voldoen aan de gestelde normen,
mag men aannemen dat ook het eind-
produkt onder controle is en dus van
constante kwaliteit blijft. Ook het
18