Kennisinstituut Bier
De reis van alcohol
door het lichaam
Jo
SUNRISE
MODERATE
DRINKERS
VERANTWOORD
Je neemt een slok van
je biertje. Je proeft,
slikt en het goudgele
vocht gaat naar je
maag. De opname,
verspreiding en
afbraak van alcohol
gaan van start. Hoe
ziet die reis door het
lichaam er uit?
Heineken
't Bierlab
open your world
BELONGS TO
Voordat je je glas neerzet, heeft de
eerste slok je maag al bereikt. Zo'n 20%
van de alcohol uit het bier komt via de
maagwand in het bloed terecht. Hoe
leger de maag, hoe sneller dat gaat. De
rest van de alcohol wordt via de dunne
darm in je bloed opgenomen. Via het
bloed verspreidt de alcohol zich door
je hele lijf. Na tien minuten bereikt de
alcohol al de hersenen en uiteindelijk
komt het in alle delen van je lichaam
terecht. Tot in je tenen. Alcohol is
namelijk wateroplosbaar en water zit
overal in je lijf (lichaamsvocht). Een
klein deel van de alcohol verlaat het
lichaam weer via adem en zweet.
Hoeveelheden
Intussen gaat de afbraak van start. De
lever gaat aan het werk, want alcohol
is een giftige stof voor het lichaam
en moet dus zo snel mogelijk worden
afgebroken. De enzymen in de lever
die alcohol afbreken, hebben hiervoor
ongeveer anderhalf uur nodig per
glas bier. Ook voor een glas wijn of
gedistilleerd, mits het een zogenoemd
'standaardglas' is. In de horeca schenkt
men precies de wettelijk juiste stan-
daardhoeveelheid alcoholhoudende
drank in het daarbij behorende glas.
Gedistilleerd in een klein borrelglaasje
van 35 ml, wijn in een iets groter
wijnglas van 100 ml en pils in een nog
wat groter bierglas van 250 ml. Zo
drink je altijd dezelfde hoeveelheid
alcohol per glas. Bijna altijd. Zwaar bier
is bijvoorbeeld een uitzondering. Het
wordt vaak uit een flesje geschonken
en bevat meer alcohol dan pils. Zo'n 7
tot 10% tegen 5%. Als je flesje leeg is,
heb je afhankelijk van het promillage
eigenlijk al minimaal de hoeveelheid
alcohol binnengekregen van twee
standaardglazen pils. Goed om reke
ning mee te houden als je nog moet
rijden. Ook thuis kun je hier op letten.
Schenk zeven glazen wijn uit een fles
en zorg dat je whisky geen dubbele
whisky wordt.
Afbraak en uitscheiding
Het proces van afbraak door de lever is
overigens niet te versnellen. Ook niet
met buitenlucht, sterke koffie, water
of een maaltijd. Zo lang je het bij één
tot twee glazen houdt, is er niet zoveel
aan de hand. Dat kan je lichaam over
het algemeen goed afbreken zonder
negatieve gevolgen. Intussen moet
je misschien wel naar het toilet want
alcohol heeft een vochtafdrijvende
werking. Het remt de afgifte van een
hormoon in de hersenen dat ervoor
zorgt dat vocht uit de nieren weer in het
bloed wordt opgenomen. Op het toilet
verdwijnt een klein beetje alcohol via
de urine. Tot slot is twee glazen per dag
voor een man, één glas per dag voor
een vrouw, én wekelijks één of meer
alcoholvrije dagen het advies voor een
verantwoorde alcoholconsumptie.
'Van glas tot plas' is te
zien in 't Bierlab. Bier
en wetenschap in beeld
gebracht door Kennis
instituut Bier. 't Bierlab
is onderdeel van de
tentoonstelling Bier, een
werelddrank!
24 mei - 27 oktober 2013,
Museum Casteelse Poort,
Wageningen.
Zie deze pagina voor
meer informatie:
http://www.kennisinstituut
bier.nl/content/bier-een-
werelddrank
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY