Kennisinstituut Bier De reis van alcohol door het lichaam Jo SUNRISE MODERATE DRINKERS VERANTWOORD Je neemt een slok van je biertje. Je proeft, slikt en het goudgele vocht gaat naar je maag. De opname, verspreiding en afbraak van alcohol gaan van start. Hoe ziet die reis door het lichaam er uit? Heineken 't Bierlab open your world BELONGS TO Voordat je je glas neerzet, heeft de eerste slok je maag al bereikt. Zo'n 20% van de alcohol uit het bier komt via de maagwand in het bloed terecht. Hoe leger de maag, hoe sneller dat gaat. De rest van de alcohol wordt via de dunne darm in je bloed opgenomen. Via het bloed verspreidt de alcohol zich door je hele lijf. Na tien minuten bereikt de alcohol al de hersenen en uiteindelijk komt het in alle delen van je lichaam terecht. Tot in je tenen. Alcohol is namelijk wateroplosbaar en water zit overal in je lijf (lichaamsvocht). Een klein deel van de alcohol verlaat het lichaam weer via adem en zweet. Hoeveelheden Intussen gaat de afbraak van start. De lever gaat aan het werk, want alcohol is een giftige stof voor het lichaam en moet dus zo snel mogelijk worden afgebroken. De enzymen in de lever die alcohol afbreken, hebben hiervoor ongeveer anderhalf uur nodig per glas bier. Ook voor een glas wijn of gedistilleerd, mits het een zogenoemd 'standaardglas' is. In de horeca schenkt men precies de wettelijk juiste stan- daardhoeveelheid alcoholhoudende drank in het daarbij behorende glas. Gedistilleerd in een klein borrelglaasje van 35 ml, wijn in een iets groter wijnglas van 100 ml en pils in een nog wat groter bierglas van 250 ml. Zo drink je altijd dezelfde hoeveelheid alcohol per glas. Bijna altijd. Zwaar bier is bijvoorbeeld een uitzondering. Het wordt vaak uit een flesje geschonken en bevat meer alcohol dan pils. Zo'n 7 tot 10% tegen 5%. Als je flesje leeg is, heb je afhankelijk van het promillage eigenlijk al minimaal de hoeveelheid alcohol binnengekregen van twee standaardglazen pils. Goed om reke ning mee te houden als je nog moet rijden. Ook thuis kun je hier op letten. Schenk zeven glazen wijn uit een fles en zorg dat je whisky geen dubbele whisky wordt. Afbraak en uitscheiding Het proces van afbraak door de lever is overigens niet te versnellen. Ook niet met buitenlucht, sterke koffie, water of een maaltijd. Zo lang je het bij één tot twee glazen houdt, is er niet zoveel aan de hand. Dat kan je lichaam over het algemeen goed afbreken zonder negatieve gevolgen. Intussen moet je misschien wel naar het toilet want alcohol heeft een vochtafdrijvende werking. Het remt de afgifte van een hormoon in de hersenen dat ervoor zorgt dat vocht uit de nieren weer in het bloed wordt opgenomen. Op het toilet verdwijnt een klein beetje alcohol via de urine. Tot slot is twee glazen per dag voor een man, één glas per dag voor een vrouw, én wekelijks één of meer alcoholvrije dagen het advies voor een verantwoorde alcoholconsumptie. 'Van glas tot plas' is te zien in 't Bierlab. Bier en wetenschap in beeld gebracht door Kennis instituut Bier. 't Bierlab is onderdeel van de tentoonstelling Bier, een werelddrank! 24 mei - 27 oktober 2013, Museum Casteelse Poort, Wageningen. Zie deze pagina voor meer informatie: http://www.kennisinstituut bier.nl/content/bier-een- werelddrank HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2013 | | pagina 10