Ay^^^y^^-y y>. i/
SOCIAAL
J A A R V
E R S L A G 1
9 9 2
COMMERCIE BIER
Mensen Maken Heineken
Mensen Maken Heineken is binnen de Heineken-organi-
satie de naam van het veranderingsproces. Binnen de brouwerij
en heeft dit veranderingsproces geleid tot het uitwerken van het
concept van unit-management. De commercie werkt al groten
deels in units. Daarom is het veranderingsproces binnen de com
mercie meer gericht op het creëren van randvoorwaarden die lei
den tot het verhogen van klantgerichtheid en de slagkracht van
de merken. Het veranderingsproces 'Mensen Maken Heineken'
is dan ook aan alle leidinggevenden in de commerciële organisa
tie gepresenteerd.
Personeelsbezetting
Ook in 1992 maakten diverse medewerkers gebruik van
de 'Vertrekregeling Oudere Medewerkers'. Dit heeft ertoe
geleid dat veel wervingsactiviteiten hebben plaatsgevonden, met
name voor de functie van Vertegenwoordiger. Maar liefst 23
Brouwerijvertegenwoordigers zijn -in twee lichtingen- in oplei
ding genomen. Hiermee is tevens een aantal vacatures ingevuld,
dat was ontstaan door de uitbreiding van het aantal rayons.
Naar verwachting zal in 1993, voor het eerst sinds jaren, van een
voltallige bezetting sprake zijn.
Ook voor de afdeling Thuisverbruik zijn enkele nieuwe verte
genwoordigers in opleiding genomen.
Arbeidstijdverkorting
In de horeca-organisatie is voor een beperkt aantal func
ties, op basis van vrijwilligheid, afgesproken de helft van het
aantal ATV-dagen financieel te compenseren. Organisatorische
problemen worden hiermee zoveel mogelijk beperkt. In 1992
betrof het vrijwel dezelfde groep medewerkers als in 1991.
Horecagebieden
Het zwaartepunt lag ook in 1992 op het distributiebeleid
en de aankoop/voeging van drankenhandels. Hoewel in de
besluitvorming soms sprake is geweest van grote tijdsdruk, is er
steeds sprake geweest van constructief overleg tussen OR
Horeca en horecamanagement.
Een belangrijk punt van overleg is ook de adviesaanvraag met
betrekking tot de Reclame Service Dienst. Deze omvat het voor
stel tot splitsing van activiteiten: marketinggerichte activiteiten
(evenementen) worden in de nieuwe situatie ondergebracht bij
de afdeling Marketing, de overige activiteiten bij het Facilitair
Bedrijf RSD, ressorterend onder de horeca-organisatie.
Arbeidsomstandigheden
In 1992 is de aanzet gegeven tot een nadere invulling van
de Arbo-wet. Arbo-audits hebben plaatsgevonden in de dran
kenhandel te Grouw en het Regionaal Service Centrum te
Zwolle. Deze audits vormen de basis voor de eerste Arbo jaar
plannen en -verslagen, die in 1993 per horecagebied zullen ver
schijnen.
"Als je niet klantgericht kunt denken, kun je
geen vertegenwoordiger zijn", is de mening
van brouwerijvertegenwoordiger Eric
Vetjens. "Je moet proberen in de huid van de
boreca-ondememer te kruipen. Je in te leven
in zijn situatie. Voor mij is dat niet zo moei
lijk. Ik kom zelf uit een ondernemersgezin. Ik
ben opgegroeid in de caféwereld. Ik weet hoe
lang en hoe hard die mensen altijd werken.
Dus ik kan me in hun positie verplaatsen. Ik
weet ook hoe belangrijk het is dat de horeca
ondernemer ervan overtuigd is dat er een
organisatie achter hem staat. Daar praat ik
met hem over tijdens mijn bezoeken. Voor die
bezoeken neem ik de tijd. Je kunt beter één
keer goed dan drie keer slecht een klant
bezoeken. Hij moet er iets aan hebben.
Terwijl we een kop koffie drinken, praten we
over de toekomst. De ondernemer kan aange-