zorgt voor veel leven in de brouwerij
OETELDONK
Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Amadeiro van Oeteldonk was ook dit jaar weer
met zijn gevolg te gast op de Oeteldonkse Hofbrouwerij. Hofbrouwer van dienst
Carol Berkhout had de eer met vaste hand en vol trots aan te tonen dat het
zowel met de kwantiteit (1.100 hectoliter!) als de kwaliteit (16.05° Plato) van het
Carnavalsbier weer prima in orde is.
Biersteken'
OETELDONK. De llevande
1 le, traditioneel de datum van het
Biersteken, viel dit keer op zondag.
Om 12.33 uur precies zette Hofbrou
wer Paul Bleijs de deuren van het
Heineken Ontspanningscentrum wijd
open voor Prins Amadeiro Ricosto
di Carnevallo XXV en zijn Adjudant.
In hun kielzog een bonte stoet van
trouwe volgelingen waaronder
leden van de Ministerraad en het
Boerenparlement, Bellefleuren en
andere Oeteldonkse hoogwaardig
heidsbekleders. Het belang van het
Biersteken was ook af te lezen aan het
feit dat Bisschop Hurkmans plebaan
Geert-Jan van Rossum en enkele
jonge priesters had afgevaardigd. In
zijn welkomstwoord nam Paul Bleijs
de aanwezigen traditiegetrouw kort
mee langs nieuwe ontwikkelingen
op de Hofbrouwerij. Hij stelde de
nieuwe rayonmanager Brouwen
voor, John van Zoggel, die in de
voetsporen van Eef Stiekema treedt.
Hij ging in op de 'vergroening' van de
brouwerij, hetgeen zichtbaar is aan de
prachtige nieuwe groene fles, en aan
de inspanningen die HEINEKEN doet
op het gebied van duurzaamheid.
Vervolgens nodigde hij de aanwezigen
uit om mee te gaan naar de Brouwzaal
voor het traditionele Biersteken. Doel
daarvan is vast te stellen of er het
komende Carnaval voldoende bier is
én of het van de juiste kwaliteit is.
Ambachtelijke ceremonie
In de Brouwzaal stond 'Hofbrouwer
van dienst' Carol Berkhout al klaar
om de Prins en zijn gevolg door deze
ambachtelijke ceremonie heen te
loodsen. Carol deed dat met veel
stijl. Hij doopte de peilstok in de
brouwketel en stelde zonder blikken
of blozen de inhoud van de ketel
vast op exact 1.111 hectoliter. Het
kwam hem op een daverend applaus
van alle aanwezige
Oeteldonkers te staan. Restte nog
het met de sacharimeter bepalen
van het stamwortgehalte, dat wordt
uitgedrukt in graden Plato. Carol
nam een monster uit de brouwketel,
liet dit afkoelen tot circa
20° Celsius en las het aantal graden
Plato af: exact 16.05° Plato. Prins
en gevolg verlieten de brouwzaal
met de wetenschap dat er tijdens
het aankomende Carnaval genoeg
uitstekend Heineken bier te krijgen
is. Voor Carol Berkhout was het
Biersteken een onvergetelijke
ervaring.
Sterk genoeg
Biersteken vindt zijn oorsprong in
het vroegere fabeltje dat het bier
tijdens grote volksfeesten aange
lengd zou worden met water. Met
deze traditie kan de Prins zelf vast
stellen of het bier sterk genoeg is.
Op het moment dat het bier net voor
Carnaval bij de horecaklanten, ook
wel Ordenarissen genoemd, wordt
afgeleverd, zit daar ook een door
Zijne Koninklijke Hoogheid Prins
Amadeiro Ricosto di Carnevallo
persoonlijk ondertekend Kwaliteits
certificaat bij.
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY Qj]