Tour on HEINEKEN jm r HNS VISIE 2015 A 4 'J a in het monster aanwezig is). Degene die het snelst en de juiste hoeveelheid milliliter hod getitreerd, was winnaar en daarmee de trotse bezitter van een HEINEKEN 'labtoptas'. Zowel de ana listen op het lab als de organisatoren konden terugkijken op een geslaagde dag. Namens Laboratorium Zoeterwoude. Hans Aaibers De Visie 2015 voor het laboratorium in Zoeterwoude kwam tot stand in samenwerking met het laboratorium in Den Bosch en werd eind 2011 gepresenteerd. De ontwikkeling van productcontrole naar procescontrole is een belangrijke verandering voor het lab. Met STARlab on Tour presenteert het laboratorium middels workshops het 'nieuwe' werken. de medewerkers van het laboratorium is gekozen om te gaan werken in MINI-teams. De volgende MINI-teams zijn benoemd: Bier, Water, Micro en Administratie. In januari 2013 was de start van de MINI-teams en werd gelijktijdig het WPO (Werk Plek Overleg) ingevoerd. Voor MINI-team Micro was 12 september 2013 het moment om te laten zien hoe de Visie is vormgegeven. Voor de Change Management groep van Zoeterwoude en voor de technologen werd een workshop georganiseerd waarin kwaliteitsverbeterprojecten op het lab, en projecten in samenwerking met en voor productie, werden gepresenteerd. Met de workshop lieten ZOETERWOUDE. De betekenis van de HNS Visie voor het laboratorium is in 2012 verder uitgewerkt met een stuurgroep van het lab. Op de brouwerijen ontstaat er de komende jaren een ontwikkeling van productcontrole naar procescontrole (conditie- management). Het gevolg van de HNS Visie is dat het lab daar de komende jaren meer ondersteuning aan gaat geven. Voor het laboratorium betekent dat een verandering van reactief (keurplan) naar proactief (ondersteunen). Om dit veranderings proces te coördineren, is gekozen voor de 8 stappen van John Kotter (Change Management). Een van die stappen is het ontwikkelen van een strategie. Met we het 'nieuwe' werken zien. De reactie van de deelnemers was positief en maakte duidelijk dat we op de goede weg zijn met de implementatie van de Visie. Ook de MINI-teams Water en Bier organiseren het komende jaar hun eigen workshop. Met de workshop willen we kennis overdragen en een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de brouwerij. In 2014 gaan we ook On Tour naar Brouwen en Verpakken. Namens Laboratorium Zoeterwoude, Hans Aaibers ZOETERWOUDE. Op vrijdag 29 november was er een Lab Experience Day bij de brouwerij in Zoeterwoude: een initiatief van Stichting C3. Deze stichting promoot de opleiding Chemie (laborantenopleiding) en de beroepen In de chemie. Het laboratorium in Zoeterwoude was begin 2013 gevraagd om deze dag bij HEINEKEN te organiseren. In samenwerking met Stichting C3, ROC Leiden en Hogeschool Lelden werd een programma samengesteld voor VMBO-A en HAVO A en HAVO-5 jon geren en hun ouders. In de Hooiberg kregen de deelnemers van een coördi nator van het ROC en de Hogeschool informatie over de opleiding. Enthousiaste studenten van deze opleidingen vertelden in een speed date sessie wat zij vonden van de opleiding en de stage. Daarna werden de deelnemers met de dubbeldekker naar het laboratorium gebracht. Op het lab zelf stond een eigengemaakte film over het werk van een analist op het programma, en kreeg men uitleg over de analyses. Bij het MINI team Water was als extraatje een wedstrijd titreren (titratie is het bepalen van een onbekende concentratie van een stofte bepalen in een oplossing. Door reagens toevoegen van een stof met een bekende concentratie, die met de te bepalen stof reageert, kan berekend worden hoeveel van de onbekende stof 8 HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2013 | | pagina 8