Zorgvuldig je afwegingen maken'
Brouwerijstop
Zoeterwoude
verloopt rustig
PRODUCTIE
Een dalend volume van de Beertender is de
belangrijkste reden van de voorgenomen
beëindiging van Colonne 19 per 1 januari
201 k. De adviesaanvraag voor dit voornemen
ligt op dit moment bij de Ondernemingsraad
van HNS.
'S-HERTOGENBOSCH. Brouwerij
manager Pieter van der Meulen legt
het hoe en waarom van de voorgeno
men beëindiging graag uit. Pieter: "In
2003 is de Bossche brouwerij gestart
met de productie van de Beertender.
De afgelopen jaren is het volume
van de Beertender sterk gedaald, de
consument heeft er minder interesse
voor. Het dalende volume leidt tot
een kostprijsverhoging, waardoor
die interesse alleen maar verder zal
afnemen. De Beertender wordt op
dit moment op twee brouwerijen
geproduceerd, in Den Bosch en in
het Oostenrijkse Wieselburg. Beide
vestigingen hebben te maken met
overcapaciteit. Besloten is de produc
tie te concentreren in Wieselburg.
Oostenrijk is de grootste markt voor
de Beertender. De productiekosten
van de verpakkingslijn daar zijn lager
dan in Den Bosch. Bovendien produ
ceert Wieselburg, naast Heineken,
nog vijf lokale merken. Het zou niet
efficiënt zijn deze bieren in Oosten
rijk te produceren en ze vervolgens in
Den Bosch af te vullen. Uiteraard is
dat teleurstellend voor de betrokken
medewerkers. Hun werkplek komt na
jaren van enorme inzet per 1 januari
2014 te vervallen. Wij voelen ons ver
antwoordelijk voor deze collega's en
zullen er alles aan doen om voor hen
een passende werkplek vinden."
Gesprekken gestart
Inmiddels zijn met de medewerkers
van Colonne 19 de eerste gesprek
ken gestart. Jan Siegers (57) is vanuit
twee invalshoeken betrokken. Hij is
Operator aan Colonne 19 én namens
de FNV lid van de OR. Jan: "De OR
heeft het voorstel nog in behande
ling. Als je kijkt naar efficiency dan
snap je het besluit, maar het gaat ook
om werkgelegenheid voor mensen
die hier jaren met veel inzet hebben
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY [n]
ZOETERWOUDE. De Brouwerijstop in Zoeterwoude werd op
21 september gekenmerkt door heel veel kleine werkzaamhe
den. De vele reparaties aan ons stoomsysteem, dat over de
hele brouwerij is verspreid, vormden de rode draad. Geen grote,
indrukwekkende klussen, maar vooral veel mensen die hard aan
het werk waren! Tijdens de stop begon men ook met de revisie
van Colonne 12 bij Verpakken en met de voorbereidende activi
teiten voor de Veiligheidsdag van op maandag de 23e.
Onno Zonneveld
gewerkt. Belangrijk voor ons is dat
de medewerkers goed geïnformeerd
worden en hun afwegingen zorgvul
dig kunnen maken. Allemaal werken
we al tientallen jaren bij HEINEKEN,
de meesten van ons zijn de vijftig al
ruim gepasseerd. Iedereen is op dit
moment bezig alle informatie op een
rij te zetten en eigen afwegingen te
maken. Neem van me aan dat het om
lastige keuzes gaat. Maak je gebruik
van de 57,5-jarigen regeling, nu dat
ogenschijnlijk nog net kan? Of ga je
voor een van de vacatures die HNS
aanbiedt? Een nieuwe baan betekent
in de meeste gevallen dat je weer in
een zwaardere ploegendienst gaat
draaien, terwijl we de Beertender de
laatste jaren in dagdienst hebben
gedraaid. Het is nu belangrijk dat
alle betrokken medewerkers de
ruimte krijgen om zorgvuldig hun
afwegingen en keuzes te maken. De
OC Den Bosch heeft een werkgroep
geformeerd. De komende tijd zullen
we veel overleg voeren met Pieter van
der Meulen. We gaan alles goed op
een rijtje zetten zodat we met betrok
kenen een zorgvuldig, helder en
zuiver pre-advies kunnen schrijven."