EzmM
Extra beheersmaatregelen
na brand in flessenwasmachine
Studenten HAS bezoeken Bossche brouwerij
VEILIG WERKEN
WERKEN
De oorzaak van
de brand die op
2 oktober jl. ontstond
in de flessenwasma-
chine van Colonne 12
in Zoeterwoude, was
dat er onvoldoende
rekening is gehou
den met brandbaar
materiaal tijdens het
plasmaslijpen van
een wandpaneel van
de flessenwasma-
chine. Rayonmanager
Verpakken, Jojanneke
Bron, doet verslag.
Onderzoek
ZOETERWOUDE. De brand ontstond
rond 20.00 uur 's avonds. Tijdens de
uitvoering van revisiewerkzaamheden
aan de flessenmachine ontstond er een
steekvlam die werd gevolgd door een
sterke rookontwikkeling in Gebouw 1.
Het zicht was binnen een paar minu
ten volledig verdwenen en de afdeling
was in rook gehuld. Medewerkers en
monteurs die op dat moment werk
zaam waren, hebben zo snel mogelijk
het gebouw verlaten. Door het afgaan
van de sprinkler boven de wasmachine
en het bellen van het alarmnummer
is het ontruimingsalarm geactiveerd
en de calamiteitenorganisatie in gang
gezet.
Snel onder controle
De brand was snel onder controle door
de inzet van onze eigen brandweer
in samenwerking met de Brandweer
Leiden. Nadat duidelijk werd dat alle
medewerkers in veiligheid waren
gebracht en de situatie onder controle
was, kon worden begonnen met het
in bedrijf stellen van de verschillende
lijnen. De lopende productie werd
geblokkeerd, de omgeving rookvrij
gemaakt en de luchtkwaliteit werd
gemeten voor men de omgeving weer
veilig kon betreden. In verband met
het risico op kwaliteitsafwijkingen
als smaak en corrosie van RVS delen,
zijn de lijnen ook direct gereinigd. Alle
lijnen in Gebouw 1 zijn in de loop van
de volgende dag weer opgestart.
De volgende dag begon het onderzoek
naar het ontstaan van de brand. Naast
de betrokken afdelingen Verpakken,
OHG en SHE, werden hier ook de
uitvoerders van de werkzaamheden
en onze schade-expert bi] betrokken.
Duidelijk werd dat de brand ontstond
tijdens het plasmaslijpen van een
wandpaneel. Er bleek onvoldoende
rekening te zijn gehouden met het
aanwezige brandbare isolatiemateriaal
en de teerlaag aan de onderkant van
de machine. Dat heeft vlam gevat. De
werkzaamheden zijn diezelfde week
hervat na de uitvoering van een Taak
Risico Analyse (TRA). In de TRA zijn
extra beheersmaatregelen afgesproken
voor het risico op brand en het werken
in een besloten/beperkte ruimte.
Veilig Werkvergunning
in de vervolganalyse is naar voren
gekomen dat het Veilig Werkvergun
ningsproces (VWV) op meerdere
punten niet goed is uitgevoerd. De
uitvoering van het VWV-proces zal per
afdeling moeten worden getoetst en
getraind, met name het afspreken van
de verschillende rollen en verantwoor
delijkheden. Het uitvoeren van een
TRA bij hoog risico werkzaamheden
dient een standaard onderdeel te wor
den van dit proces. En bij wijzigingen
van werkzaamheden of het verlengen
van een vergunning dient opnieuw een
risicobeoordeling te worden gemaakt.
Deze verbeterpunten zullen vanuit de
SHE pilaar worden opgevolgd.
Calamiteitenorganisatie
Naast de oorzaak van de brand hebben
wij ook onze calamiteitenorganisatie
geëvalueerd. Het optreden van onze
CalCo, ComCo, BHV-ers, en brandweer
was zeer doeltreffend en effectief.
Onze complimenten hiervoor! Dit
zorgde ervoor dat de situatie zeer snel
onder controle was. Duidelijk is dat
wij dergelijke situaties niet dagelijks
meemaken. Het up-to-date houden en
gebruiken van documentatie en proce
dures (waaronder het noodplan) en na
zorg aan betrokken medewerkers, zijn
twee belangrijke leerpunten die wij
meenemen. De financiële schade die
wij door dit incident hebben opgelo
pen, komt op de tweede plaats. Wij zijn
ontzettend blij dat er bij dit incident
geen slachtoffers zijn gevallen. Een
van de monteurs wist tenauwernood
uit de machine te kruipen.
Jojanneke Bron
'S-HERTOGENBOSCH. Een groep van 25 studenten van de HAS bezocht
op 2 oktober de Bossche brouwerij. Van 'docenten' Ad Stolzenbach, Lé van
Linder en Gerard Brockötter kregen ze in het Leercentrum heldere uitleg
over het werken met TPM in een productie-omgeving. Vervolgens gingen
de studenten in groepen in de brouwerij met een concrete casus aan de
slag. Lé van Linder begeleidde op de brouwafdeling een opdracht op het
gebied van veiligheid en indeling van ruimtes. Ad Stolzenbach confron
teerde zijn studenten met een probleem met een klep op een bierleiding.
Via een '5 x Why' moesten de studenten proberen achter de bronoorzaak
van deze storing te komen. Gerard Brockötter ging aan de hand van een
praktische opdracht in op de uitrol van de eerste drie AM stappen. Al met
al voor deze groep studenten weer een hele geslaagde dag.
[Tl HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY