m I: Vrumona B.V. Hierin kan een mogelijke oorzaak van het ziektever zuim liggen. Na bestudering en uitwerking van dit voorstel is de on derneming met de regeling akkoord gegaan onder het voorbehoud dat, na een periode van twee jaar, beoor deeld zal worden of hierdoor het ziekteverzuim tijdens vakantie in Marokko is verminderd. De regeling houdt in dat, als gekozen wordt voor een zes-weekse vakantie, het daarop volgende jaar gedu rende de schoolvakantie geen vakantie kan worden opgenomen. Van de Marokkaanse werknemers bij Vrumona die voor deze regeling in aanmerking ko men, maakt 50 procent van deze regeling gebruik. Omdat onder andere als gevolg van verdergaande automatisering, een steeds zwaardere wissel wordt getrokken op het opleidingsniveau van onze werk nemers, is besloten om, vooruitlopend op verdere op leidingsbehoeften, ten behoeve van de buitenlandse werknemers een cursus Nederlands te organiseren. Er is veel animo voor deze cursus, die in 1988 zal wor den gestart. Ziekteverzuim De daling in het ziekteverzuim, begonnen in de twee de helft van 1986, heeft zich in 1987 doorgezet. In 1987 lag het cijfer ten opzichte van 1986 zelfs ander half procent lager. Daar ziekteverzuim een kostenpost is, is deze ontwikkeling van groot belang voor Vrumo na. De in 1986 ontwikkelde acties ter verlaging van het verzuimcijfer, hebben klaarblijkelijk effect gehad en zullen derhalve voortgezet worden. Arbeidsomstandigheden We vinden snel dat we het goed doen "Als mensen zich ervan bewust zijn dat, wat zij doen, in vloed heeft op de kwaliteit van het produkt dan kan dat de kwaliteit alleen maar bevorderen. Maar dan moet iedereen wel alle relevante informatie krijgenzegt de heer H. van Paridon met overtuiging. Hij werkt bij de Bedrijfstechnologische Dienst van Vrumona en houdt zich rechtstreeks bezig met de kwaliteit van de pro- dukten, de grondstoffen en de verpakkingen. Hoe belangrijk het is om klantgericht te denken vat hij sa men in de volgende woorden: "We denken er met z'n allen nog steeds te weinig aan, wat het is om klant te zijn. We vin den te snel dat we het goed doen. Soms vergeten we dat we kwetsbaar zijn: het beste voor je concurrent is te doen alsof de klant niet bestaat. De grootste verandering die we ten behoeve van de kwaliteit de laatste jaren hebben doorgevoerd, is het invoeren van de in line-meting. In het verleden werd badge-gewijs gemeten: simpel gezegd ieder uur een fles gecontroleerd terwijl we nu van elke liter die geproduceerd wordt, weten of hij binnen de kwaliteitsnorm blijft. "We willen bovendien kwaliteitsbewaking uit hetpolitiesfeer- tje halen. Dus niet achteraf controleren en zeggen dat iets goed of fout is. Nee, de produktiemedewerkers krijgen zelf de middelen om te beoordelen of de kwaliteit binnen de ge stelde normen blijft. Door bijvoorbeeld apparatuur in te scha kelen die voortdurend aangeeft of het produkt aan de kwali teitseisen voldoet en de mogelijkheid van de bottellijnmede- werker om direct in te grijpen. De medewerkers die rechtstreeks te maken hebben met de produktie krijgen steeds meer informatie toegespeeld, zoals blokkadeoverzichten, klachten die uit de markt komen en die te maken hebben met de produktie. Voorbeelden daar van zijn: een rietje in een flesje, flessen zonder etiket. De kwaliteit van de verpakking wordt steeds belangrijker: je produkt moet er goed uitzien, in vlekkeloze kratjes zitten en voorzien zijn van keurige etiketten. Door de medewerkers uit de produktie een etiketteercursus te laten volgen, wordt hier meer op gelet. Het gevolg is, hoe gek dat ook klinkt, dat er juist meer blokkades optreden! Dat is het gevolg van op lettendheid, van meer zorg voor die ene fles met een ver keerd etiket. Een blokkade is zo een kwaliteitsbewuste ac tie: die ene fles gaat in ieder geval niet de markt in. Onze kwaliteitszorg richt zich naast het verbeteren van de machine op het verbeteren van de werkomgeving. In 1988 gaan we een nieuw laboratorium bouwen dat er qua werk plek goed uit moet zien, met veel aantrekkelijke kleuren. Mensen moeten er trots op zijn te werken bij Vrumona. Al leen met gemotiveerde mensen kan je een goed produkt maken. Een positieve ontwikkeling deed zich voor met betrek king tot het aantal ongevallen. Dat nam gedurende 1987 af met ongeveer 20 procent. Het aantal verzuim-

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Sociaal Jaarverslag | 1987 | | pagina 33