EzmM Extra beheersmaatregelen na brand in flessenwasmachine Studenten HAS bezoeken Bossche brouwerij VEILIG WERKEN WERKEN De oorzaak van de brand die op 2 oktober jl. ontstond in de flessenwasma- chine van Colonne 12 in Zoeterwoude, was dat er onvoldoende rekening is gehou den met brandbaar materiaal tijdens het plasmaslijpen van een wandpaneel van de flessenwasma- chine. Rayonmanager Verpakken, Jojanneke Bron, doet verslag. Onderzoek ZOETERWOUDE. De brand ontstond rond 20.00 uur 's avonds. Tijdens de uitvoering van revisiewerkzaamheden aan de flessenmachine ontstond er een steekvlam die werd gevolgd door een sterke rookontwikkeling in Gebouw 1. Het zicht was binnen een paar minu ten volledig verdwenen en de afdeling was in rook gehuld. Medewerkers en monteurs die op dat moment werk zaam waren, hebben zo snel mogelijk het gebouw verlaten. Door het afgaan van de sprinkler boven de wasmachine en het bellen van het alarmnummer is het ontruimingsalarm geactiveerd en de calamiteitenorganisatie in gang gezet. Snel onder controle De brand was snel onder controle door de inzet van onze eigen brandweer in samenwerking met de Brandweer Leiden. Nadat duidelijk werd dat alle medewerkers in veiligheid waren gebracht en de situatie onder controle was, kon worden begonnen met het in bedrijf stellen van de verschillende lijnen. De lopende productie werd geblokkeerd, de omgeving rookvrij gemaakt en de luchtkwaliteit werd gemeten voor men de omgeving weer veilig kon betreden. In verband met het risico op kwaliteitsafwijkingen als smaak en corrosie van RVS delen, zijn de lijnen ook direct gereinigd. Alle lijnen in Gebouw 1 zijn in de loop van de volgende dag weer opgestart. De volgende dag begon het onderzoek naar het ontstaan van de brand. Naast de betrokken afdelingen Verpakken, OHG en SHE, werden hier ook de uitvoerders van de werkzaamheden en onze schade-expert bi] betrokken. Duidelijk werd dat de brand ontstond tijdens het plasmaslijpen van een wandpaneel. Er bleek onvoldoende rekening te zijn gehouden met het aanwezige brandbare isolatiemateriaal en de teerlaag aan de onderkant van de machine. Dat heeft vlam gevat. De werkzaamheden zijn diezelfde week hervat na de uitvoering van een Taak Risico Analyse (TRA). In de TRA zijn extra beheersmaatregelen afgesproken voor het risico op brand en het werken in een besloten/beperkte ruimte. Veilig Werkvergunning in de vervolganalyse is naar voren gekomen dat het Veilig Werkvergun ningsproces (VWV) op meerdere punten niet goed is uitgevoerd. De uitvoering van het VWV-proces zal per afdeling moeten worden getoetst en getraind, met name het afspreken van de verschillende rollen en verantwoor delijkheden. Het uitvoeren van een TRA bij hoog risico werkzaamheden dient een standaard onderdeel te wor den van dit proces. En bij wijzigingen van werkzaamheden of het verlengen van een vergunning dient opnieuw een risicobeoordeling te worden gemaakt. Deze verbeterpunten zullen vanuit de SHE pilaar worden opgevolgd. Calamiteitenorganisatie Naast de oorzaak van de brand hebben wij ook onze calamiteitenorganisatie geëvalueerd. Het optreden van onze CalCo, ComCo, BHV-ers, en brandweer was zeer doeltreffend en effectief. Onze complimenten hiervoor! Dit zorgde ervoor dat de situatie zeer snel onder controle was. Duidelijk is dat wij dergelijke situaties niet dagelijks meemaken. Het up-to-date houden en gebruiken van documentatie en proce dures (waaronder het noodplan) en na zorg aan betrokken medewerkers, zijn twee belangrijke leerpunten die wij meenemen. De financiële schade die wij door dit incident hebben opgelo pen, komt op de tweede plaats. Wij zijn ontzettend blij dat er bij dit incident geen slachtoffers zijn gevallen. Een van de monteurs wist tenauwernood uit de machine te kruipen. Jojanneke Bron 'S-HERTOGENBOSCH. Een groep van 25 studenten van de HAS bezocht op 2 oktober de Bossche brouwerij. Van 'docenten' Ad Stolzenbach, Lé van Linder en Gerard Brockötter kregen ze in het Leercentrum heldere uitleg over het werken met TPM in een productie-omgeving. Vervolgens gingen de studenten in groepen in de brouwerij met een concrete casus aan de slag. Lé van Linder begeleidde op de brouwafdeling een opdracht op het gebied van veiligheid en indeling van ruimtes. Ad Stolzenbach confron teerde zijn studenten met een probleem met een klep op een bierleiding. Via een '5 x Why' moesten de studenten proberen achter de bronoorzaak van deze storing te komen. Gerard Brockötter ging aan de hand van een praktische opdracht in op de uitrol van de eerste drie AM stappen. Al met al voor deze groep studenten weer een hele geslaagde dag. [Tl HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2013 | | pagina 8