DE ZORG VOOR DE KWALITEIT VAN ONS BIER Modern laboratoriumapparaat om de kwaliteit van mout te onderzoeken. Het is als het ware een miniatuur brouwhuis, waar volgens een standaardrecept de te onderzoeken mout wordt verwerkt. Hier een schudapparaat waarop snelle labora- toriumvergistingen worden uitgevoerd. De kol ven, waarin zich gist en de te vergisten sui kerhoudende vloeistof bevinden, zijn met een wattenprop afgesloten om te voorkomen dat andere micro-organismen in het monster te rechtkomen en het onderzoek beïnvloeden. deze afdeling vooral aandacht be steedt aan de verpakkingsmaterialen. We weten allen dat vooral op dit terrein in de naoorlogse periode grote veranderingen zijn opgetreden. Bij de vaten heeft hout plaats gemaakt voor roestvrij staal. Het cilindrische roest vrijstalen fust met ingebouwde tap- stang heeft daarna zijn intrede ge daan. Het flessebier is enorm in belangrijk heid gestegen. Hier is de ouderwetse „glasklomp", de pul, opgevolgd door de moderne Eurofles. De houten krat wordt langzamerhand vervangen door plastic emballage. De blikverpakking heeft zijn intrede gedaan. Eerst had men een blikopener nodig, nu is het blik voorzien van een „easy-opening". Al deze materiaalveranderingen eisen een strenge keuring op hun geschikt- De term „een kwaliteitsprodukt" is vooral na de oorlog in zwang geko men. Zo is men onder andere textiel gaan voorzien van kwaliteitslabels. Deze kwaliteitsactie was in het begin zeker verantwoord en betrouwbaar, vooral omdat bepaalde organisaties achter deze kwaliteitsaanduidingen stonden. Naarmate echter steeds meer artike len werden voorzien van fraai ge drukte kaartjes, plastic zegels, minia tuurboekjes en dergelijke, die de kwa liteit in alle toonaarden aanprezen, werd de zaak voor de koper ondoor zichtiger. Zo ontstond de situatie dat de klant zich steeds meer ging afvra gen „Koop ik een merkartikel?". Dit merkartikel is dan vooral gebonden aan een bepaalde industrie, die het grote publiek van naam kent en waarvan het in vele gevallen, uit krante-artikelen bijvoorbeeld, ook iets meer weet. Een industrie die een merkartikel produceert en verkoopt heeft dus een naam te verliezen indien zij de kwaliteit van haar produkt of pro- dukten niet weet te handhaven. Dit handhaven van de kwaliteit is daar om zeer belangrijk en bij Heineken wordt hieraan dan ook bijzonder veel aandacht geschonken. Elke produktie-eenheid, dus elke brouwerij, heeft zijn eigen kwaliteits dienst. Deze dienst omvat verschil lende laboratoria te weten het analy tisch, het microbiologisch en het fy sisch laboratorium. In deze afdelin gen worden om te beginnen de grond stoffen brouwwater, mout en hop gecontroleerd. De verschillende halfprodukten zoals wort, jongbier, uitgelagerd bier enzovoort worden zowel analytisch als microbiologisch onderzocht. Uiteraard is de controle van de Hei neken gist een belangrijke taak van het microbiologisch laboratorium. Het fysisch laboratorium neemt steeds meer in belangrijkheid toe, omdat heid als bierverpakking. De bovengenoemde afdelingen van de kwaliteitsdienst onderzoeken of het gewenste kwaliteitsniveau van alle onderdelen van het produktieproces gehandhaafd blijft. Uiteraard worden er maatregelen getroffen wanneer af wijkingen van de gestelde normen optreden en vindt bijsturing plaats. Wanneer nu alle onderdelen inder daad onder controle zijn, dat wil zeg gen voldoen aan de gestelde normen, mag men aannemen dat ook het eind- produkt onder controle is en dus van constante kwaliteit blijft. Ook het 18

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1971 | | pagina 18