Zorgvuldig je afwegingen maken' Brouwerijstop Zoeterwoude verloopt rustig PRODUCTIE Een dalend volume van de Beertender is de belangrijkste reden van de voorgenomen beëindiging van Colonne 19 per 1 januari 201 k. De adviesaanvraag voor dit voornemen ligt op dit moment bij de Ondernemingsraad van HNS. 'S-HERTOGENBOSCH. Brouwerij manager Pieter van der Meulen legt het hoe en waarom van de voorgeno men beëindiging graag uit. Pieter: "In 2003 is de Bossche brouwerij gestart met de productie van de Beertender. De afgelopen jaren is het volume van de Beertender sterk gedaald, de consument heeft er minder interesse voor. Het dalende volume leidt tot een kostprijsverhoging, waardoor die interesse alleen maar verder zal afnemen. De Beertender wordt op dit moment op twee brouwerijen geproduceerd, in Den Bosch en in het Oostenrijkse Wieselburg. Beide vestigingen hebben te maken met overcapaciteit. Besloten is de produc tie te concentreren in Wieselburg. Oostenrijk is de grootste markt voor de Beertender. De productiekosten van de verpakkingslijn daar zijn lager dan in Den Bosch. Bovendien produ ceert Wieselburg, naast Heineken, nog vijf lokale merken. Het zou niet efficiënt zijn deze bieren in Oosten rijk te produceren en ze vervolgens in Den Bosch af te vullen. Uiteraard is dat teleurstellend voor de betrokken medewerkers. Hun werkplek komt na jaren van enorme inzet per 1 januari 2014 te vervallen. Wij voelen ons ver antwoordelijk voor deze collega's en zullen er alles aan doen om voor hen een passende werkplek vinden." Gesprekken gestart Inmiddels zijn met de medewerkers van Colonne 19 de eerste gesprek ken gestart. Jan Siegers (57) is vanuit twee invalshoeken betrokken. Hij is Operator aan Colonne 19 én namens de FNV lid van de OR. Jan: "De OR heeft het voorstel nog in behande ling. Als je kijkt naar efficiency dan snap je het besluit, maar het gaat ook om werkgelegenheid voor mensen die hier jaren met veel inzet hebben HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY [n] ZOETERWOUDE. De Brouwerijstop in Zoeterwoude werd op 21 september gekenmerkt door heel veel kleine werkzaamhe den. De vele reparaties aan ons stoomsysteem, dat over de hele brouwerij is verspreid, vormden de rode draad. Geen grote, indrukwekkende klussen, maar vooral veel mensen die hard aan het werk waren! Tijdens de stop begon men ook met de revisie van Colonne 12 bij Verpakken en met de voorbereidende activi teiten voor de Veiligheidsdag van op maandag de 23e. Onno Zonneveld gewerkt. Belangrijk voor ons is dat de medewerkers goed geïnformeerd worden en hun afwegingen zorgvul dig kunnen maken. Allemaal werken we al tientallen jaren bij HEINEKEN, de meesten van ons zijn de vijftig al ruim gepasseerd. Iedereen is op dit moment bezig alle informatie op een rij te zetten en eigen afwegingen te maken. Neem van me aan dat het om lastige keuzes gaat. Maak je gebruik van de 57,5-jarigen regeling, nu dat ogenschijnlijk nog net kan? Of ga je voor een van de vacatures die HNS aanbiedt? Een nieuwe baan betekent in de meeste gevallen dat je weer in een zwaardere ploegendienst gaat draaien, terwijl we de Beertender de laatste jaren in dagdienst hebben gedraaid. Het is nu belangrijk dat alle betrokken medewerkers de ruimte krijgen om zorgvuldig hun afwegingen en keuzes te maken. De OC Den Bosch heeft een werkgroep geformeerd. De komende tijd zullen we veel overleg voeren met Pieter van der Meulen. We gaan alles goed op een rijtje zetten zodat we met betrok kenen een zorgvuldig, helder en zuiver pre-advies kunnen schrijven."

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2013 | | pagina 11