zorgt voor veel leven in de brouwerij OETELDONK Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Amadeiro van Oeteldonk was ook dit jaar weer met zijn gevolg te gast op de Oeteldonkse Hofbrouwerij. Hofbrouwer van dienst Carol Berkhout had de eer met vaste hand en vol trots aan te tonen dat het zowel met de kwantiteit (1.100 hectoliter!) als de kwaliteit (16.05° Plato) van het Carnavalsbier weer prima in orde is. Biersteken' OETELDONK. De llevande 1 le, traditioneel de datum van het Biersteken, viel dit keer op zondag. Om 12.33 uur precies zette Hofbrou wer Paul Bleijs de deuren van het Heineken Ontspanningscentrum wijd open voor Prins Amadeiro Ricosto di Carnevallo XXV en zijn Adjudant. In hun kielzog een bonte stoet van trouwe volgelingen waaronder leden van de Ministerraad en het Boerenparlement, Bellefleuren en andere Oeteldonkse hoogwaardig heidsbekleders. Het belang van het Biersteken was ook af te lezen aan het feit dat Bisschop Hurkmans plebaan Geert-Jan van Rossum en enkele jonge priesters had afgevaardigd. In zijn welkomstwoord nam Paul Bleijs de aanwezigen traditiegetrouw kort mee langs nieuwe ontwikkelingen op de Hofbrouwerij. Hij stelde de nieuwe rayonmanager Brouwen voor, John van Zoggel, die in de voetsporen van Eef Stiekema treedt. Hij ging in op de 'vergroening' van de brouwerij, hetgeen zichtbaar is aan de prachtige nieuwe groene fles, en aan de inspanningen die HEINEKEN doet op het gebied van duurzaamheid. Vervolgens nodigde hij de aanwezigen uit om mee te gaan naar de Brouwzaal voor het traditionele Biersteken. Doel daarvan is vast te stellen of er het komende Carnaval voldoende bier is én of het van de juiste kwaliteit is. Ambachtelijke ceremonie In de Brouwzaal stond 'Hofbrouwer van dienst' Carol Berkhout al klaar om de Prins en zijn gevolg door deze ambachtelijke ceremonie heen te loodsen. Carol deed dat met veel stijl. Hij doopte de peilstok in de brouwketel en stelde zonder blikken of blozen de inhoud van de ketel vast op exact 1.111 hectoliter. Het kwam hem op een daverend applaus van alle aanwezige Oeteldonkers te staan. Restte nog het met de sacharimeter bepalen van het stamwortgehalte, dat wordt uitgedrukt in graden Plato. Carol nam een monster uit de brouwketel, liet dit afkoelen tot circa 20° Celsius en las het aantal graden Plato af: exact 16.05° Plato. Prins en gevolg verlieten de brouwzaal met de wetenschap dat er tijdens het aankomende Carnaval genoeg uitstekend Heineken bier te krijgen is. Voor Carol Berkhout was het Biersteken een onvergetelijke ervaring. Sterk genoeg Biersteken vindt zijn oorsprong in het vroegere fabeltje dat het bier tijdens grote volksfeesten aange lengd zou worden met water. Met deze traditie kan de Prins zelf vast stellen of het bier sterk genoeg is. Op het moment dat het bier net voor Carnaval bij de horecaklanten, ook wel Ordenarissen genoemd, wordt afgeleverd, zit daar ook een door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Amadeiro Ricosto di Carnevallo persoonlijk ondertekend Kwaliteits certificaat bij. HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY Qj]

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2012 | | pagina 3