Sociaal Jaarverslag 1986 Produktie Brouwerij 's-Hertogenbosch Arbeidstijdverkorting De voorbereidingen voor de verroostering van 10% arbeidstijdverkorting voor produktiemedewerkers, vallende onder de C.A.O., zijn in goede samenwer king metdeondernemingsraadverlopen. Gekozen is voor verroostering in 4 blokken van 5 dagen, naast de 3 collectieve dagen. Helaas bleek het technisch niet mogelijk, onder ande re als gevolg van onduidelijkheden over school vakantieperioden in de toekomst, om een systeem op te zetten met een looptijd van meerdere jaren. Toch zal ter wille van de duidelijkheid voor de mede werkers en ter wille van organisatorische voordelen gezocht blijven worden naar oplossingen die een der gelijke mogelijkheid wel bieden. Zo soepel als de besprekingen over de verroostering van arbeidstijdverkorting voor C.A.O.-medewerkers in de produktie verliep, zo moeilijk lag het rooster- voorstel voor arbeidstijdverkorting voor het hogere personeel. De ondernemingsraad beslootzich van een uitspraak over het voorgestelde rooster te onthouden. Opleidingen Veel aandacht werd besteed aan opleidingen van technische en produktiemedewerkers, enerzijds om hun bestaande kennis op peil te houden en ander zijds om de snelle ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld besturingstechnieken te kunnen vol gen. Desondanks hebben ook andere opleidingen bin nen het totale personeelsgebeuren een hoge prioriteit en de daarmee samenhangende aandacht verkregen. Alcohol en werk Langzaam worden de effecten van het door Heine- ken gekozen beleid merkbaar. Er zijn medewerkers die, hetzij op eigen initiatief, danwel door het signale ren van een alcoholprobleem door bijvoorbeeld chef of collega's, contact opnamen met de personeels dienst of medische dienst. Ook was het niet goed functioneren soms een ingang tot de aanpak van een drankprobleem. Een aantal me dewerkers wordt begeleid door de bedrijfsarts. In een aantal gevallen werd een verbod op het gebruik van 28 alcohol opgelegd. Personeelsbegeleidingsplannen Binnen de afdeling Verpakken heeft het personeels- begeleidingsplan gestalte gekregen. Een groot aan tal medewerkers volgt op grond van de beoordeling en de daarin geuite wens een opleiding. Voor een deel betreft dit een opleiding in de breedte, waardoor men meerdere machines kan bedienen en het roula- tiepatroon vergroot kan worden. Voor een ander deel betreft het opleidingen met als doel doorgroei naar een hogere functie. In het kader van het personeelsbegeleidingsplan worden per 1-1-1987 de eerste vier, intern opge leide, verpakkingsspecialisten/instructeurs aange steld. Een achttal medewerkers is intern nog in oplei ding voor deze functie.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Sociaal Jaarverslag | 1986 | | pagina 30