is te leren VERPAKKEN Maar liefst 39 pagina's telt de module Smeren die het Leercen trum van de Bossche brouwerij dit voorjaar samen met de firma Van Meeuwen ontwikkelde. Tientallen operators volgden inmiddels de module en leerden er de fijne kneepjes over drup pelsmering, oliebadsmering, handsmering, droogsmering en zeepsmering. Olielaagje ^TEPBO^ Smeren 'S-HERTOGENBOSCH. De module Smeren is een van de acht onderdelen van de Algemene Techniek Training. Wie aan de module Smeren wil beginnen, moet zich eerst via e-learning Schaarvetspuit Igemeen Reciuclorpii verdiept hebben in de theorie. Paul van Dijk is als TPM Ondersteuner vanuit het Leercentrum medeverantwoordelijk voor de coördinatie. Paul: "De aandacht die wij geven aan smeren en de andere onderdelen heeft alles te maken met de ommezwaai die we op het gebied van Autonoom Onderhoud binnen TPM hebben gemaakt. De operators krijgen meer verantwoordelijkheid voor hun directe werkplek. De machines en ook het onderhoud daaraan horen daar uiteraard bij." "Smeren is een heel belangrijk onderdeel," vervolgt Paul. "Met een olielaagje zorg je dat twee ruwe of harde oppervlakken gescheiden ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Dat klinkt wat technisch, maar zo is het wel. Bijna alle machines moet je met enige regelmaat smeren, zodat je zo min mogelijk wrijving hebt maar ook slijtage voorkomt. Tijdens de module laten we zien welke verschillende smeermid delen of oliën er zijn. We leggen het verschil uit tussen filmsmering, grenssmering, gemengde smering en droge smering. Verder gaan we in op het veilig opslaan of verwijderen van smeermid delen. Het mooiste onderdeel van de module vinden operators toch het moment waarop ze leren hoe ze verschillende onderdelen van hun machines moeten aanpakken. Als ze dan op hun eigen werkplek aan de slag gaan, gaat er vaak een nieuwe wereld voor ze open." Voordelen Walter van Esch, Operator aan de Bussenlijn, volgde begin dit jaar de module. Walter: "Ik zie duidelijk de voordelen van deze aanpak. Door zelf de machines en technische installaties te smeren, verhoog je de kwaliteit natuurlijk enorm Voor jezelf betekent het dat je gewoon meer kennis van je machines krijgt, je zit letterlijk bovenop de installatie, waardoor je ook een heel direct beeld krijgt van de technische conditie ervan. Sinds ik de module gevolgd heb, loopt het gesmeerd op onze afdeling!" Het informatiebord. [T| HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2013 | | pagina 4