HNS VISIE 2015 Tijdens de Leiderschapsdag van 11 juni 2012 werd duidelijk dat samenwerking tussen afdelingen een belangrijke sleutel is bij het realiseren van de HNS Visie 2015. In HNS Nieuws vind je daarom een serie artikelen over hoe afdelingen succesvol samenwerken. Deze keer een verhaal over hoe de vereende krachten van de Bossche afdelingen Brouwen, Verpakken en BTS een besparing van 1,9 miljoen hectoliter water per jaar oplevert! Het team dat dit voor elkaar kreeg, mag als kroon op haar werk de bevindingen gaan delen met andere brouwerijen in Europa. 'S-HERTOGENBOSCH. De Rinser spoelmachine van Colonne 8 verbruikte tot vorig jaar ruim 7m3 water per uur, in totaal 5,9 miljoen hectoliter per jaar! Hans Fleuren (Kwaliteitsdienst), Operator Philip Kalje (Verpakken), Engineers Jan Brouwers en Jos Schalks (Brewery Tech nical Support) en Eddy Folkers (Brouwen) brachten dit samen terug tot 3 m3 water per uur. Utility Specialist Eddy Folkers, facilitator van het team, is zichtbaar blij met het resultaat en met zijn team. Eddy: "Energiereductie is een belangrijke doel stelling voor ons. We hadden het gevoel dat er op dat punt op de Rinsers voor eenmalig glas wat te halen viel. Maar we wisten ook dat veel kennis en vooral veel doorzettingsvermogen nodig was om dat resultaat ook binnen te slepen. Engineer Jos Schalks heeft heel veel kennis over het mechanische deel in huis, zijn collega Jan Brouwers brengt juist weer kennis over het elektrische deel en de besturing mee. C Operator Philip Kalje is erg sterk om de ideeën die bij Jos en Jan opborrelen ook handen en voeten te geven. Hans Fleuren heeft vanuit de Kwaliteitsdienst heel veel input geleverd over de regels ten aanzien van kwaliteit en hygiëne." Duidelijk doel Het team begon in januari 2011. Jan Brouwers: "Het doel was duidelijk; naast kwaliteitsverbetering ging het er vooral om het waterverbruik terug te brengen tot 3m3 per uur. Je begint er zoals altijd mee om de be staande situatie in kaart te brengen en te begrijpen. Van daaruit vorm je als team een beeld van waar je denkt dat winst te behalen is. Al snel richtten wij onze focus op de hoeveelheid water die je nodig hebt om een fles schoon te spoelen, de vraag wat de ideale diameter is van de opening van de sproeikop en wat de ideale tijd en frequentie van het spoelen is. Met die vraagstukken zijn we aan de slag zijn ge gaan. Ook keken we naar de mogelijkheid om het spoelwater her te gebruiken." Eén type sproeikop Het team ging met militaire precisie met deze vragen aan de slag. Een camera bracht messcherp in beeld wat er tijdens de vier gehouden testruns gebeurde met 500 bewust met glas en stof gevulde testflessen. Belangrijke onderdelen van de rinser, zoals de sproeikop, de waterver deler en de flowregelaar, werden tot op het bot ontleed om tot de meest perfecte variant te komen. Jos Schalks: "We von den dat ook nodig. Neem bijvoorbeeld de sproeikop. Een sproeikop is een sproeikop zou je denken. Maar niets is minder waar. Alleen hier op de brouwerij al gebruikten we ze in allerlei soorten en maten, waarbij de diameter van de opening mede de doorstroming van het water bepaalt. We hebben net zo lang gerekend en getest tot we de ideale maat sproeikop hadden. De kop had een ronde vorm. Omdat we dat weer niet handig vinden in het onder houd, hebben we de kop zelf zeshoekig gemaakt. Voortaan werken we met één type sproeikop op alle spoelmachines. De flowregelaar vond ik via internet bij een Zweeds bedrijf. Voor ons was dit echt een soort ei van Columbus. Deze regelaar zorgt voor een constante flow onafhankelijk van de waterdruk." Jan Brouwers: "Op dezelfde manier hebben we gekeken naar de waterverdeler, die bepaalt wanneer water doorgelaten wordt. Een ander belangrijk element, de flowregelaar, hebben we 100% idiot proof gemaakt. De nieuwe regelaar laat altijd dezelfde hoeveelheid water door, onge acht de druk. Is de druk hoger, dan wordt door een rubberen ring de hoeveelheid doorgelaten water kleiner. Gaat de druk van de rubberen ring af, dan wordt het doorlaatgat groter. Dit gaat automatisch, er hoeft nooit meer iemand aan de kraan te draaien. Fouten zijn dus uitgesloten." 100% schoon Alle inspanningen werden in de vierde testrun beloond. De flessen waren 100% schoon. Eddy: "Voorheen werden de fles sen met een volle en continue waterstraal schoongespoten. Het kostte veel water en het resultaat was niet altijd 100%. Wat we nu doen, kun je 'pulserend spoelen' noemen. We spoelen veel minder water in de fles, met een continue stroom. Die stroom onderbreken we even, waar door het water als het ware met glas- of stofdelen wegloopt. Daarna geven we nog een korte stroom water die zorgt dat de fles 100% schoon is. Het nieuwe systeem verbruikt veel minder water. Bovendien hergebruiken we het spoelwater voor de volgende fase, de vacuümpomp. Totaal besparen we nu 1,9 miljoen hectoliter water per jaar, dat hebben we alleen maar kunnen bereiken door met al die verschillende kwaliteiten samen aan de slag te gaan. Zowel op het resultaat als op de samenwerking zijn we als team heel erg trots." HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY [T]

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2013 | | pagina 9