HNS VISIE 2015
Tijdens de Leiderschapsdag van 11 juni 2012 werd duidelijk dat
samenwerking tussen afdelingen een belangrijke sleutel is bij het
realiseren van de HNS Visie 2015. In HNS Nieuws vind je daarom
een serie artikelen over hoe afdelingen succesvol samenwerken.
Deze keer een verhaal over hoe de vereende krachten van de Bossche
afdelingen Brouwen, Verpakken en BTS een besparing van 1,9 miljoen
hectoliter water per jaar oplevert! Het team dat dit voor elkaar kreeg,
mag als kroon op haar werk de bevindingen gaan delen met andere
brouwerijen in Europa.
'S-HERTOGENBOSCH. De Rinser
spoelmachine van Colonne 8 verbruikte
tot vorig jaar ruim 7m3 water per uur,
in totaal 5,9 miljoen hectoliter per jaar!
Hans Fleuren (Kwaliteitsdienst), Operator
Philip Kalje (Verpakken), Engineers Jan
Brouwers en Jos Schalks (Brewery Tech
nical Support) en Eddy Folkers (Brouwen)
brachten dit samen terug tot 3 m3 water
per uur. Utility Specialist Eddy Folkers,
facilitator van het team, is zichtbaar blij
met het resultaat en met zijn team. Eddy:
"Energiereductie is een belangrijke doel
stelling voor ons. We hadden het gevoel
dat er op dat punt op de Rinsers voor
eenmalig glas wat te halen viel. Maar we
wisten ook dat veel kennis en vooral veel
doorzettingsvermogen nodig was om dat
resultaat ook binnen te slepen. Engineer
Jos Schalks heeft heel veel kennis over
het mechanische deel in huis, zijn collega
Jan Brouwers brengt juist weer kennis
over het elektrische deel en de besturing
mee. C Operator Philip Kalje is erg sterk
om de ideeën die bij Jos en Jan opborrelen
ook handen en voeten te geven. Hans
Fleuren heeft vanuit de Kwaliteitsdienst
heel veel input geleverd over de
regels ten aanzien van kwaliteit
en hygiëne."
Duidelijk doel
Het team begon in
januari 2011. Jan
Brouwers: "Het doel
was duidelijk; naast
kwaliteitsverbetering
ging het er vooral
om het waterverbruik
terug te brengen tot
3m3 per uur. Je begint er
zoals altijd mee om de be
staande situatie in kaart te brengen en te
begrijpen. Van daaruit vorm je als team
een beeld van waar je denkt dat winst te
behalen is. Al snel richtten wij onze focus
op de hoeveelheid water die je nodig hebt
om een fles schoon te spoelen, de vraag
wat de ideale diameter is van de opening
van de sproeikop en wat de ideale tijd en
frequentie van het spoelen is. Met die
vraagstukken zijn we aan de slag zijn ge
gaan. Ook keken we naar de mogelijkheid
om het spoelwater her te gebruiken."
Eén type sproeikop
Het team ging met militaire precisie
met deze vragen aan de slag. Een camera
bracht messcherp in beeld wat er tijdens
de vier gehouden testruns gebeurde met
500 bewust met glas en stof gevulde
testflessen. Belangrijke onderdelen van
de rinser, zoals de sproeikop, de waterver
deler en de flowregelaar, werden tot op
het bot ontleed om tot de meest perfecte
variant te komen. Jos Schalks: "We von
den dat ook nodig. Neem bijvoorbeeld de
sproeikop. Een sproeikop is een sproeikop
zou je denken. Maar niets is minder waar.
Alleen hier op de brouwerij al gebruikten
we ze in allerlei soorten en maten, waarbij
de diameter van de opening mede de
doorstroming van het water bepaalt. We
hebben net zo lang gerekend en getest tot
we de ideale maat sproeikop hadden. De
kop had een ronde vorm. Omdat we dat
weer niet handig vinden in het onder
houd, hebben we de kop zelf zeshoekig
gemaakt. Voortaan werken we met één
type sproeikop op alle spoelmachines.
De flowregelaar vond ik via internet bij
een Zweeds bedrijf. Voor ons was dit
echt een soort ei van Columbus. Deze
regelaar zorgt voor een constante flow
onafhankelijk van de waterdruk." Jan
Brouwers: "Op dezelfde manier hebben
we gekeken naar de waterverdeler, die
bepaalt wanneer water doorgelaten
wordt. Een ander belangrijk element, de
flowregelaar, hebben we 100% idiot proof
gemaakt. De nieuwe regelaar laat altijd
dezelfde hoeveelheid water door, onge
acht de druk. Is de druk hoger, dan wordt
door een rubberen ring de hoeveelheid
doorgelaten water kleiner. Gaat de druk
van de rubberen ring af, dan wordt het
doorlaatgat groter. Dit gaat automatisch,
er hoeft nooit meer iemand aan de kraan
te draaien. Fouten zijn dus uitgesloten."
100% schoon
Alle inspanningen werden in de vierde
testrun beloond. De flessen waren 100%
schoon. Eddy: "Voorheen werden de fles
sen met een volle en continue waterstraal
schoongespoten. Het kostte veel water
en het resultaat was niet altijd 100%. Wat
we nu doen, kun je 'pulserend spoelen'
noemen. We spoelen veel minder water
in de fles, met een continue stroom. Die
stroom onderbreken we even, waar
door het water als het ware met glas- of
stofdelen wegloopt. Daarna geven we nog
een korte stroom water die zorgt dat de
fles 100% schoon is. Het nieuwe systeem
verbruikt veel minder water. Bovendien
hergebruiken we het spoelwater voor de
volgende fase, de vacuümpomp. Totaal
besparen we nu 1,9 miljoen hectoliter
water per jaar, dat hebben we alleen
maar kunnen bereiken door met al die
verschillende kwaliteiten samen aan de
slag te gaan. Zowel op het resultaat als op
de samenwerking zijn we als team heel
erg trots."
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY [T]