'Samen onze talenten benutten'
Pieter van der Meulen:
INTERVIEW
In 2001 verliet hij de
Bossche brouwerij als
Manager Technische
Dienst om er twaalf
jaar later terug te
keren als Brouwerij
manager: Pieter van
der Meulen (50). Zo'n
honderd dagen na
zijn aantreden spreekt
hij met HNS Nieuws
over zijn hernieuwde
kennismaking en zijn
ambities.
rPanel IS
'S-HERTOGENBOSCH. Een eerste
algemene indruk die hij na zijn
start op 1 februari jl. van de Bossche
brouwerij kreeg, is die van een 'totaal
andere brouwerij'. Pieter: "Ja, er is
ongelooflijk veel veranderd. Ik tref
een brouwerij aan die in de absolute
top speelt als het gaat om het snel
en flexibel produceren van specia
liteiten. De efficiency, de netheid en
hygiëne, de prestaties op het gebied
van duurzaamheid en veiligheid. Op
al die aspecten mogen de mensen
trots zijn."
Uitdagingen
De uitdagingen voor de komende
jaren liggen volgens Pieter in lijn
met wat al is neergezet. Pieter: "Deze
organisatie is een rijdende trein, het
spoor ligt er al. Dat spoor is de HNS
Visie 2015. Ik weet dat iedereen de
elementen daarvan al kent, maar ik
noem ze toch nog even: 0 ongevallen,
hogere productiviteit, lagere kosten
per hectoliter en meer flexibiliteit. In
eenvoudige woorden: 'op een veilige
wijze meer bier brouwen met minder
mensen'. Vanuit die visie ontlenen
we in de kern ons bestaansrecht aan
efficiënt werken. We moeten gewoon
zorgen dat we efficiënter zijn in het
produceren en transporteren van
onze bieren dan onze collega-brou
werijen. Dat vereist dat we continu
blijven werken aan het verbeteren van
onze prestaties. Tegen alle collega's
van onze brouwerij zeg ik vol overtui
ging: we hebben een goed team. We
hebben ieders commitment en inzet
hard nodig om deze reis te volbren
gen, ook die van jou! Het is de kunst
om de talenten van alle collega's te
zien én te benutten in teamverband.
Het is belangrijk dat iedereen zich
verder ontwikkelt, zodat een opti
male bijdrage wordt geleverd aan het
succes van onze brouwerij.
We hebben enorm veel te doen, wees
ondernemend en pak je kansen. Zorg
dat je jouw specifieke talenten inzet
en gebruik die van je collega's. Daar
gaat het om in een winnende cultuur,
dat je als team werkt. Oog hebben
voor de ander, elkaar scherp houden
en ook eens een compliment uitdelen.
Laat het horen als iemand een puike
prestatie heeft geleverd."
Veilig en duurzaam
Twee thema's die ook onverminderd
op de agenda blijven staan, zijn
veiligheid en duurzaamheid. Pieter:
"Om onze doelstellingen op het
gebied van veiligheid te realiseren,
hebben we nog stappen voorwaarts
te maken. Het doel is duidelijk,
namelijk 0 ongevallen, maar ik krijg
vaak de vraag 'Kan dat wel? Dat heb je
toch nooit helemaal in eigen hand?'.
Dat het kan, is al bewezen. Er zijn
organisaties die 0 ongevallen halen,
dat moet bij ons dus ook haalbaar zijn.
Een veilige werkomgeving is alleen
haalbaar als veiligheid continue
aandacht krijgt. Op het gebied van
duurzaamheid heeft deze brouwerij
al heel mooie successen geboekt. Zo
is met de onlangs geïnstalleerde 3632
zonnepanelen, naast windenergie en
biogas, ook zonne-energie toegevoegd
aan de toepassing van duurzame
energiestromen."
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY [T]