Heineken Nederlands Beheer BV Ziekteverzuim u Verzuimpercentage Gemiddelde verzuim Aantal meldingen duur per geval per jaar per 100 werknemers PRODUKTIE 1983 1982 1983 1982 1983 1982 Amsterdam 9,0 11,3 9,9 12,5 236 238 's-Hertogenbosch 10,4 10,6 12,3 11,8 222 230 Zoeterwoude 10,9 11,2 11,0 11,0 258 265 Bunnik 9,0 12,1 10,1 12,1 224 260 Gedistilleerd Wijn 7,3 7,5 9,6 9,8 199 199 TOTAAL PRODUKTIE 10,1 10,8 11,2 11,6 236 243 NIET-PRODUKTIE E.F.L/Export 3,9 4,1 6,1 6,7 166 176 Amsterdam 5,1 4,6 8,9 6,8 151 179 Zoeterwoude 3,9 4,6 6,5 7,1 158 170 Bunnik 5,1 4,9 9,8 5,9 135 215 Gedistilleerd Wijn 4,9 5,3 8,7 9,9 143 138 Subtotaal niet-produktie 4,1 4,5 6,8 6,8 157 175 Horecagebieden 6,7 7,6 9,8 10,8 178 184 TOTAAL NIET-PRODUKTIE 5,1 5,7 8,1 8,4 165 178 TOTAAL GENERAAL 7,9 8,6 10,1 10,4 203 215 Overzicht verzuim door ziekte en ongevallen (tabel 7) NEDERLAND Het ziekte- en ongevallen-ver zuimpercentage daalde in 1983 met bijna 10% t.o.v. 1982, namelijk van 8,6 naar 7,9. Deze daling 15.000 werkdagen) was zowel het gevolg van een relatief kleiner aantal gevallen als van een kortere verzuimduur per geval. Dit deed zich voor in de produktiesector en in de niet- produktiesector. Het verzuim percentage in de produktie blijft rond 2 maal zo hoog als in de niet-produktie met zowel relatief meer gevallen als langere duur (3 werkdagen) per geval. Vergeleken met het cijfer van het landelijk gemiddelde, 7,5%, is het verzuimpercentage bij Hei neken iets ongunstiger. Gezien de ingezette daling mag worden verwacht dat het ver zuim in de toekomst weer lager wordt dan het landelijk gemid delde. Hoewel het moeilijk is aan te geven waardoor het verzuim gedaald is, kan toch worden opgemerkt dat met name de aandacht voor het verzuim door zowel management, leidingge venden, Medische Dienst als Personeelszaken geleid heeft tot deze vermindering. Uiteraard spelen ook zaken als verbetering van de arbeidsomstandigheden een grote rol. De extra aandacht die voor het veilig werken is gevraagd, waarbij met name de preventie aan de bron en aan persoonlijke beschermingsmid deleneen positieve ontwikkeling van het verzuim te zien hebben gegeven, heeft mede bijgedra gen tot het lagere verzuimper centage. Voorts blijkt dat de ver zuimbegeleiding door de bedrijfsmedici betertotzijn recht kan komen nu ook buiten de onderneming bij de medici meer bereidheid aanwezig is met de verzekeringsgeneeskundige omtrent arbeidsongeschiktheid te overleggen. Deze geïnte greerde aanpak bevordert het terugdringen van het verzuim. Uit contacten met de medewer kers blijkt dat meer persoonlijke aandacht door chef, personeels zaken, sociaal contacten werker en collega's op prijs wordt gesteld en leidt tot een eerder herstel van de arbeidsonge schikte medewerker. Het feit dat men je mist, inspireert de arbeidsongeschikte medewer ker met minder aarzeling het werk te hervatten. Voorzover van toepassing zal in de vol gende hoofdstukken op de aan pak van het ziekteverzuim nader worden ingegaan. et is verheugend te A m, kunnen melden dat in het afgelopen jaar het ziektever zuim binnen Heineken Neder lands Beheer B.V. is gedaald van 8,6% in 1982 tot 7,9% in 1983. In vergelijking tot het landelijk gemiddelde, dat in 1983 onge veer 7,5% bedroeg ten opzichte van 8% in 1982, is het verzuim in onze onderneming sneller gedaald dan het landelijk gemid delde. Toch blijkt dat het verzuim in onze onderneming nog iets hoger is dan het landelijk gemid delde. In 1982 bleek dat het lan delijk verzuim lager was dan bij onze onderneming, hetgeen niet eerder was voorgekomen.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Sociaal Jaarverslag | 1983 | | pagina 9