1
.EVEN
BOUWERIJ
CAFÉ-RESTAURANT OMMOORD
„DE OUWE KUYP", HILVARENBEEK
□□P
In de vorige aflevering werd uiteengezet, dat het niet
mogelijk is „standaardadviezen" te verstrekken, omdat
telkens opnieuw geprobeerd dient te worden voor de
aanwezige situatie het juiste type en systeem te kiezen
en de gewenste sfeer aan te brengen.
Wanneer we nu iets verder ingaan op de „situering" dan
kunnen we vaststellen, dat deze over het algemeen een
van de weinige vaste gegevens vormt. Er is een terrein
beschikbaar, waarop een horecabedrijf zal kunnen wor
den gevestigd. Of er is een pand te koop of te huur in
een oude of nieuwe stadswijk, dat tot horecabedrijf zal kunnen worden omgevormd.
Het kan nogal eens voorkomen, dat de situering bijzondere eisen stelt aan de vormgeving. In de omschrijving van
restaurant ,,'t Nije Hemelriek" leest u, dat het gebouwtje door zijn vorm aan een hooimijt doet denken en dat was
nodig om in de omgeving te passen. „De Ouwe Kuyp" in Hilvarenbeek moest passen naast de monumentale kerk
op het bekende Vrijthof.
Bij iedere nieuw voorkomende situering zal het gesprek ontstaan tussen alle betrokkenen, niet alleen over de vorm
geving, maar zeker ook over de preciese vaststelling van het programma. In feite een onderzoek naar de aanwe
zige markt: welke vraag ligt er op dit punt en welke mogelijkheden biedt de aanwezige situatie.
Of de vestiging slagen zal hangt in niet geringe mate af van de juiste beantwoording van deze vragen.
una
Dit nieuwe café-restaurant annex snackbar is onderge
bracht in het winkelcentrum van een van de satellietsteden
van Rotterdam, Ommoord, waaraan het bedrijf zijn naam
heeft ontleend. De ervaring leert, dat in dergelijke nieuwe
woongebieden grote belangstelling bestaat voor horecabe
drijven met snackbar.
Het bedrijf bevat onder meer een centraal gelegen keuken,
die zowel vanuit het restaurant als de snackbar bereikbaar
is. Bovendien zijn beide lokalen overeenkomstig de wette
lijke bepalingen van elkaar gescheiden en kunnen, indien
nodig, afzonderlijk geëxploiteerd worden.
In het café-restaurant bevindt zich een counter die recht
streeks op de keuken aansluit. Aan deze counter is een
drankenbuffet geplaatst van waaruit het café van dran
ken wordt voorzien, terwijl via een buitendeur vlakbij het
buffet het nog in te richten buitenterras bereikbaar is ge
maakt. Dit terras komt straks midden in het door de ge
meente aan te leggen plantsoen te liggen. Het winkelende
publiek wordt dan de gelegenheid geboden zich bij warme
dagen op dit terras te verpozen.
De inrichting van het café-restaurant wijkt in gunstige zin
af van die van het gewone type. De wanden zijn sfeervol
bekleed met hout in casettevorm. Achter de counter is op
een wand edelstuc toegepast, waarop een geheel eigentijds
reliëf met daarachter verlichting is aangebracht, hetgeen
een verrassend effect heeft.
Bar en counter van café-restaurant Ommoord
Plattegrond van Ommoord
liY.I
IstfsTl
In het Brabantse Hilvarenbeek, dat in het seizoen veel toe
risten trekt, werd aan het Vrijthof een nieuw hotel-café
restaurant gebouwd in een stijl, aangepast aan de histori
sche omgeving. Het Vrijthof is bekend om zijn monumen
tale bebouwing, met onder meer een fraaie kerk. De lan
delijke monumentencommissie heeft speciaal voor dit plein
een supervisor aangesteld, hetgeen betekent dat elke wijzi
ging op bouwkundig gebied aan strenge normen onderwor
pen wordt. De architectuur van „De Ouwe Kuyp" is een
voudig van opzet en aangepast aan de stijl van het verle
den. De begane grond omvat onder andere een café-restau
rant met een zogenaamde eilandbar. Het achterste gedeel
te, waarin een dansvloer is aangebracht, kan door middel
van een vouwwand van het café gescheiden worden, zodat
een aparte ruimte ontstaat voor partijen en vergaderingen.
De efficiënt ingerichte keuken is door middel van een
16