SPORT- EN TENTOONSTELLINGSCOMPLEX AHOY', ROTTERDAM
Dit is de tweede aflevering van de rubriek Leven in de bouwerij. Daarin wordt, zoals
in een van onze vorige uitgaven was vermeld, aandacht besteed aan dat bouw-
nieuws, dat voor u en uw relaties interessant en van belang kan zijn.
Meermalen wordt de vraag gesteld,
of het niet mogelijk is een aantal
standaardtypen en -systemen van ho
recabedrijven samen te stellen, waar
door het geven van adviezen zou kun
nen worden vereenvoudigd.
Natuurlijk is het zo, dat bepaalde ty
pen en systemen regelmatig voorko
men. Maar niettemin zijn er in elk
advies zoveel subjectieve factoren, dat
het eenvoudig niet mogelijk is, met
kant en klare standaardoplossingen
te werken.
Zo is bijvoorbeeld de situering altijd
weer verschillend, variërend van
drukke winkelstraat tot rustig recrea
tiegebied en van nieuwe buitenwijk
tot belangrijke rijksweg.
Daardoor zal het type zaak ook vrij
wel nooit gelijk kunnen zijn en zal
gekozen moeten worden tussen cafe
taria en snackbar, dorpscafé en res
taurant, bierhal en bistro:
En ook het systeem van bereiding en
uitgifte zal in het ene geval nog ver
antwoord traditioneel kunnen zijn en
op de andere plaats beslist en uitslui
tend modern moeten worden, zodat
we ook vandaag nog het conserva
tieve drankenbuffet zullen toepassen
maar in meerdere mate ook de goed
geoutilleerde afwerkkeuken en het
volgens de eisen ingerichte zelfbe
dieningsbuffet.
Bovendien zal nu eens de indeling
aan geen enkele grens gebonden zijn
en dan weer in minimum-afmetingen
moeten worden samengeperst. Soms
heeft de grondprijs vrijwel geen in
vloed op de investering, maar het
komt ook voor dat elke vierkante
meter duizenden guldens kost.
En los van dit alles zal de sfeer voor
het ene geval niet modern genoeg
kunnen zijn en voor het volgende
moeten worden aangepast aan het
monument waarin het bedrijf zal wor
den gevestigd.
Iets van deze verscheidenheid zult u
ervaren, wanneer wij u in dit nummer
meenemen van het A hoy'-complex
naar een historisch pand in Amster
dam en van het tennis-stadion naar
het marine-café in Den Helder of
naar de oude Waag in Leeuwarden.
Wij herhalen nog eens, dat u voor
inlichtingen terecht kunt bij het be
trokken Gewestelijk Verkoopkantoor.
De voornaamste onderdelen van dit complex, in zijn soort
het grootste in Nederland, hebben wij in het september
nummer van Het Meest Getapt reeds tamelijk uitvoerig
belicht. Verder is na de opening van het sportpaleis op 15
januari in allerlei publiciteitsmedia ruimschoots aandacht
aan dit stadion en de rest van het geweldige complex
geschonken. De luchtfoto op deze pagina geeft een goede
indruk van het geheel. De andere foto biedt u een kijkje
in de keuken van het restaurant. Deze keuken heeft een
capaciteit van 250 warme maaltijden, direct van het for
nuis, per uur. De uitgiftebalie (self-service), 20 meter lang,
is in twee gedeelten te gebruiken. De keuken, die ruim
200 m2 groot is, beschikt verder ruimschoots over de moge
lijkheid koude gerechten voor te bereiden, niet alleen voor
het restaurant, maar ook voor de overige buffetten in het
het complex.
Links: Overzicht van het Ahoy'complex. Tussen
de tentoonstellinghallen (voorgrond) en het sport
paleis (midden) bevindt zich het circulatorium,
waarin o.m. restaurant en keuken zijn onderge
bracht. Op de achtergrond het openluchtzwem
bad. (Foto Regio Pers Rotterdam).
Kijkje in de keuken.
27