1 .EVEN BOUWERIJ CAFÉ-RESTAURANT OMMOORD „DE OUWE KUYP", HILVARENBEEK □□P In de vorige aflevering werd uiteengezet, dat het niet mogelijk is „standaardadviezen" te verstrekken, omdat telkens opnieuw geprobeerd dient te worden voor de aanwezige situatie het juiste type en systeem te kiezen en de gewenste sfeer aan te brengen. Wanneer we nu iets verder ingaan op de „situering" dan kunnen we vaststellen, dat deze over het algemeen een van de weinige vaste gegevens vormt. Er is een terrein beschikbaar, waarop een horecabedrijf zal kunnen wor den gevestigd. Of er is een pand te koop of te huur in een oude of nieuwe stadswijk, dat tot horecabedrijf zal kunnen worden omgevormd. Het kan nogal eens voorkomen, dat de situering bijzondere eisen stelt aan de vormgeving. In de omschrijving van restaurant ,,'t Nije Hemelriek" leest u, dat het gebouwtje door zijn vorm aan een hooimijt doet denken en dat was nodig om in de omgeving te passen. „De Ouwe Kuyp" in Hilvarenbeek moest passen naast de monumentale kerk op het bekende Vrijthof. Bij iedere nieuw voorkomende situering zal het gesprek ontstaan tussen alle betrokkenen, niet alleen over de vorm geving, maar zeker ook over de preciese vaststelling van het programma. In feite een onderzoek naar de aanwe zige markt: welke vraag ligt er op dit punt en welke mogelijkheden biedt de aanwezige situatie. Of de vestiging slagen zal hangt in niet geringe mate af van de juiste beantwoording van deze vragen. una Dit nieuwe café-restaurant annex snackbar is onderge bracht in het winkelcentrum van een van de satellietsteden van Rotterdam, Ommoord, waaraan het bedrijf zijn naam heeft ontleend. De ervaring leert, dat in dergelijke nieuwe woongebieden grote belangstelling bestaat voor horecabe drijven met snackbar. Het bedrijf bevat onder meer een centraal gelegen keuken, die zowel vanuit het restaurant als de snackbar bereikbaar is. Bovendien zijn beide lokalen overeenkomstig de wette lijke bepalingen van elkaar gescheiden en kunnen, indien nodig, afzonderlijk geëxploiteerd worden. In het café-restaurant bevindt zich een counter die recht streeks op de keuken aansluit. Aan deze counter is een drankenbuffet geplaatst van waaruit het café van dran ken wordt voorzien, terwijl via een buitendeur vlakbij het buffet het nog in te richten buitenterras bereikbaar is ge maakt. Dit terras komt straks midden in het door de ge meente aan te leggen plantsoen te liggen. Het winkelende publiek wordt dan de gelegenheid geboden zich bij warme dagen op dit terras te verpozen. De inrichting van het café-restaurant wijkt in gunstige zin af van die van het gewone type. De wanden zijn sfeervol bekleed met hout in casettevorm. Achter de counter is op een wand edelstuc toegepast, waarop een geheel eigentijds reliëf met daarachter verlichting is aangebracht, hetgeen een verrassend effect heeft. Bar en counter van café-restaurant Ommoord Plattegrond van Ommoord liY.I IstfsTl In het Brabantse Hilvarenbeek, dat in het seizoen veel toe risten trekt, werd aan het Vrijthof een nieuw hotel-café restaurant gebouwd in een stijl, aangepast aan de histori sche omgeving. Het Vrijthof is bekend om zijn monumen tale bebouwing, met onder meer een fraaie kerk. De lan delijke monumentencommissie heeft speciaal voor dit plein een supervisor aangesteld, hetgeen betekent dat elke wijzi ging op bouwkundig gebied aan strenge normen onderwor pen wordt. De architectuur van „De Ouwe Kuyp" is een voudig van opzet en aangepast aan de stijl van het verle den. De begane grond omvat onder andere een café-restau rant met een zogenaamde eilandbar. Het achterste gedeel te, waarin een dansvloer is aangebracht, kan door middel van een vouwwand van het café gescheiden worden, zodat een aparte ruimte ontstaat voor partijen en vergaderingen. De efficiënt ingerichte keuken is door middel van een 16

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1971 | | pagina 16