Heineken Nederlands Beheer B.V. De tendens die reeds enkele jaren speelt, waarbij de opleidingsafde ling vooral een belangrijke rol bij het op maat maken van het extern opleidingsaanbod en het organise ren van opleidingsactiviteiten door eigen lijnmanagement heeft, zal zich voortzetten. Nog meer dan voorheen is extra aandacht gewenst voor de oplei ding van oudere werknemers. De in 1989 ingezette trend tussen interne/externe cursussen heeft zich in 1990 versterkt voortgezet. Bijna 60% van de in 1990 gevolgde cursussen zijn interne opleidingen gewenst. De verdeling in procenten van het totaal aantal cursusdeelnamen in 1990 naar vakgebied is: Algemeen vormend (inclusief talen): 5% Administratief 7% Technisch 14% Commercieel 15% Management/ Sociale vaardigheden 22% Informatisering 31 Diversen 6% Een aantal interne opleidingen van CTV wordt hieronder nader uit gewerkt. Produktie - Technische opleidin gen De modulenopleidingen telden weer vele cursisten: 60 deelnemers aan 'Rondje Brouwerij', een nieuw geïntrodu ceerde twee-daagse cursus waarin de hoofdprocessen van brouwen, vergisten en bottelen belicht en de verschillende afde lingen bezocht worden. 40 deelnemers aan 'Algemene Brouwerijkennis' A1 20 nieuw in dienst getreden medewerkers bij HTB en Pro duktie Bier volgden het A3- (Algemene Brouwerijkennis)- programma. 10 werknemers namen deel aan de 'Brouwcursus' B6. De cursus 'Brouwen voor niet- Brouwers' telde 15 deelnemers. Gezien de samenstelling van de groep (5 Technische Dienst H/Bosch, 5 Technische Dienst Z/Wou en 5 HTB) vindt er tevens een technische kruisbestuiving plaats. De cursus 'Project Management' werd in een nieuw jasje gestoken. Dat gebeurde vanuit dezelfde school als de bekende Kepner Tre- goe- en A.T.S.-cursus. Vanuit de brouwerijen, gecoördi neerd door CTV, worden het CBK en de LSBL geadviseerd bij het opstellen van een Nationale bier opleiding die in 1991 een MBO-ni- veau heeft en dan gevolgd kan worden door specialisten en aanko mend groepsleiders. Ter comple mentering van deze opleiding wordt de VAPRO ingeschakeld voor ver pakkingskennis. Met afdelingschefs van Bols Bene lux is een opleidings-activiteiten- plan opgesteld. Het afgelopen najaar is de uitvoering daarvan gestart. De uitwisselingsdagen voor mede werkers van de Storingsdienst Ver pakken van H/Bosch en Z/Wou voorzien duidelijk in een behoefte. Beide brouwerijen verzorgen één dag van het programma en zijn betrokken bij de opzet, inhoud en uitvoering. Steeds blijkt weer dat er veel van elkaar te leren is. Gezien het grote belang van Milieu binnen Heineken en het reeds nu anticiperen op te verwachten wet geving, is een milieu-instructie onderdeel geworden van de vak technische opleidingen. Management opleidingen Binnen Heineken zal in de komende jaren een groter accent komen te liggen op management vaardigheden gekoppeld aan het vermogen en de intentie om het menselijk potentieel effectief in te zetten. Effectiviteit zal niet langer voortko men uit 'running harder' (de kwanti teit van de input) maar uit 'running smarter' (de kwaliteit van de input). Hier zullen managementopleidin gen een bijdrage aan kunnen leve ren. In de jaren '80 werd onder meer door opleiding veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van jonge managers. Voorbeelden hier van zijn: de TOEL, de Basis Man agement Leergang en de Heineken Management Workshop. Dit afgelopen jaar werd ook veel zorg besteed aan het ontwikkelen van managementprogramma's voor ervaren managers. Dit heeft geresulteerd in twee nieuwe cursussen: de Voortgezette Management Leergang en de Senior Management Workshop.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Sociaal Jaarverslag | 1990 | | pagina 7